Woensdag 22/03/2023

Voor u uitgelegdLet's Go Urban

Overzicht: hoe Sihame El Kaouakibi (Open Vld) creatief omging met facturen

Sihame El Kaouakibi. Beeld Eric de Mildt
Sihame El Kaouakibi.Beeld Eric de Mildt

Diverse facturen, samen goed voor bijna 100.000 euro, kan de bewindvoerder van Let’s Go Urban niet ­verklaren. De entourage van Sihame El Kaouakibi misschien wel, maar die weigert medewerking. Intussen regent het onderzoeken naar deze vzw en de andere organisaties van de gevallen politica.

Ann Van den BroekBruno Struys en Ann De Boeck

Voorlopig bewindvoerder Annemie Moens was vernietigend in haar verslag over de vzw Let’s Go Urban van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open Vld). De afgelopen jaren draaide het volgens haar maar om één ding: ­financieel gewin voor El Kaouakibi en haar andere vennootschappen. Liefst 1 miljoen euro zou doorgesluisd zijn.

Daarnaast blijkt ook dat er voor renovaties in haar privéwoning subsidiegeld van de Brusselse vzw WeLoveBXL gebruikt is. En dan zijn er nog vermoedelijk vervalste facturen die de stad Antwerpen kreeg in ruil voor subsidies. Een hele boterham, en dus is ook de Bijzondere Belastinginspectie een onderzoek ­gestart naar El Kaouakibi en haar ­verdachte geldstromen. Die houdt zich bezig met grootschalige fiscale fraude.

OVERZICHT: Let’s Go Urban en de andere vzw’s rond Sihame El Kaouakibi

LGU Academy (vzw)

Wat? Dansschool en sociaal project voor jongeren op het Kiel. Kreeg 3,4 miljoen euro subsidies van de stad Antwerpen voor de renovatie van Stadsfeestzaal Kiel en bouw van een nieuw gebouw: het ‘Urban Center’. Ook de Vlaamse overheid kende een subsidie toe van 320.000 euro.

Wie? El Kaouakibi is als bestuurder belast met het dagelijks bestuur.

Om welke bedragen gaat het?

€ 13.070: Facturen voor de aankoop van verlichting in Urban Center, die vermoedelijk werd doorgesluisd naar JJ House. Op foto’s van JJ House is dit type van armaturen immers terug te vinden, meldt de bewindvoerder, in tegenstelling tot het Urban Center.

€ 31.820: Drie facturen die in 2018 door de aannemer ‘Caprice des Lieux’ werden gefactureerd. Volgens de bewindvoerder is het onduidelijk welke werken er werden uitgevoerd.

€ 44.095: Een factuur van ‘Aces of Space’, een bedrijfje dat aan branding doet. Welke taken dit bedrijfje uitvoerde voor LGU, is volgens de bewindvoerder niet helemaal duidelijk.

A Woman’s View (VOF)

Wat? De persoonlijke vennootschap van El Kaouakibi. Is eigenaar van het logo, merk en concept van LGU (dat mits de betaling van een licentievergoeding van 5.000 euro gebruikt mag worden). Gespecialiseerd in vernieuwing, advies en uitwerking van projecten

Wie? Opgericht door El Kaouakibi en haar broer Youssef. Zij is bestuurder.

Om welke bedragen gaat het?

€ 102.850: Gefactureerd aan LGU voor ‘ondersteunende diensten’ in het kader van de bouwwerken aan het Urban Center. Daar vindt de bewindvoerder geen sporen van terug.

€ 88.842: Gefactureerd aan LGU voor de ondersteuning van Area 2020, een project dat door de stad gesubsidieerd werd om jongeren op het Kiel te begeleiden.

€ 10.000: Gefactureerd aan Opera Ballet Vlaanderen voor het opnemen van het curatorschap van een pop-upevenement op het Operaplein. LGU factureerde ook 10.000 euro aan deze organisatie.

Point Urbain (BV)

Wat? Uitbater van JJ House, een evenementencomplex in Antwerpen voor onder meer seminaries en huwelijksfeesten. Ging failliet in februari.

Wie? Opgericht door El Kaouakibi en haar zakenpartner Erika Xuan Nguyen. Eind 2019 laat El Kaouakibi zich als bestuurder vervangen door Xuan.

Om welke bedragen gaat het?

€ 93.443 voor spullen die door LGU werden aangekocht en in ‘bruikleen’ werden gegeven aan JJ House. Waaronder 15.574 euro voor planten, 26.139 euro voor een keuken (op maat van het JJ House gemaakt) en 51.550 euro voor meubelen.

€ 7.155 euro voor whiteboards die door LGU werden aangekocht, maar daar niet aanwezig zijn. Op foto’s van JJ House zijn ze wel te zien.

WeLoveBXL (vzw)

Wat? De ‘Brusselse LGU Academy’. Kreeg van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) 200.000 euro om radicalisering bij jongeren in Sint-Jans-Molenbeek tegen te gaan.

Wie? Opgericht en bestuurd door El Kaouakibi en haar zakenpartner Erika Xuan Nguyen.

Om welke bedragen gaat het?

€ 3.630: Gefactureerd voor de renovatie van een dressing in de privéwoning van El Kaouakibi. (Dit staat niet in het rapport van de bewindvoerder, maar werd ontdekt door VTM Nieuws)

WannaWork (BV)

Wat? Een job- en rekruteringsplatform dat kansarme jongeren van diverse achtergronden aan een job helpt. Verzamelde een startkapitaal van een half miljoen euro bij captains of industry. Werd in februari overgenomen door uitzendbureau Vivaldis Interim.

Wie? Opgericht door El Kaouakibi en Xuan. Eind 2019 droeg El Kaouakibi haar mandaat als bestuurder over aan Tokomat, de commanditaire vennootschap van Xuan.

Om welke bedragen gaat het?

€ 59.090 Gefactureerd aan LGU voor de ondersteuning van ‘sollicitaties en employment’. Volgens El Kaouakibi zou WannaWork workshops aan jongeren hebben gegeven, maar de bewindvoerder vindt daar niets van terug.

€ 475.000 ‘uitgeleend’ aan Point Urbain, om de verbouwing van JJ House te financieren. Dit geld kwam nooit meer terug.

WannaChange (BV)

Wat? Opleidingsplatform voor jongeren die moeilijk op de arbeidsmarkt raken.

Wie? Opgericht door El Kaouakibi en Xuan. Eind 2019 droeg El Kaouakibi haar mandaat als bestuurder over aan Tokomat.

WannaCatch (BV)

Wat? Een marketingbureau voor branding en communicatie. Opgericht door El Kaouakibi in 2018. Eind 2019 draagt El Kaouakibi haar mandaat als bestuurder over aan de commanditaire vennootschap van Xuan.

Wie? El Kaouakibi is aandeelhouder. Eind 2019 droeg ze haar mandaat als bestuurder over aan Tokomat.

Kaouyen Invest (BV)

Wat? Verhuur en exploitatie, oa. van eigen onroerend goed

Wie? Opgericht door zakenpartner Erika Xuan Nguyen. El Kaouakibi zegt niet betrokken te zijn in deze vennootschap, wiens naam een samentrekking is van ‘Kaoakibi’ en ‘Nguyen’.

“Ik vind het hier terug: ze zijn zeker geleverd op het adres van LGU Academy”, zegt de verantwoordelijke van Brand New Office, het bedrijf waar Let’s Go Urban, of LGU Academy, in november 2018 enkele whiteboards kocht, in totaal voor 7.154,70 euro. “Het montagerapport is ter controle doorgestuurd.”

En toch, twee jaar later, vindt de tijdelijke bewindvoerder bij Let’s Go Urban die chique, witte presentatieborden niet terug. Ze zijn wél te zien op foto’s van het JJ House op de zaalzoeker-website van Stad Antwerpen. JJ House is uitgebaat door El Kaouakibi’s vennootschap Point Urbain, die in februari het faillissement aanvroeg.

“Mevrouw El Kaouakibi wordt verzocht toelichting te verschaffen waar deze whiteboards zich bevinden”, stelt de bewindvoerder. “Ook de curator van het faillissement BV Point Urbain werd gevraagd of hij deze whiteboards heeft teruggevonden.”

Let’s Go Urban bestelde in 2018 ook lampen bij Orbit Lighting, voor de renovatie van het pand op het Kiel. Het gaat om vier facturen voor in totaal 13.070,17 euro. “De omschrijving doet vermoeden, aangezien dergelijk type armaturen niet terug te vinden is in het Urban Center, dat ze elders geplaatst zijn, bijvoorbeeld JJ House”, zegt de bewindvoerder.

De zaakvoerder van Orbit Lighting denkt dat er twee afzonderlijke bestellingen waren, een voor JJ House en een voor het Urban Center, maar moet de boekhouding nagaan om te weten op welk adres gefactureerd is.

Branding en interieur

Er zijn voor 31.820 euro aan facturen van Caprice des Lieux, maar het is onduidelijk om welke werkzaamheden het ging. De grootste factuur, eentje van 22.260 euro, zit niet in de boekhouding van LGU, en is evenmin betaald door de vzw, maar wel voorgelegd aan Stad Antwerpen, en door de stad vergoed aan LGU.

Een Nederlandse onderneming, gespecialiseerd in branding en interieur, heeft in 2018 44.095 euro gefactureerd aan LGU. Het Nederlandse bedrijf heeft zeker een muurdesign en een logo voor LGU ontworpen, maar leverde ook diensten voor de vennootschappen van El Kaouakibi, zoals de merkidentiteit van het JJ House, en de “art direction” voor de politieke campagne van Sihame El Kaouakibi. De bewindvoerder vraagt zich af of dit werk ook niet (deels) gefactureerd is aan LGU, een vraag waar het Nederlandse bedrijf liever niet op ingaat.

Voorlopig bewindvoerder Annemie Moens bij de rechtbank. Beeld VTM NIEUWS
Voorlopig bewindvoerder Annemie Moens bij de rechtbank.Beeld VTM NIEUWS

Ook El Kaouakibi weet of de 96.000 euro van al deze facturen toch terecht op naam van LGU stonden, maar haar advocaten en zijzelf zijn niet bereikbaar. Het bedrag is een vijfde van de 450.000 euro die volgens de bewindvoerder onterecht van de vzw naar de vennootschappen zijn gevloeid. Zolang het onderzoek niet is afgerond, is slordigheid niet uitgesloten.

De advocaten van El Kaouakibi tekenen al sinds het begin verzet aan tegen die bewindvoerder, die ze partijdig noemen. De behandeling van dat verzet is dinsdag door de ondernemingsrechtbank uitgesteld, door de ziekenhuisopname van een van de advocaten.

Onderzoeken

Intussen regent het onderzoeken. Het was al bekend dat een onderzoeksrechter een gerechtelijk onderzoek voert, waarvoor de Centrale Dienst voor Bestrijding van Corruptie is ingeschakeld. Daarnaast blijkt nu volgens VTM Nieuws dat ook de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) een onderzoek voert, iets wat de FOD Financiën en de BBI niet willen bevestigen of ontkennen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft haar administratie gevraagd om alle facturen te onderzoeken van We Love BXL, de Brusselse tegenhanger van Let's Go Urban. Beeld rv
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft haar administratie gevraagd om alle facturen te onderzoeken van We Love BXL, de Brusselse tegenhanger van Let's Go Urban.Beeld rv

De BBI kan elke vennootschap van El Kaouakibi in kaart brengen en daar heffingen en zware boetes op vorderen. Ook bij Stad Antwerpen loopt al een tijdje een onderzoek, bij de dienst Interne Audit. Nu blijkt dat bij de Brusselse tegenhanger van vzw Let’s Go Urban, We Love BXL, bepaalde facturen zouden gediend hebben om een kast in de woning van El Kaouakibi te vernieuwen, heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) haar administratie gevraagd om alle facturen te onderzoeken. We Love BXL kreeg 200.000 euro subsidies van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om preventie tegen radicalisering te verrichten in de Brusselse Kanaalzone.

Impulspremie

Ook Vlaanderen subsidieerde We Love BXL. De vorige Vlaamse minister van Brussel Sven Gatz (Open Vld) gaf de vzw een impulspremie van 80.000 euro in 2019, die herhaald is in 2020. “De administratie geeft aan dat het correct is gerapporteerd”, zegt de woordvoerder van Gatz’ opvolger Benjamin Dalle (CD&V). De vraag is of dat onderzoek diep genoeg gebeurde. Bij Stad Antwerpen merkte men aanpassingen aan facturen door gebruik van bepaalde software.

De Vlaamse departementen Onderwijs en Jeugd gaven subsidies aan Let’s Go Urban. Ook daar zou nog niets opmerkelijks naar boven zijn gekomen. “Enkel het subsidiedossier van 2020 moet nog binnenstebuiten worden gekeerd”, zegt de woordvoerder van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).

Bij de Vlaamse liberalen wordt de stemming dag somberder. Iedereen beseft hoe schadelijk de zaak afstraalt op de partij, tegelijk wil de partij El Kaouakibi niet onder de bus gooien. In afwachting van het gerechtelijk onderzoek is het Vlaams Parlementslid al voor zes maanden uit de partijwerking geschorst. Bij de partijleiding viel al te horen dat die schorsing indien nodig verlengd kan worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234