Donderdag 07/07/2022

PortretOwen Hurcum

Owen Hurcum, de 22-jarige non-binaire burgemeester van het Welshe stadje Bangor

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In de stad Bangor in Wales is Owen Hurcum (22) verkozen tot burgemeester. Het is naar eigen zeggen de jongste burgemeester in Wales ooit en de eerste ter wereld die zich als non-binair identificeert.

Patrick van IJzendoorn

De nieuwe burgemeester van Bangor, een universiteitsstad in Noord-Wales, is geen he of she, maar een they. Owen Hurcum is de eerste non-binaire mayor in Europa. Afgelopen week poseerde de 22-jarige deeltijdse student trots met de gouden ambtsketen om zijn nek. Een groene haardos ging goeddeels verborgen onder de steekhoed die hoort bij het traditionele kostuum voor dit ambt.

Hurcum, die zichzelf omschrijft als ‘genderqueer’ en ‘agender’, is niet de eerste transgender die een prominente publieke functie bekleedt.

Aan het einde van de vorige eeuw werd Georgina Beyer gekozen als afgevaardigde in het Nieuw-Zeelandse parlement. In Australië werd Tony Briffa een decennium later de eerste burgemeester zonder eenduidige sekse. Eind vorig jaar kozen inwoners van de Amerikaanse staat Oklahoma de 27-jarige Mauree Turner, een moslima, tot de eerste non-binaire volksvertegenwoordiger. De Angelsaksische landen lopen duidelijk voor bij deze emancipatie.

In het Verenigd Koninkrijk viel de eer ten deel aan Bangor. Het waren niet de ruim 17.000 inwoners die Hurcum kozen, maar de twintig unanieme raadsleden van het stadsbestuur, waar de Welshe nationalisten van Plaid Cymru acht zetels bekleden, gevolgd door zeven onafhankelijken. Hurcum maakt al vier jaar deel uit van de gemeenteraad, en diende de afgelopen twee jaar als plaatsvervangend burgemeester.

Transfobie

Hurcum groeide op in Londen, als telg van een Welsh gezin. Naar Wales gaan was van jongs af aan diens streven en in 2016 toog Hurcum naar Bangor om daar Keltische archeologie te studeren. Daar raakte de jonge student betrokken bij studentenprotesten. Afkeer bleek er onder studenten vooral te zijn tegen Boris Johnson, die jaren geleden in een artikel over pretstudies spottend had geschreven over het behalen van ‘een malle graad windsurfing aan Bangor University’.

Een van Hurcums dromen was Welshe onafhankelijkheid, wat leidde tot lidmaatschap van Plaid Cymru. De hoop om namens de Partij van Wales plaats te nemen in het nationale parlement, de Senedd, verdween eerder dit jaar. Hurcum, die inmiddels als transgender uit de kast was gekomen, verliet de links-nationalistische partij na een harde confrontatie met collega-kandidaat Helen Mary Jones.

Mary Jones is een gender-critical feminist, die vreest dat vrouwenrechten in het gedrang komen door rechten voor transgenders. De 60-jarige oud-minister bleek vooral te zijn gekant tegen zelfidentificatie, wat met zich mee zou kunnen brengen dat mannen die zich als vrouw identificeren gebruik kunnen maken van plekken die alleen voor vrouwen bestemd zijn. Binnen de transgemeenschap worden zulke feministen aangeduid als TERF, trans-exclusionary radical feminist.

Volgens Hurcum deelde Mary Jones ‘transfobische’ tweets. “Ze doet niet de moeite om onze gemeenschap te leren kennen en dat is waarom haar tweets zo schadelijk zijn”, beweerde Hurcum, alvorens de partij te verlaten. Een paar dagen later bood Mary Jones haar excuses aan (“Ik ben nog lerende”). De bittere strijd tussen TERF’s en de veelal jonge leden van de transgemeenschap laait regelmatig op in het Verenigd Koninkrijk.

Mary Jones bevindt zich in hetzelfde kamp als de invloedrijke feministe Germaine Greer, schrijfster J.K. Rowling en de publiciste Suzanne Moore, een feministe die vorig jaar bij het progressieve dagblad The Guardian moest vertrekken nadat een paar honderd collega’s in een brief hadden geklaagd over de ‘transfobische’ inhoud van haar columns. De genoemde strijd heeft de schijn van een conflict tussen verschillende generaties.

Owen Hurcum: ‘Toen ik twee jaar geleden bekendmaakte dat ik non-binair ben, was ik nog bang te worden uitgesloten, of erger.’   Beeld Getty Images
Owen Hurcum: ‘Toen ik twee jaar geleden bekendmaakte dat ik non-binair ben, was ik nog bang te worden uitgesloten, of erger.’Beeld Getty Images

Tegen deze achtergrond is de benoeming van Hurcum betekenisvol. De vraag om erkenning van transgenders klinkt steeds luider. Vorige week nog zag de treinmaatschappij LNER zich gedwongen om excuses aan te bieden voor een conducteur die reizigers welkom had geheten met de woorden ‘Goedemiddag, dames en heren, jongens en meisjes.’ Een jonge non-binaire reiziger had hier via Twitter meteen over geklaagd.

Hurcum maakt regelmatig gewag van de kwetsende berichten die vooral via sociale media hun weg vinden en hoopt als burgemeester een positieve voorbeeldfunctie te kunnen vervullen. Als politieke held valt al snel de naam Magid Magid, de milieuactivist die een jaar lang Lord Mayor, een ceremoniële burgemeester van Sheffield, was. Magid Magid was de eerste Brits-Somali die zo’n hoge functie kreeg, en de eerste politicus van de Groenen.

Na de afgelopen verkiezingen, die niet goed afliepen voor Plaid Cymru, zal het weer even stil zijn omtrent vergezichten voor een Welshe natie. Alle energie van Hurcum zal gaan naar het op de wereldkaart zetten van Bangor. “De stad leiden is een teamsport, maar ik zal bij bestuursvergaderingen pleiten voor een eigen stadsdichter en een groot Pride-evenement”, laat Hurcum weten. De grootste persoonlijke zege is wat Hurcum betreft al behaald.

“Toen ik twee jaar geleden bekendmaakte dat ik non-binair ben, was ik bang te worden uitgesloten, of erger. In plaats daarvan ben ik door de politieke gemeenschap om me heen gekozen.”

Lange traditie

- Owen Hurcum is niet de enige bekende trans­gender in de Britse politiek. De komiek Eddie Izzard probeert al jaren een hoge functie te ver­wer­ven binnen de Labour Party, zonder veel succes.

- De Britten hebben een lange traditie van aansprekende burgemeesters, die teruggaat tot eind 14de eeuw toen Richard Whittington bur­ge­meester van Londen werd. Het op hem gebaseerde toneelstuk Dick Whittington and His Cat wordt nog steeds opgevoerd.

- Bangor is de oudste stad van Wales. Van de niet-studeren­de bevolking spreekt bijna de helft Welsh.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234