Vrijdag 27/01/2023

Coronavirus

Overzicht: deze events worden afgelast in uw provincie

Het Sportpaleis schrapt alle concerten tot het einde van de maand. Beeld Joel Hoylaerts / Photo News
Het Sportpaleis schrapt alle concerten tot het einde van de maand.Beeld Joel Hoylaerts / Photo News

De federale overheid roept op alle indoor-evenementen met meer dan duizend aanwezigen tot 31 maart niet te laten doorgaan om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. In Brussel zijn alle concerten met meer dan duizend aanwezigen afgelast. Ook het Sportpaleis en de Lotto Arena schrappen de komende weken evenementen. Studio 100 laat de evenementen voorlopig wel plaatsvinden. Een overzicht.

Cédric Maes

Brussel

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft dinsdag aangekondigd dat alle concerten waar meer dan 1.000 mensen op aanwezig zullen zijn vanaf woensdag 11 maart worden verboden.

In Vorst Nationaal, met een capaciteit van 8.400 mensen, stonden onder meer concerten van Avril Lavigne (18 maart), The Script (19 maart) en Elbow (25 maart) gepland.

In de Ancienne Belgique, met 2.000 plaatsen, stonden onder meer concerten van Soulsister (12 maart), Eefje De Visser (19 maart) en Therapy (25 maart) op de agenda. “Indien het concert georganiseerd wordt in AB Grote zaal, AB Ballroom, AB Flex, gaat AB in samenspraak met de entourage van de artiest op zoek naar een creatieve oplossing. Concerten kunnen mogelijk verplaatst of geannuleerd worden. In het geval van verplaatsing blijven aangekochte tickets geldig. In geval van annulatie, worden alle tickets automatisch terugbetaald. Verder is het ook mogelijk dat geplande concerten gespreid worden over 2 momenten om de capaciteit te verlagen of dat deze concerten doorgaan met een lagere bezettingsgraad. In elk van deze gevallen zullen ticketkopers een persoonlijke mail ontvangen met alle praktische info”, zo staat op de website van Ancienne Belgique te lezen.

Ook wie in het Koninklijk Circus (2.000 plaatsen) tickets had voor het concert van Khaled (12 maart) en naar Carmina Burana (18 en 19 maart) ging, zal daar niet naartoe kunnen gaan.

Om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, wordt het aantal bezoekers voor de theaterproductie ‘JR’ in Paleis 12 ingeperkt tot 900 mensen. De voorstelling loopt van 18 tot 22 maart. Het concert van Dadju op 26 maart was eerder al uitgesteld.

KVS vraagt per avond 300 bezoekers om hun toegangsticket in te ruilen voor een waardebon ter waarde van de ticketprijs die zij betaald hebben en die kan ingelost worden tot eind juni 2020. Met die waardebon kunnen voorstellingen van dit en volgend seizoen worden aangekocht. De eerste driehonderd mensen per avond die hun ticket mailen naar tickets@kvs.be ontvangen een waardebon met uitleg over hoe ze de waardebon kunnen inruilen. Op die manier haalt KVS de zaalbezetting naar beneden. Als er minder dan 300 mensen reageren op de oproep, dan zal er gewerkt worden volgens het principe ‘last in, first out’ totdat het aantal bezoekers is teruggebracht tot onder de 1.000 bezoekers.

Het Brusselse operahuis De Munt gaat tot eind maart al zijn operavoorstellingen schrappen die in de Grote Zaal gepland zijn. Die schouwburg heeft een capaciteit van 1.130 stoelen. De annulatie van alle voorstellingen in de Grote Zaal van de Koninklijke Munstschouwburg betekent dat er een tiental stukken niet opgevoerd kan worden. Daaronder zijn ook acht operavoorstellingen van de Trilogia Mozart Da Ponte.

In Bozar worden voorlopig al drie concerten uitgesteld naar een latere datum. Het gaat om dat van Chick Korea Trio (11 maart), An evening with Whitney Houston (12 maart) en Gala Concert of the Queen Elisabeth Music (13 maart).

Vlaams-Brabant

Het carnaval van Halle, dat gepland was van zaterdag 21 tot en met maandag 23 maart, wordt op vraag van Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte uitgesteld. Het carnaval van Halle is het grootste in de provincie en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. De stad en organisator Halattraction willen het carnaval uitstellen tot september om er dan een zomers carnavalsfeest van te maken.

Antwerpen

Het Sportpaleis en de Lotto Arena schrappen alle grote events met meer dan 1.000 aanwezigen de komende twee weken. Dat heeft CEO van de Sportpaleisgroep, Jan Van Esbroeck, bevestigd. Eerder kondigde gouverneur van provincie Antwerpen, Cathy Berx, een principieel verbod aan. Evenementen mochten doorgaan, mits er aan strikte voorwaarden voldaan werd. “We moeten met serieuze criteria rekening houden en als ik die bekijk, komt geen enkel concert in aanmerking”, zegt Van Esbroeck. “In de Stadsschouwburg in Antwerpen zijn we aan het kijken om de Mamma mia-voorstellingen te beperken tot een symbolische 999 toeschouwers.”

Rampage, het groots drum-’n-bass en dubstep-event in ons land, zal dus niet plaatsvinden op 13 en 14 maart. Organisator Hans Machiels – DJ Murdock – liet eerder al weten dat dat een financiële ramp zou betekenen. Het concert van Santana op 24 maart werd eerder al uitgesteld naar een nog te bepalen datum. Ook Cirque du Soleil in de Lotto Arena (5.200 plaatsen) wordt geannuleerd.

De Antwerpse concertzalen Trix en De Roma gaan in samenspraak met de artiesten op zoek naar oplossingen voor de concerten met meer dan duizend bezoekers die deze maand nog gepland staan. Het concert van Russian Circles in Trix op donderdag 12 maart wordt op vraag van de band alvast uitgesteld naar een nog nader te bepalen datum in het najaar.

Nog in de provincie Antwerpen zitten de uitbaters van de pas heropende Carré in Willebroek behoorlijk verveeld met de zaak. “Net na de grote heropening van Carré, kon de timing niet slechter zijn”, zegt manager Tim Van Campenhoudt. Maar de Carré past haar indeling aan en blijft wél open.

In het pop-uptheater van Studio 100 in Puurs worden de resterende shows in maart van de musicals Daens en 40-45 uitgesteld naar een latere datum. Wie al een ticket had, wordt binnenkort gecontacteerd.

Opbouw Rampage in het Sportpaleis. Beeld RR
Opbouw Rampage in het Sportpaleis.Beeld RR

West-Vlaanderen

In Oostende wordt vandaag een beslissing genomen. In het Kursaal (2.000 plaatsen) in Oostende staan in maart alvast 7 concerten met meer dan 1.000 bezoekers gepland. Ook het Concertgebouw Brugge (1.290 plaatsen) heeft enkele grote voorstellingen staan. De culinaire beurs Tavola in Kortrijk Xpo, die dit weekend gepland stond, werd uitgesteld naar september door het coronavirus.

Limburg

Voor de fans van het betere Vlaamse lied staat vanaf 27 maart Het Schlagerfestival 2020 gepland in de Ethias Arena (21.600 plaatsen) in Hasselt. Ook de I Love the 90s Party staat daar nog op de agenda, maar het valt af te wachten of deze immens populaire evenementen zullen kunnen doorgaan.

De Versuz in Hasselt brengt de capaciteit van haar club terug van 3.300 naar 950 bezoekers.

Oost-Vlaanderen

In de Vooruit in Gent, waar de concertzaal ruim 1.000 plaatsen heeft, heeft men een creatieve oplossing gevonden. De capaciteit van de zaal wordt naar 950 personen gebracht, waardoor alles wel mag doorgaan. In de Kompass Klub gaan ze de temperatuur van alle aanwezigen scannen, voor de shows in de Capitole (1.600 plaatsen), dat onder de Sportpaleis Group valt, is het afwachten.

De K3-show van Studio 100 in Flanders Expo in Gent wordt uitgesteld naar een latere datum.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234