Woensdag 22/05/2019

Buitenland

Oxfam komt nu ook in opspraak voor feestjes met prostituees in Tsjaad

Beeld AFP

Ook in Tsjaad zouden medewerkers van Oxfam prostituees betaald hebben voor feestjes. Dat schrijf The Observer zondag. Het nieuws komt er slechts twee dagen nadat een soortgelijk verhaal opdook van Oxfam-medewerkers in Haïti. De gebeurtenissen in Tsjaad zouden zich meer dan tien jaar geleden voorgedaan hebben, toen de Belg Roland Van Hauwermeiren de Oxfam-operaties in Tsjaad leidde.

"Vrouwen waarvan we dachten dat ze prostituees waren werden herhaaldelijk uitgenodigd naar het Oxfam-hoofdkwartier daar", aldus een medewerker aan The Observer, de zondagskrant van The Guardian. Een leidende medewerker werd daarvoor in 2006 ontslagen, aldus een vroegere medewerker. "Ze nodigden vrouwen uit voor feestjes. We wisten dat ze niet gewoon vrienden waren, maar iets anders."

Nog volgens de vroegere Oxfam-medeweker doet de organisatie fantastisch werk, maar gaat het om "een probleem in de hele sector".

Eerder raakte al bekend dat Van Hauwermeiren in 2011 opstapte, nadat hij toegegeven had dat prostituees in zijn villa in Haïti waren langsgeweest. Oxfam ontkende vrijdag al dat het het schandaal wilde toedekken, nadat de Britse krant The Times details over een intern onderzoek publiceerde.

Oxfam: "Geschokt en verbijsterd"

Oxfam-Solidariteit zegt "gechoqueerd en verbijsterd" te zijn over de jongste onthullingen over feestjes van medewerkers van de Engelse tak van Oxfam met prostituees in Tsjaad. "Hoewel we deze informatie op dit moment niet kunnen bevestigen, toont dit opnieuw onaanvaardbaar gedrag van enkele mensen en de noodzaak van een sectorbrede aanpak om het probleem grondig aan te pakken", stelt Stefaan Declercq, secretaris-generaal van Oxfam-Solidariteit, in een persbericht. 

Van Hauwermeiren is een Belg, maar werkte in Haïti als landelijk directeur van Oxfam Haïti, verduidelijkte Declercq vrijdag al. "Hij had niets met de Belgische tak van Oxfam te maken, maar ik wil mij daar ook niet achter verschuilen." Oxfam herhaalt dat sinds de Haïti-zaak in 2011 meerdere "interne maatregelen zijn genomen om deze onaanvaardbare gedragingen te vermijden".

Morgen zien vertegenwoordigers van de Britse regering verantwoordelijken van Oxfam. "Ik geef hen de kans om me persoonlijk te zeggen wat ze gedaan hebben na die gebeurtenissen, en ik ga zien of ze de morele kwaliteiten hebben die volgens mij nodig zijn", aldus Penny Mordaunt, staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking. "Als ze me niet alle informatie geven, dan werk ik niet meer met hen samen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.