Zondag 02/10/2022

Overzicht krantencommentaren na begrotingsakkoord

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het begrotingsakkoord dat formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen bereikt hebben, is vandaag voorpaginanieuws in alle kranten. Er wordt opgelucht gereageerd, maar hoewel de media het akkoord niet afschieten, is nergens sprake van een hoerastemming.

Dat is ook te merken aan de koppen. Het Laatste Nieuws roept "Eindelijk geland" en Belang van Limburg kijkt vooruit met "En nu een regering". De Morgen titelt optimistisch een "Regering over enkele dagen", Het Nieuwsblad houdt het op "Nog een lange weg te gaan". Gazet van Antwerpen merkt op "Di Rupo blij met akkoord, maar vakbonden furieus". De Standaard kopt "Markten testen Di Rupo".

Het akkoord beheerst ook de krantencommentaren. "De begroting voor volgend jaar (...) oogt als een typisch Belgisch werkstuk. Geen enkele partij kan pronken met een scalp. (...) Toch verzet dit budget enkele bakens", vindt Bart Brinckman in De Standaard. Brinckman waarschuwt wel dat de begroting slechts een vodje papier blijft "als ze niet wordt gevolgd door een krachtdadige regering die de komende jaren het budget op koers houdt en een economisch klimaat schept dat zo veel mogelijk mensen aanmoedigt om zo lang mogelijk aan het werk te blijven".

Martin Buxant, politiek redacteur bij De Morgen, vindt de overwinning van Di Rupo onbetwistbaar: "De index blijft. Er zal bijna niet worden bespaard op het vlak van de gezondheidszorg. Er zal geen verhoging van de pensioenleeftijd komen. Alleen de aanpassingen aan de vervroegde en brugpensioenen kunnen pijnlijk zijn voor de socialistische partij." "Geen enkele linkse partij in Europa kon zoveel binnenhalen in dergelijke crisistijden", betoogt hij.

Luc Van Der Kelen heeft het in Het Laatste Nieuws over een akkoord dat er niet kwam "uit vrije wil en grote staatsmanszin bij de onderhandelaars, maar omdat de financiële markten en Europa België het mes op de keel hebben gezet". "Daarom zal deze periode van 530 dagen stuurloosheid en gebrek aan beslissingsvermogen in ieders geest blijven hangen als een voorbeeld van bestuurlijk onvermogen (...)." Het uiteindelijke resultaat mag wel gezien worden en is "de omvangrijkste budgettaire sanering aller tijden", aldus Van Der Kelen, die oproept om de maatregelen desnoods met volmachten door te voeren.

De Tijd noemt het akkoord "verdedigbaar", maar waarschuwt dat de gevolgen van dit begrotingsakkoord voor iedereen voelbaar zullen zijn. Het gaat om "een bijzonder Belgisch centrumakkoord. De scherpe kantjes zijn er afgevijld, het is moeilijk om er vanuit het eigen gelijk enthousiast over te zijn, maar het is een stap vooruit voor een moeilijk land in moeilijke omstandigheden", luidt het.

Ook Het Belang van Limburg noemt het akkoord "verdedigbaar", maar vraagt zich af of Di Rupo en de zes partijen sterk genoeg zullen zijn om dit akkoord en het eerder gesloten communautair akkoord ook uit te voeren. De krant wijst er onder andere op dat bij de opmaak van de begroting is uitgegaan van een economische groei van 0,8 pct in 2012, maar wat indien er geen groei is of (...) een recessie? En wat gaan de vakbonden (...) dan doen indien nog meer nodig is, klinkt het.

Ook Liesbeth Van Impe vraagt zich in Het Nieuwsblad af wat de toekomst zal brengen. "De les van het begrotingscompromis moet eigenlijk zijn dat het te laat kwam, na de ratingverlaging en na de spectaculaire stijging van de rente."

Paul Geudens, editorialist bij Gazet van Antwerpen, vindt dat de deal goede aanzetten bevat, maar er zitten nog onvoldoende besparingen in de begroting. Het belangrijkste is dat er eindelijk een begroting ligt, al vreest Geudens dat het politieke akkoord de financiële aanvallen op België niet zal stoppen. "De hogere rente die daaruit voortvloeit, zal ons veel geld kosten en zal de fundamenten van de pas goedgekeurde begroting al onmiddellijk onderuit halen", voorspelt hij.

De Franstalige kranten
Volgens de Franstalige krantencommentatoren is de buit nog niet binnen.

De begroting bevat nog veel grijze zones en onzekerheden. Het is nog te vroeg om nu al, in alle objectiviteit, te spreken van een ramp of een overwinning, stelt Francis Van de Woestyne in La Libre Belgique. "De beslissingen zitten in de goede richting. Afwachten of de hervormingen voldoende zullen zijn", zegt hij, wat niet zeker is. Van de Woestyne geeft aan dat het kwaad geschied is en de markten het vertrouwen verloren hebben. De regering moet nu snel gevormd worden om de bedreigingen waar het land voorstaat, het hoofd te kunnen bieden. La Libre Belgique kiest als titel op de voorpagina dan ook voor "En route pour le 16".

"Un budget de nécessité, pas un projet de société", kopt Le Soir. Béatrice Delvaux spreekt van "een taak die volbracht is". "Het onontbeerlijke is volbracht. Te laat en zonder glorie, maar de onderhandelaars hebben genoeg gedaan om aan de onmiddellijke eisen van Europa te voldoen. Na 531 dagen zal ons land geregeerd worden", beklemtoont ze.

De kranten van de groep Vers L'avenir titelen "Appel à la mobilisation générale", omdat Elio Di Rupo alle Belgen opgeroepen heeft samen inspanningen te leveren. Volgens Philippe Martin moet het zwaarste nog komen. Volgens Martin is het niet zeker dat de begroting zal toelaten de openbare financiën te verbeteren en tegelijk de dynamiek van de Belgische economie te behouden, in de huidige internationale context.

Voor de groep Sud Presse schrijft Demetrio Scagliola dat het akkoord er gekomen is op een moment dat het bijna te laat was, na de verlaging van de kredietscore van ons land. "De zes konden niet anders dan het eens worden, anders zouden ze ons land in een Griekse financiële crisis gestort hebben", zegt hij. De volgende regering zal tot stand komen in een sfeer van extreme spanning op alle niveaus (politiek, financieel, communautair, ...) en zal dus kwetsbaar zijn.

In la Dernière Heure zegt Christian Carpentier dat de begroting 2012 het land binnenloodst in een periode van bezuinigingen, die een noodzakelijk kwaad zijn. Carpentier benadrukt dat een op zijn minst gelijkaardige inspanning ook nog in 2014 geleverd zal moeten worden, als ons land Europese sancties en een uit de pan swingende schuld wil vermijden.

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234