Woensdag 06/07/2022

P.C. Hooftprijs voor dichter Nachoem Wijnberg

De prestigieuze P.C. Hooftprijs voor Letterkunde 2018 gaat dit jaar naar de Nederlandse dichter Nachoem Wijnberg (°1961). De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor poëzie en wordt uitgereikt aan de laureaat op donderdag 24 mei 2018, drie dagen na de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647), Nederlands grootste renaissancedichter. De onderscheiding is goed voor 60.000 euro.

Wijnberg, die ook romancier en hoogleraar cultureel ondernemerschap aan de universiteit van Amsterdam is, mag niet klagen over bekroningen. Zijn werk werd eerder al onderscheiden met de Jan Campertprijs (2004), de Ida Gerhardt Poëzieprijs (2008) en de VSB Poëzieprijs (2009). "Wijnberg lezen is een scherpzinnige manier van denken betreden met een taal die loepzuiver is en gevaarlijk: overal kan een val zijn uitgezet, waardoor wat net gelezen is opeens in een ander daglicht komt te staan", aldus de jury. "Kenmerkend voor alle gedichten is de meerledigheid waarmee de dichter zijn wereld beziet."

Wijnbergs meest recente bundels zijn Van groot belang (2015) en Voor jou, van jou (2017).

Auteurs in verzet tegen fraude met e-books

In diverse spotjes die via YouTube worden verspreid, gaan vijf bekende Nederlandse auteurs in het verweer tegen het illegaal verspreiden van e-books. De Nederlandse Auteursbond lanceert daarmee een campagne tegen piraterij.

In de komische filmpjes is te zien hoe schrijvers Arthur Japin, Alma Mathijsen, Jessica Durlacher, Francine Oomen en Ernest van de Kwast van toevallige voorbijgangers een ijsje, krant, wijntje, broodje en zelfs een hondje afpakken, met dezelfde nonchalance waarmee sommige mensen illegaal e-books downloaden. "Schrijvers jatten toch ook niet van jou?", luidt de clou.

Het gebruik van e-readers groeit vooral in Nederland. Een op de drie boekenlezers leest veel of alleen maar e-books. De ontwikkeling biedt mogelijkheden voor een bredere verspreiding van boeken, maar heeft ook zorgelijke gevolgen. E-books worden illegaal gedownload en verspreid via e-mail, social media en websites die op grote schaal illegale bestanden met boeken aanbieden.

Uit een onderzoek van Tros Radar uit 2016 bleek dat bijna 50 procent van de e-booklezers weleens op een illegale manier aan content komt. De Auteursbond waarschuwt voor de gevolgen van deze praktijken voor de inkomstenpositie van schrijver en vertalers.

Uit een onderzoek van het Nederlands Letterenfonds uit 2016 bleek dat ongeveer de helft van de mensen met een creatief beroep een jaarinkomen heeft van 28.000 euro. "Veel auteurs zijn voor hun inkomen afhankelijk van werkzaamheden die niet zijn gerelateerd aan schrijven of vertalen, waardoor ze minder tijd overhouden voor hun werk als auteur."

Met deze campagne hoopt de Auteursbond het bewustzijn onder lezers te bevorderen en ze te aan te moedigen om hun e-books aan te schaffen via legale kanalen. "Als je boeken waardeert, dan waardeer je ook de schrijver."

Telex

►Het literaire tijdschrift Kluger Hans lanceert een nieuw jaarlijks evenement: een antiboekenbal. Op 14 december toveren ze het Gentse NEST om tot 'een prikkelend literair salon voor een avond van samenkomst en debat over de letteren in de Lage Landen'. Onbekend en opkomend talent maakt er kennis met uitgevers, recensenten, lezers en liefhebbers.
Thema van de eerste editie is 'De toekomst van het woord - het woord van de toekomst'. Met onder meer Aleksandr Skorobogatov, Hilde Keteleer, Lara Taveirne, Peter Holvoet-Hanssen en Sven Staelens. Meer info via www.klugerhans.net

►Geen Vlaamse auteurs bij de vier kandidaten voor de BNG Bank Literatuurprijs 2017. Op de shortlist staan Marjolijn van Heemstra - En we noemen hem (Das Mag), Murat Isik - Wees onzichtbaar (Ambo/Anthos), Alma Mathijsen - Vergeet de meisjes (De Bezige Bij) en Arjen van Veelen - Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij). De winnaar wordt op 11 januari bekendgemaakt en ontvangt 15.000 euro.

►Ook de jaarlijkse Confituurboekhandelsprijs heeft zijn kanshebbers naar voren geschoven. Het gaat om Sanne Huysmans (Rafelen), Koen Peeters (De mensengenezer), Debuutprijswinnares Alicja Gescinska (Een soort van liefde), Marcel Möring met Eden en Christophe Bell (De brulaap). Verrassend genoeg staan er dus drie debutanten op de lijst. Lezers kunnen stemmen op de genomineerden, want er is ook een Publieksprijs.
De laureaat wordt bekendgemaakt op de Wereldddag van het Boek in 2018. Daarmee is de zoektocht naar de opvolger van Chris De Stoop (Dit is mijn hof, 2016) en Jeroen Olyslaegers (Wil, 2017) gestart.

►Het internationaal literatuurhuis Passa Porta in Brussel presenteert op 21 december, de kortste dag van het jaar, het jaarlijkse Kort Dag. Vijf schrijvers lezen dan in het Brusselse De Markten een kort verhaal voorafgaand aan de langste nacht.
Daarmee wil Passa Porta het ondergewaardeerde genre een duwtje in de rug geven. Op het podium staan Claire-Louise Bennett (Ierland), Stuart Evers (Groot-Brittannië), Gerda Blees (Nederland), Daniël Rovers en Peter Terrin (België). Bennett werd internationaal bekend met het verhaal Poel, over een vrouw die in afzondering aan de kust leeft; Evers schrijft over gewone mensen in buitengewone situaties en Gerda Blees debuteerde in februari dit jaar met de veelgeprezen verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet.
Rovers is bekend als auteur van romans en essays, maar schrijft ook korte verhalen, en Peter Terrin schreef op verzoek van Passa Porta een nieuw kort verhaal. Het evenement start om 20 uur.

►Dat de Franse schrijver Émile Zola (1840-1902) ook een fervent fotograaf was, is genoegzaam bekend. Vorige week ging een groot aantal van zijn beelden onder de hamer in Parijs. De verzameling haalde 370.000 euro, meer dan het dubbele van wat de veilingmeesters hadden verwacht, mede door de grote belangstelling van musea en archieven. Tussen de foto's die Zola in Frankrijk maar ook in Londense ballingschap met zijn tien camera's maakte, zaten portretten van zijn vrouw en kinderen en ook zelfportretten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234