Woensdag 07/06/2023

Coronamaatregelen

Overzicht: op deze plaatsen zijn de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt (of versoepeld)

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het coronavirus blijft voortrazen over de landsgrenzen heen. Verschillende landen zien de situatie verslechteren, terwijl andere regio’s een hoopvolle kentering waarnemen. Een overzicht van welke gebieden de maatregelen opnieuw verscherpen of geleidelijk aan versoepelen.

Koen Van De Sype

Spanje

In de regio Andalusië, in het zuiden van Spanje, werden afgelopen weekend 55 stranden aan de Costa del Sol tijdelijk gesloten nadat ze overrompeld werden door badgasten. Vooral in Málaga, Cadiz en Huelva werden zondag rond 15 uur stranden afgesloten en badgasten naar huis gestuurd. Op dat moment zorgde vloed er immers voor dat maar een beperkt deel van het strand kon worden ingenomen en konden de afstandsmaatregelen niet langer worden gerespecteerd.

De Catalaanse stad Lerida en haar omgeving werden zaterdagmiddag weer in lockdown geplaatst. Aan de basis lagen acht nieuwe uitbraken, vooral bij seizoensarbeiders die in de fruitpluk werken en in onhygiënische omstandigheden moeten leven. Zo’n 200.000 inwoners zullen de maatregel voelen. Ze mogen de regio niet in of uit en samenscholingen van meer dan tien personen zijn verboden.

In de Spaanse noordwestelijke regio Galicië zijn zondag 70.000 mensen in lockdown geplaatst, uit angst voor een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Alle inwoners van de stad La Marina, 140 kilometer ten oosten van La Coruna, zullen de omgeving niet kunnen verlaten en bijeenkomsten van meer dan tien mensen worden verboden, om de kans op besmetting te beperken.

Portugal

In de regio van Lissabon zijn de coronamaatregelen verscherpt. Sinds 1 juli is opnieuw een lockdown van kracht voor 700.000 inwoners in een twintigtal wijken. Die zal zeker twee weken duren.

Duitsland

Op 23 juni werd een quarantaine afgekondigd in twee naburige districten: Gütersloh en Warendorf, goed voor samen 600.000 inwoners. Aanleiding was een uitbraak van corona bij een vestiging van vleesverwerker Tönnies, waar 1.500 werknemers besmet raakten. In beide regio’s werden de lockdownmaatregelen alweer opgegeven. Inwoners worden buitenshuis wel verplicht een mondmasker te dragen.

Italië

Het aantal Covid-19-gevallen is opnieuw fors gestegen in Italië en dat is volgens de gouverneur van de regio Veneto het gevolg van ‘onverantwoord gedrag’. In Mondragone bij Napels werden 700 bewoners van enkele appartementsblokken op 22 juni opnieuw in quarantaine geplaatst nadat er coronabesmettingen waren vastgesteld. Die lockdownmaatregelen zijn maandag om middernacht opgeheven. Inwoners moeten wel afstand blijven bewaren en grote bijeenkomsten zijn nog niet toegelaten.

Oekraïne

In Oekraïne werd op 19 juni een nieuwe lockdown afgekondigd. Een echte lockdown is er niet meer, maar de verstrengde maatregelen zijn er verlengd tot 31 juli.

Verenigd Koninkrijk

Terwijl in Engeland de coronamaatregelen overal versoepeld worden en zaterdag ook de restaurants en cafés de deuren weer mochten openen, ging de stad Leicester vorige week opnieuw in lockdown na een opstoot van het aantal besmettingen. Die zal zeker twee weken duren. De 300.000 inwoners kunnen onder andere niet meer naar niet-noodzakelijke winkels. Op 18 juli wordt de situatie herbekeken.

Aantal Covid-19-gevallen per 100.000 inwoners in Europa. Beeld eodc
Aantal Covid-19-gevallen per 100.000 inwoners in Europa.Beeld eodc

Ierland

Ierland heeft de maatregelen nogmaals verlengd. De grenzen blijven nog tot minstens 20 juli gesloten voor buitenlandse reizigers.

China

Wuhan, de plaats waar het allemaal begon, kwam begin april uit lockdown. Maar nieuwe gevallen deden de burgemeester besluiten om zeventig wijken weer in afzondering te zetten.

India

De zuidelijke deelstaat Tamil Nadu ging op 19 juni weer in lockdown tot het einde van de maand. 15 miljoen mensen moeten opnieuw binnen blijven. De maatregelen zijn er intussen weer versoepeld, al wordt de inwoners aangeraden verplaatsingen nog zo veel mogelijk te beperken. Publiek transport blijft om die reden nog tot 15 juli opgeschort.

Azerbeidzjan

Op 22 juni werd de lockdown opnieuw ingesteld. Die duurt nog zeker tot 1 augustus.

Verenigde Staten

Verscheidene staten hebben de coronamaatregelen opnieuw strenger gemaakt na een toename van het aantal besmettingen. In Californië en Florida zijn de bars en de stranden gesloten, in Texas alleen de bars.

Argentinië

Hoofdstad Buenos Aires ging op 1 juli opnieuw in lockdown en zal dat nog zeker tot 17 juli blijven. De op één na grootste stad Cordoba heeft de regels ook opnieuw aangescherpt, nadat ze eerder versoepeld waren.

Panama

In Panama geldt nog steeds een beperking van verplaatsingen. Inwoners kunnen er op bepaalde momenten hun huis voor twee uur verlaten om essentiële redenen. Hiervoor werd een systeem op basis van het geslacht en het huisnummer van de inwoners uitgewerkt.

Frans-Guyana

In het Frans overzees departement zijn er sinds 10 juni binnenlandse beperkingen op reizen. 16 van de 22 gemeenschappen die te maken kregen met het virus gingen tussen 13 en 15 juni helemaal in lockdown, daarna was een avondklok van kracht. Op 25 juni volgde de sluiting van bars en restaurants, een twintigtal nieuwe wijken en een verscherping van de avondklok. De maatregelen zijn nog steeds van kracht.

Westelijke Jordaanoever

Op vrijdag 3 juli werd een nieuwe quarantaine van vijf dagen afgekondigd. Vorige week gaven de autoriteiten ook al de opdracht tot een tijdelijke sluiting van de steden Nablus, Hebron en Bethlehem. De beslissing geldt niet voor de delen van het grondgebied die onder Israëlische controle staan.

Australië

In Melbourne is opnieuw een lockdown ingevoerd. Vijf miljoen inwoners moeten sinds vandaag opnieuw zes weken thuisblijven nadat horeca en ondernemen gisteren al sloten. De beperkingen zullen minstens zes weken gelden. Ook in Mitchell Shire in Victoria zullen de maatregelen woensdagnacht verscherpt worden.

Marokko

Sinds maandag is het Zuid-Marokkaanse havenstadje Safi, dat zo’n 300.000 bewoners telt, opnieuw onder volledige lockdown geplaatst na een uitbraak in een visconservenfabriek. In de rest van Marokko wordt een geleidelijke versoepeling ingevoerd.

Israël

Een tweede golf van het coronavirus in Israël dwingt de regering om opnieuw strenge maatregelen in te voeren. Alle cafés, nachtclubs, zwembaden en sportzalen worden tot nader order weer gesloten, en het openbaar vervoer wordt beperkt – op bussen mogen nog tot twintig passagiers.

Zweden

Zweden, dat gekend staat voor de losse aanpak van de coronacrisis, heeft de maatregelen opnieuw aangescherpt. In vergelijking met andere landen blijft de aanpak echter soepel. In de horeca moet er minstens 1 meter afstand zijn tussen de verschillende ‘bubbels’ en samenkomen met te grote groepen wordt afgeraden. Zaken die zich niet aan de maatregelen houden en de afstand niet garanderen, kunnen vanaf vandaag verplicht worden te sluiten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234