Donderdag 18/07/2019

Oxfam onder vuur

Oxfam maakt intern rapport openbaar: "Drie medewerkers bedreigden getuige"

Een jongetje loopt langs een Oxfamposter in Port-au-Prince. Beeld REUTERS

Medewerkers van Oxfam hebben in Haïti geprobeerd getuigen te bedreigen en te intimideren tijdens het onderzoek van de ngo naar verondersteld misbruik van vrouwen. Dat staat in het definitieve interne rapport over de zaak, dat Oxfam vandaag openbaar gemaakt heeft.

In het rapport, waarvan al veel details eerder zijn uitgelekt in de media, legt Oxfam uit dat de Britse tak van de hulporganisatie er op 12 juli 2011 voor het eerst op de hoogte werd gebracht dat "personeelsleden in het Haïti-project de gedragscode van OGB (Oxfam Great Britain, red.) hadden overtreden". Concreet ging het om beschuldigingen van "seksuele uitbuiting, fraude, nalatigheid en machtsmisbruik". 

Daarop volgde een onderzoek. Dat "resulteerde in drie van de verdachten (...) die fysiek één van de in het rapport gerefereerde getuigen hadden bedreigd en geïntimideerd", luidt het.

Maatregelen

Het rapport volgt op de ontkenning van Oxfam dat de ngo schandalen rond verondersteld seksueel misbruik van mogelijk minderjarige meisjes door medewerkers in Tsjaad in 2006 en Haïti in 2011 heeft toegedekt. Eén man werd de laan uitgestuurd en een andere is opgestapt na het "pesten en intimideren" van andere medewerkers, luidt het. Een derde behield zijn job, maar is voorwerp van een verlengde probatieperiode.

Ofxam zegt met de Haïtiaanse regering te willen praten en de betrokken autoriteiten de namen van betrokkenheid in seksueel wangedrag te hebben doorgespeeld.

Belgische landendirecteur

Het onderzoek van Oxfam spitste zich deels toe op de Belgische landendirecteur Roland Van Hauwermeiren, nu 68. "Tijdens de ondervraging gaf de landendirecteur toe dat hij gebruik had gemaakt van prostituees in zijn residentie van OGB. Toen hij over de bredere beschuldigingen werd ingelicht, nam hij alle verantwoordelijkheid op zich en bood hij zijn ontslag aan", stelt het rapport. 

Oxfam besliste het ontslag te aanvaarden, maar sprak met Van Hauwermeiren af om zijn vertrek "gefaseerd en waardig" te houden, wegens de mogelijke "ernstige gevolgen" voor het programma en uit erkenning voor de "aanzienlijke bijdrage" die hij leverde tijdens zijn periode bij Oxfam.

In de media en via een open brief ontkende Van Hauwermeiren eerder nog dat hij in zijn huis gebruik had gemaakt van prostituees of seksfeestjes organiseerde of daaraan zou hebben deelgenomen.

Ex-landendirecteur Haïti van Oxfam Roland Van Hauwermeiren tijdens een interview met VTM. Beeld VTM
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden