Vrijdag 09/12/2022

OverzichtMaatregelen

Overzicht: deze nieuwe maatregelen zijn sinds middernacht van kracht

null Beeld ANP
Beeld ANP

In het Staatsblad is gisteravond het nieuwe ministeriële besluit (MB) verschenen dat nieuwe verstrengde maatregelen oplegt in heel het land. De verstrengingen zijn om middernacht ingegaan. Wallonië en Brussel nemen daarbij ook de nieuwe Vlaamse maatregelen op, zoals de sluiting van de musea en de cultuurcentra. Brussel houdt wel vast aan haar eigen strengere maatregelen, bijvoorbeeld op het vlak van de avondklok en het alleen winkelen.

TT

Het gisteravond verschenen MB legt minimale maatregelen op, maar gewesten mogen daarbij zelf strengere maatregelen nemen. Zo vermeldt het MB dat er in heel het land een avondklok geldt van middernacht tot 5 uur, maar zowel Brussel als Wallonië blijven bij hun strengere avondklok van 22 uur tot 6 uur. Omgekeerd mogen gewesten niet minder strenge maatregelen opleggen. Vlaanderen blijft dus bij de minimale avondklok van middernacht tot 5 uur.

“Gezien de ernst van de situatie waarbij elk uur en elke dag telt, werd besloten om de maatregelen vanaf middernacht met onmiddellijk ingang in werking te laten treden”, meldde federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gisteravond. De maatregelen gelden in eerste instantie tot en met 19 november 2020.

Winkelen: er kan slechts individueel worden gewinkeld, of met maximaal één andere persoon voor maximaal 30 minuten (per winkel). In Brussel mag enkel alleen gewinkeld worden.

Hotels en andere logiesvormen: enkel restaurant open, en dit uitsluitend voor de gasten die er verblijven.

• Alle inrichtingen (of onderdelen) die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector worden gesloten. Het gaat onder meer om bioscopen, casino’s, wellnesscentra, discotheken, feest- en receptiezalen, pretparken, zwembaden en markten.

Mogen wel geopend blijven: buitenspeeltuinen, de buitengedeelten van dierentuinen, dierenparken, natuurparken en openluchtmusea, bibliotheken, religieuze gebouwen.

Huwelijken, begrafenissen, crematies, erediensten en niet-confessionele diensten: beperking tot max. 40 personen

Onderwijs: volgens de richtlijnen van de Gemeenschappen.

Sport:
- professioneel : wedstrijden en trainingen enkel zonder publiek, indoor en outdoor
- amateurwedstrijden en -trainingen: enkel voor -12 jarigen, mag enkel bijgewoond worden door één ouder, enkel outdoor.

Jeugd: kampen, stages en activiteiten met -12 jarigen toegelaten, zonder overnachting. Mondmaskerplicht voor begeleiders.

Georganiseerde activiteiten van -12-jarigen, nl. onder begeleiding of in kampen en stages: max. 50 personen

De regels komen bovenop de reeds bestaande federale sokkel:

Telewerk blijft de regel

Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon

Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.

Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.

Markten blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding is verboden. Rommelmarkten, brocantes en kerstmarkten zijn verboden.

• Cafés en restaurants zijn gesloten. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 uur.

Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20 uur.

Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen middernacht en 5 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werkverkeer. Plaatselijk en provinciaal kan een strengere avondklok van kracht zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234