Zaterdag 24/07/2021

Overzicht problemen parket en parket-generaal in Antwerpen

Het Antwerps justitiepaleis, bijgenaamd het Vlinderpaleis. Beeld BELGA
Het Antwerps justitiepaleis, bijgenaamd het Vlinderpaleis.Beeld BELGA

De zogenaamde 'diamantoorlog' tussen het Antwerpse parket en het parket-generaal is nog maar net bekoeld, of de gelederen worden al opnieuw in stelling gebracht met een gerechtelijk onderzoek van het parket-generaal naar de tussenkomst van procureur des Konings Herman Dams in de zaak rond de dood van Jonathan Jacob. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste wapenfeiten.

De aanleiding voor de 'diamantoorlog' was het HSBC-dossier, een onderzoek van het Antwerpse parket naar de zwarte rekeningen van diamantairs bij het Zwitserse filiaal van die bank. Substituut Peter Van Calster, die zich gespecialiseerd had in fraudezaken binnen de diamantsector, kwam in 2010 in conflict met zijn sectiechef Christiaan Nys over de manier waarop het onderzoek moest aangepakt worden. Van Calster was voor een harde aanpak, Nys wilde meer pragmatisch te werk gaan. Via Nys werd ook het Antwerpse parket-generaal bij het conflict betrokken.

Informatie
In december 2011 opende procureur-generaal Yves Liégeois een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke schriftvervalsing die Van Calster gepleegd zou hebben in het HSBC-onderzoek. Hij gaf begin 2012 opdracht om huiszoekingen uit te voeren op het kantoor van Van Calster en zijn naaste medewerkers. Hij vermoedde dat Van Calster een cd-rom met HSBC-klanten al enkele weken in zijn bezit had zonder dit officieel te melden.

In maart 2012 haalde procureur Herman Dams hem van het onderzoek en gaf het dossier in handen van een fiscaal substituut die niet bij het conflict betrokken was. Twee weken later kreeg advocaat-generaal Dirk Schoeters, vroeger al sectiechef bij de financiële en fiscale afdeling, tijdelijk opnieuw de leiding over de afdeling om ze grondig te herstructureren.

Liégeois en Dams kondigden in juni 2012 samen aan dat het HSBC-onderzoek moet worden overgedaan, omdat uit het gerechtelijk onderzoek tegen Van Calster gebleken was dat hij naast het opsporingsonderzoek tegen HSBC ook parallelle onderzoeksdaden had gesteld met de fiscus, die in de zaak de benadeelde partij was. Dat zou kunnen leiden tot nietigheid en daarom moet het onderzoek overnieuw. Dat Van Calster schriftvervalsing pleegde, werd niet aangetoond.

Enkele maanden later diende Van Calster klacht in tegen Liégeois bij het Hof van Cassatie wegens schriftvervalsing in het kader van de huiszoeking op zijn kantoor en laster. Met de buitenvervolgingstelling van Liégeois in januari 2013 leek de diamantoorlog voorlopig beslecht.

Verzwegen
Maar aan de soms problematische verhouding tussen het parket en het parket-generaal werd vandaag een vervolg gebreid met de aankondiging van Yves Liégeois dat er een gerechtelijk onderzoek gevoerd wordt naar procureur Herman Dams in het dossier rond de dood van Jonathan Jacob. Hij had drie jaar lang verzwegen dat hij op 6 januari 2010 persoonlijk gecontacteerd werd en zijn tussenkomst wordt nu verder onderzocht. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

undefined

Procureur-generaal Yves Liégeois. Beeld BELGA
Procureur-generaal Yves Liégeois.Beeld BELGA
Antwerps procureur Herman Dams. Beeld BELGA
Antwerps procureur Herman Dams.Beeld BELGA
Substituut Peter Van Calster. Beeld photo news
Substituut Peter Van Calster.Beeld photo news
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234