Dinsdag 15/10/2019

Gent

CD&V: "Gent is stad met twee gezichten"

Veli Yüksel (CD&V) Beeld BELGA

Het beeld van Gent als vooruitstrevende, sociale en kindvriendelijke stad dat het paars-groene stadsbestuur promoot, klopt niet. Dat zegt CD&V na een evaluatie van drie jaar paars-groen beleid.

Terwijl één groep bewoners van alle troeven van de stad geniet, kampen steeds meer Gentenaars met problemen als werkloosheid en armoede. Dat is de fundamentele kritiek van oppositiepartij CD&V op het huidige stadsbestuur onder leiding van burgemeester Daniël Termont (sp.a). Die ploeg verdient dan ook niet meer dan 4 op 10 op het rapport, aldus CD&V.

Het thema mobiliteit was de afgelopen weken en maanden niet uit de media weg te slaan. Er komt heel wat kritiek op het mobiliteitsplan dat schepen Filip Watteeuw (Groen) voorstelde. Ook CD&V sluit zich bij die kritiek aan. "De visie op mobiliteit geeft disproportioneel veel gewicht aan de jonge fitte binnenstadbewoner met de fiets", zegt Veli Yüksel, fractieleider in de gemeenteraad. "Wij willen werken voor ieders recht op mobiliteit. Een mobility change kan, als je voldoende alternatieven voorziet."

Mobiliteit is niet het enige knelpunt in Gent, zegt CD&V. Nog een heikel punt is de woningmarkt. Yüksel: Er staan 6.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat zijn cijfers van de stad zelf. En de gemiddelde wachttijd bedraagt maar liefst zes jaar." Daarnaast leven ook steeds meer Gentenaars in armoede. "Het aantal kinderen dat in kansarme gezinnen geboren wordt, steeg tussen 2010 en 2014 van 15,4 naar 22,6 procent", kaart Yüksel aan. Ook de werkloosheid nam de afgelopen jaren toe in Gent.

Dominant Groen

Voor de bovenstaande problemen verwijst CD&V vooral naar Groen. "De toevoeging van Groen heeft de coalitie een stuk minder hecht gemaakt. De groenen domineren de meerderheid." En die meerderheid maakte het leven voor de Gentenaars duurder, zegt Yüksel. "Er is dan wel niet aan de personenbelasting en de onroerende voorheffing geraakt, maar verder zijn zowat alle tarieven de voorbije drie jaar gestegen: de huisvuilzakken, sport, het museumbezoek, en zelfs de huwelijken en begravingen."

Heel wat jonge gezinnen verlaten de stad. Dat is een oud zeer. Yüksel wijt het aan de verhoogde belastingen. "En dat terwijl we die gezinnen net nodig hebben voor een goede mix, voor het sociaal weefsel in de stad."

Voor de Gentse CD&V is het duidelijk: de paars-groene bestuursploeg moet de komende jaren een tandje bij steken. En de christendemocraten willen helpen om de problemen aan te pakken door constructief oppositie te voeren.

Regeringsbeleid

Het zal niemand verbazen, maar burgemeester Daniël Termont is het absoluut niet eens met de kritiek. "CD&V moet misschien eens naar de laatste cijfers kijken. In 2015 is die trend van de stadsvlucht omgekeerd. Wij zijn een stad met een jonge bevolking, en we zijn erin geslaagd om steeds meer gezinnen met kinderen ook in de stad te houden." Bovendien zet het stadsbestuur ook de komende jaren in op die gezinnen. "We creëren in de tweede helft van de legislatuur duizenden woningen bij, onder meer aan de oude dokken en aan het Sint-Pietersstation", zegt Termont. "Daar zal bovendien voldoende groen en voldoende ruimte zijn voor gezinnen."

Om de armoede- en werkloosheidscijfers kan Termont niet zo vlot heen fietsen. "Ongeveer 1 op de 5 kinderen wordt geboren in een kansarm gezin. Dat is helaas de realiteit in alle centrumsteden. Maar daar is CD&V zelf mee voor verantwoordelijk, door het beleid dat ze voeren in de Vlaamse en de federale regering", countert Termont. "Door het beleid dat die regeringen voeren, met onder meer een stijgende energiefactuur, worden mensen nog meer in de armoede geduwd. Als CD&V het niet eens is met dat beleid, moeten ze zich er in de regering maar tegen verzetten. Als lokaal bestuur doen wij alles wat we kunnen om armoede te bestrijden, maar we hebben te weinig middelen om die problemen aan te pakken."

Dat ook de werkloosheidscijfers in zijn stad hoog zijn, geeft Termont toe. Dat komt voor een deel door de toestroom van mensen uit Oost-Europa, zegt hij. De afgelopen jaren kwamen er duizenden Bulgaren en Slovaken naar Gent. "Daar zijn heel veel ongeschoolde mensen bij, die moeilijk aan werk geraken." En dan voegt hij er nog een cynische noot aan toe. "Maar ik heb begrepen dat dat dankzij de taxshift van deze federale regering allemaal in orde komt, dat er tienduizenden banen bij gecreëerd zullen worden. Ik vraag me af waar."

Daniël Termont Beeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234