Woensdag 07/12/2022

OverzichtRestaurants

Overzicht: Dit zijn alle restaurants uit de nieuwe Gault&Millau-gids, Thierry Theys is beste chef

Thierry Theys van restaurant Nuance in Duffel werd bekroond als beste chef. Beeld BELGA
Thierry Theys van restaurant Nuance in Duffel werd bekroond als beste chef.Beeld BELGA

Thierry Theys van Nuance in Duffel is door restaurantgids Gault&Millau bekroond tot Chef van het Jaar 2022. Bekijk alle restaurants met een score van 17 of meer op de kaart. Helemaal onderaan gieten we alle door de gids opgenomen restaurants van Vlaanderen en Brussel in een overzichtstabel.

Redactie

De anonieme inspecteurs van de gids werden aangenaam verrast door de veerkracht van de restaurateurs in deze moeilijke tijden én de kwaliteit in het bord. Ze klopten aan bij 135 nieuwe adressen en noteerden maar liefst 122 stijgers.

Chef van het jaar

De titel van Chef van het Jaar 2022 gaat dit jaar naar Thierry Theys van Nuance in Duffel. “Met zijn zin voor nuances - what’s in a name -, contrasten uitgewerkt in evenwichtig gedoseerde details en scherp getekende bordspiegels, bereikte deze chef in 2021 nieuwe hoogtes. Zijn keuken heeft een signatuur die het hele traject van aperitiefhapjes tot zoets bij de koffie karakteriseert en daardoor de gasten verwent met tal van leuke vondsten vol zintuiglijke prikkels.” aldus de redactie. “Geen enkel detail ontbreekt: van het luxueuze interieur tot de brood- en boterselectie”, zo klinkt het ook bij CEO Marc Declerck.

Beste restaurants

Beste restaurants dit jaar zijn opnieuw Hof van Cleve in Kruisem en Bon-Bon in Sint-Pieters-Woluwe, die hun topscore van 19,5/20 behouden.

De hoogste nieuwkomer voor Vlaanderen is Hertog Jan in Antwerpen met een score van 18/20. Voor Wallonië zijn er twee hoogste nieuwkomers: Toma in Luik en Le Grand Verre in Durbuy, beide met een score van 16/20. De hoogste nieuwkomer in Brussel is La Villa Lorraine by Yves Mattagne met een score van 16.5/20. Stijgers aan de top dit jaar zijn Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) en Vrijmoed (Gent) met 17.5/20, Sel Gris (Knokke-Heist)met 17/20, Altermezzo (Tongeren), Colette – De Vijvers (Averbode), Dôme (Antwerpen) en Sir Kwinten (Lennik) met 16.5/20, en L’Envie (Zwevegem) met 16/20.

Jonge chefs van het jaar

Tot Jonge Chefs van het Jaar werden dit jaar bekroond: Martin Volkaerts (L’Amandier - Genval) voor Wallonië, Martijn Defauw (Rebelle - Kortrijk) voor Vlaanderen en François-Xavier Lambory (Stirwen – Brussel) voor het Brussels Gewest.

Ook de volgende thematische laureaten werden bekroond:

· Gastheer van het Jaar: Jonas Kellens (Dim Dining- Antwerpen)
· Italiaan van het Jaar: San Daniele (Brussel - Ganshoren)
· Aziaat van het Jaar: Nonbe Daigaku (Brussel - Elsene)
· Het mooiste terras: Le Cor de Chasse (Wéris)
· Het mooiste restaurant design: Le Vieux Château (Flobecq)
· Sommelier van het Jaar: Benjamin De Buck (Vrijmoed - Gent)
· Dessert van het Jaar: Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken)
· Brasserie van het Jaar: Ciro’s (Antwerpen)
· Gastro-bistro van het Jaar: DOOR73 (Gent)
· Ambachtsman van het Jaar: Jan Nijs (Plein 25 - Elsegem)
· Groentegerecht van het Jaar: Arabelle Meirlaen (Marchin)
· Wijnkaart van het Jaar: Sans Cravate (Brugge)
· Bierkaart van het Jaar: Taratata (Hasselt)
· De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar: ’t Pachthuis (Zottegem) voor Vlaanderen, Chabrol voor Brussel en CCnomie (Dinant - Falmignoul) voor Wallonië.
· De 3 ontdekkingen van het Jaar: Klost’r (Vlijtingen) voor Vlaanderen, Savage voor Brussel en Racines (Floreffe) voor Wallonië.

De beste cocktailbars van België

Ook dit jaar is er bovendien een selectie gemaakt van de beste cocktailbars in België. Arthur Orlans in Brussel werd daarbij verkozen tot Cocktailbar van het Jaar 2022.

De POP-selectie

Het Cahier POP dat vier jaar geleden werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen verzamelt, groeit ook snel. Het telt nu meer dan 430 laagdrempelige, meer casual adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. Dit betekent opnieuw een vijftigtal nieuwe adressen. De drie POP-laureaten van 2022 zijn Raffat in Leuven, Habibi in Brussel en El Cuchillo in Genval.

Overzichtstabel

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234