Donderdag 02/02/2023

OverzichtOverlegcomité

Overzicht: deze maatregelen liggen op tafel van het Overlegcomité van 26 november, persconferentie om 13 uur

Het Overlegcomité van 26 november buigt zich onder andere over een sluitingsuur in de horeca. Om 13 uur volgt er een persconferentie. Beeld Tessa Kraan
Het Overlegcomité van 26 november buigt zich onder andere over een sluitingsuur in de horeca. Om 13 uur volgt er een persconferentie.Beeld Tessa Kraan

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen van 26 november zit sinds 8 uur digitaal bij elkaar en zal om 13 uur een persconferentie geven. De politici analyseren er de alarmerende coronacijfers en zullen er naar alle waarschijnlijkheid nieuwe verstrengde maatregelen nemen. Die zouden al meteen van kracht worden. Deze verstrengingen liggen op tafel.

Redactie

Premier Alexander De Croo (Open Vld), de regionale minister-presidenten en de belangrijkste ministers buigen zich over een nieuw GEMS-rapport met mogelijke maatregelen, dat gisteren werd opgesteld. Ook een analyse van coronacommissaris Pedro Facon ligt ter tafel.

Horeca, nachtleven en evenementen

• Het nachtleven - discotheken, fuiven, danscafés - gaat waarschijnlijk volledig op slot gedurende drie weken, net als grote evenementen binnen. Enkel die evenementen die nog relatief veilig georganiseerd kunnen worden, zouden nog mogen doorgaan. Een concert met zitplaatsen zou bijvoorbeeld wel nog mogen doorgaan, net als theatervoorstellingen en bioscoopvertoningen. Staande concerten zouden dan weer niet mogen.

• Evenementen buiten, zoals de kerstmarkten, kunnen in principe wel nog, maar met strenge maatregelen zoals mondmaskers, een coronapas en allicht ook een sluitingsuur.

• Voor de horeca ligt een sluitingsuur op tafel, mogelijk middernacht of zelfs 23 uur. Aan tafel zou je nog maximaal met vier of zes personen aan één tafel mogen zitten, behalve voor grotere gezinnen.

Privébijeenkomsten

• Grote privéfeesten en -bijeenkomsten zouden niet langer kunnen doorgaan, met uitzondering van huwelijken en begrafenissen.

• Een limiet op het aantal contacten in de privésfeer, de zogenaamde ‘bubbels’, komt er naar alle waarschijnlijhid niet. Wel wordt al weken opgeroepen, zeker aan oudere en kwetsbare mensen, om zelf het gezond verstand te gebruiken en waar mogelijk de contacten te beperken. Die oproep blijft onverkort gelden.

Werken en winkelen

• Vandaag is telewerk slechts vier van de vijf dagen verplicht, waar het kan. Verschillende partijen vragen om dat volledig te verplichten. Een andere mogelijke piste is om de ‘versoepeling’ waarbij nog slechts drie van de vijf dagen telewerk verplicht is, uit te stellen.

• Winkelen zou tijdelijk opnieuw alleen moeten gebeuren.

Sport

• Sportwedstrijden binnen gaan waarschijnlijk enkel nog zonder publiek door. Over publiek bij grote matchen zoals het voetbal, is er nog geen duidelijkheid.

• Fitnesszaken blijven wel open, onder de huidige voorwaarden.

Testbeleid

• Om de eerste lijn in de zorg te ontlasten, ligt een aanpassing van het testbeleid op tafel. Wie een hoogrisicocontact heeft gehad, zal niet langer twee testen moeten ondergaan (na dag 1 en na dag 7), maar slechts één, op de vijfde dag na de besmetting.

Onderwijs

Na het Overlegcomité zitten straks ook nog de ministers van Onderwijs samen om zich over maatregelen in de scholen te buigen. Mogelijke maatregelen zijn een mondmaskerplicht vanaf het vierde leerjaar, enkel nog digitale lessen in het hoger onderwijs, klasgroepen zo veel mogelijk gescheiden houden, en een tijdelijke stop op klasuitstappen.

Vaccinatie

Morgen volgt er ook nog een al langer geplande interministeriële conferentie (IMC) Volksgezondheid, waar de versnelde uitrol van de derde prik-campagne besproken zal worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234