Zondag 13/06/2021

Oxfam confronteert Europa met arme klimaatslachtoffers

Ook de opwarming van de aarde heeft een grote impact op de voedselproductie. De Wereldvoedselorganisatie vreest dat dit tegen 2050 tot 30 procent minder productie in Afrika zal leiden en tot 21 procent minder in Azië. Hoewel de mensen uit de ontwikkelingslanden het minst verantwoordelijk voor de wereldwijde klimaatopwarming zijn, dreigen ze er zo wel het grootste slachtoffer van te worden. In de aanloop naar de VN-klimaattop in Kopenhagen brengt Oxfam International in het Europese Parlement getuigenissen van klimaatslachtoffers uit Azië en Afrika. Zo willen ze de vraag van de G77 aan de industrielanden om boter bij de vis te krijgen, kracht bijzetten.

Florida Begum (40)Bangladesh‘Waar we vroeger rijst verbouwden, zijn golven nu te hoog en te sterk’

Florida Begum uit Shatkhira District in Bangladesh leefde jarenlang met haar gezin van de landbouw. Dat werd echter steeds moeilijker. Sinds de vernietigende passage van de cycloon Aila in mei is het helemaal uitgesloten. Vandaag is Begum dakloos en leeft ze aan de oever van de rivier. “Mijn man werkte als dagloner, maar door de toenemende verzilting van de grond groeiden er geen gewassen meer. Ook in de rivier kunnen we niet meer vissen, vandaag zwemmen er haaien in rond. Mijn man trok dan maar naar de stad. Hij rijdt er nu met een riksja rond.”De voorbije jaren zag ze de situatie langzaam veranderen. “De heetste periode van het jaar duurde vroeger twee à drie maanden. Nu is dat vier à vijf maanden. De winter is veel korter, we hebben vandaag zelfs mist in de winter. Stormen zijn sterker en gebeuren vaker dan vroeger. Toen ik klein was, regende het misschien twee keer per week, vandaag elke dag. In gebieden waar we vroeger rijst verbouwden, zijn de golven nu te sterk en veel te hoog geworden.”

Mohit Prasad (29)India‘Wintergewassen telen lukt niet meer, zomer start te vroeg’

Mohit Prasad (29) uit Gorakhpur in Noordoost-India zag de voorbije jaren het weerpatroon waar hij als boer op vertrouwde, onherkenbaar veranderen. “Vroeger kon je verwachten dat de moessonregens begonnen rond 15 tot 20 juli, nu hoef je niet te rekenen op regen voor juli of zelfs augustus. Ook de intensiteit van de neerslag is sterk gewijzigd. Tijdens de regenperiode van drie maanden viel er misschien niet zo veel regen, het was minder intens, maar het was gespreid over een langere periode. Daardoor hoefden we ons land niet manueel te irrigeren. De moessonregen was voldoende voor onze gewassen. Vorig jaar is het gebied tweemaal overstroomd, alle moessongewassen zijn vernield.”Ook het begin van de zomer heeft zich verplaatst. “Vroeger was dat in maart, vandaag is dat begin februari. Het is onmogelijk om nog wintergewassen te verbouwen, de zomer begint te vroeg, er is niet genoeg tijd meer om ze te laten groeien.” Maar hij blijft niet bij de pakken zitten. “We proberen met verschillende gewasvariëteiten tegelijk te werken, zodat we kunnen terugvallen op een ander gewas als de ene oogst mislukt. We hebben ook een zaadbank aangelegd zodat we zaden in voorraad hebben om te gebruiken na de overstroming.”

Soloba Mady Keita (57)Mali‘Onze landbouwkalender is met een maand opgeschoven’

De Malinese landbouwer Soloba Mady Keita woont in Kita in een klein dorp. “Het is genoemd naar de bomen die daar in dat vochtige gebied groeiden. Vroeger stond het er vol met die bomen, maar die zijn verdwenen omdat het land helemaal veranderd is. Het gebied is veel droger geworden. Vroeger vond je hier moerassen, kwamen dieren hier drinken. Hun uitwerpselen bemesten onze velden. Nu vinden ze hier geen drinkwater meer en moeten we chemische meststoffen kopen. “De hitte is de laatste jaren toegenomen, dat betekent dat onze watervoorraden opdrogen en het ook voor ons steeds moeilijker wordt om water te vinden. Voor vrouwen is dat ook veel zwaarder, zij moeten veel verder op zoek gaan naar water. We hebben woestijngebied zien verschijnen in onze regio. Het regenseizoen is korter geworden, waardoor onze landbouwkalender met een maand is opgeschoven. En de neerslag is veel grilliger geworden. Als het nu regent, stroomt alles onder, onze zaden spoelen weg. En vooraleer kleine plantjes groot genoeg zijn, is het alweer opgedroogd.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234