Maandag 27/06/2022

Overzicht dag winterellende met triest nieuw filerecord: 1.275 km

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De eerste grote winterellende van 2012 is een feit. Heel het land is bedekt onder een laag sneeuw, op sommige plaatsen meer dan 5 centimeter dik. De avondspits verliep zelfs rond 21 uur nog chaotisch, waardoor het vorige filerecord werd verpulverd. Volgens het Verkeerscentrum zou alles tegen 10.00 uur opgelost moeten zijn. Wij volgden de ontwikkelingen op de voet in deze liveblog. Hieronder een overzicht van een loodzware dag winterellende.

21u28: Ten laatste om 22.00 uur zal het fileleed opgelost zijn, meldt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. Omstreeks 21.00 uur waren er nog problemen op de as Brussel-Leuven en Brussel-Namen. De problemen op de ring en de lokale wegen in Brussel nemen langzaam af. Op de E19 richting Antwerpen zorgt een ongeval in Rumst nog voor vertraging voor wie van Brussel komt. In Zuid-West-Vlaanderen zijn er nog lokale vertragingen, bij de Franse grens in Lille is er wel chaos omdat de sneeuwzone daar nu doortrekt.

Er gebeurden her en der ongevallen veroorzaakt door slippartijen, maar zonder veel schade. Vrachtwagens die de hellingen niet op konden, zorgden ook voor vertragingen.

20u42
Er staat nog 280 kilometer file.

20u30 De lengte van de files is afgenomen tot minder dan 350 kilometer. In Vlaanderen alleen is het nog 135 kilometer aanschuiven, meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

20u00 Er staat nog altijd meer dan 500 kilometer file. Vooral in de Brusselse tunnels is er nog veel verkeersellende.

19u05 Volgens Touring Mobilis staat er nog 959 kilometer file.

18u55 Volgens gps-leverancier TomTom staat er momenteel 4.083 kilometer file in België, inclusief de secundaire wegen. Er zijn in totaal 1.074 verkeersopstoppingen, en de totale vertraging voor de automobilisten is opgelopen tot 184 uur en 13 minuten.

18u50
Er zijn problemen met het gsm-netwerk van Belgacom.

18u45
Touring Mobilis meldt dat de lengte van de files op de hoofdwegen om 18.17 uur was opgelopen tot 1.275 kilometer, maar dat de situatie sindsdien verbetert. Rond 18.30 uur zakte de totale filelengte onder 1.200 kilometer. Het vorige record van 948 kilometer werd gevestigd op 10 februari 2010. Op plaats drie staat nu 20 december 2010, met een filelengte op de snelwegen van 697 kilometer. Het vorige record van een avondspits was gevestigd op 19 december 2010 en bedroeg 546 kilometer, dus minder dan de helft van het nieuwe record. Touring Mobilis monitort 3.000 kilometer snelwegen in België en spreekt van file wanneer de snelheid lager ligt dan 50 kilometer per uur. Op het spoor zijn nog steeds geen noemenswaardige problemen, stelt Infrabel.

18u30
In Nederland stond vandaag tot 831 kilometer file, waardoor de spits de vierde ergste aller tijden werd in de top tien van de ANWB.

18u20 Het is gestopt met sneeuwen in het noorden van het land. Toch krijgen het zuiden, de regio Leuven en de provincie Limburg nog sneeuw te slikken. Het verkeer zal waarschijnlijk pas tegen 21 uur genormaliseerd zijn.

18u00 In Berlare is een schaatser door het ijs van een meer gezakt. Hij is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Er staat al 1.258 kilometer file.

17u50 De bussen van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn ondervinden heel wat hinder, met vertragingen van een halfuur tot een uur. Er rijden helemaal geen bussen meer naar Maldegem, Evergem en Etikhove. Ook is een aantal belbusritten geannuleerd. De Lijn probeert de reizigers die gereserveerd hebben, te verwittigen. Voor meer informatie kunnen de reizigers terecht op www.delijn.be en www.mijnlijn.be. In Brussel zijn de bussen wegens de sneeuwbuien beperkt tot de kleine ring, en de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB raadt aan om de metro of de tram te nemen. Een woordvoerster beklemtoont dat de metro's en de trams allemaal rijden, maar de trams hebben wel vertragingen.

17u45 Op alle Vlaamse snelwegen en gewestwegen is in de loop van de dag preventief gestrooid, maar dat was niet het geval in Brussel. Daardoor staat het verkeer op alle belangrijke Brusselse assen zo goed als stil.

17u35 De nationale luchthaven Brussels Airport in Zaventem is volledig operationeel, zegt Jan Van der Cruysse van uitbater BAC. Er zijn nog geen afgelaste vluchten, maar het ontijzelen van de opstijgende vliegtuigen kan later op de avond wel voor vertragingen zorgen. Van der Cruysse verwacht eerder beperkte vertragingen. De nationale luchthaven ontving vandaag een tiental afgeleide vluchten van KLM, die door de sneeuwval in Nederland niet op Schiphol konden landen.

17u30
Het spoor ondervindt kleine vertragingen, maar voorlopig valt de hinder mee, zegt Frédéric Petit van infrastructuurbeheerder Infrabel. "Hier en daar moeten treinbestuurders hun snelheid aanpassen door de sneeuw, met kleine vertragingen tot gevolg." Vanuit Brussel rijdt ongeveer één trein op de drie te laat. De grootste hinder is te vinden op de hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en Nederland. Omdat Nederland als gevolg van de sneeuw zijn hogesnelheidsnet heeft gesloten, moeten de hst's over de klassieke spoorlijn.

17u20: De ellende wordt steeds erger, met een hallucinante 1.200 kilometer file. Het vorige record van 948 km dateert van twee jaar geleden.

17u03:
Op de Brusselse Ring duurt de rit tussen Groot-Bijgaarden en Leonard ruim drie uur en een half.

16u56:
We hebben een nieuw filerecord! Er staat volgens de recentste meldingen liefst 1.000 kilometer file op de Belgische wegen. Er zijn ook al veel ongevallen gebeurd, maar door de lage snelheden gaat het slechts om blikschade. Wie momenteel niet de baan op moet, wordt aangeraden binnen te blijven.

16u46:
Laten we tussen het fileleed door even vooruitblikken naar de positieve kant van het winterweer. Schaatsers mogen hun speelgoed wellicht uit de kast halen. Zo zal er in het Oost-Vlaamse Aalter geschaatst kunnen worden. Het ijs is er 6,5 centimeter dik en het groeit met 2 centimeter per nacht aan. Vanaf 8 centimeter is schaatsen mogelijk.

De Kraenepoel in Oost-Vlaanderen is traditioneel de eerste plaats waar geschaatst kan worden. In het Antwerpse Rivierenhof en het Stadspark is het ijs nog niet dik genoeg.

16u30:
De files nemen zelden geziene vormen aan, zeker op een vrijdagavond. Tussen Antwerpen en Brussel staat het verkeer in beide richtingen stil, zowel op de A12 als de E19. Rond Antwerpen zit het verkeer muurvast, ook voor wie vanuit Gent komt duurt het erg lang om naar Antwerpen te rijden. Intussen zorgt de verse sneeuw voor nieuwe chaos in Brussel. De reis van Brussel naar Leuven duurt al meer dan 2 uur, zelfs meer dan 3 uur voor wie naar Lummen moet. Ook de Brusselse Ring ondervindt veel problemen. Van Groot-Bijgaarden naar Leonard doet u er momenteel meer dan 2 uur over. Het filerecord is 948 kilometer file, gevestigd op 10 februari 2010. Momenteel zitten we aan 660 kilometer file.

16u12:
Intussen is het ook buiten Antwerpen erg chaotisch op de weg. Wie van Brussel naar Lummen moet, doet daar al meer dan twee uur en een half over. De rit naar Leuven duurt vanuit de hoofdstad ook al bijna twee uur. De verbinding met Gent lijkt momenteel nog vlekkeloos te verlopen.

16u06
: De chaos op de Belgische wegen is compleet. Er staat in totaal liefst 512 kilometer file. Vooral in Antwerpen is het chaotisch, want ook de invalswegen staan compleet dicht. Er zijn ook al talloze ongevallen gebeurd. Voorts verloopt het verkeer ook rond Brussel en Leuven stilaan stapvoets.

15u27:
De avondspits trekt zich op gang. Momenteel staat er zo'n 140 kilometer file. Vooral in Antwerpen is de situatie problematisch. Op de verbinding tussen Antwerpen en Nederland zijn er vertragingen van een half uur.

15u23:
Op heel wat plaatsen valt er veel sneeuw. Zo ook in de Kempen en delen van Limburg. Daar was niet veel sneeuw verwacht. Ook op de secundaire wegen verloopt het verkeer vaak erg moeizaam.

15u18:
Het is nu ook op veel plaatsen in Limburg aan het sneeuwen. Daar was de kans op sneeuw het kleinst. Antwerpen ligt ondertussen al een flinke winterjas. Lezers melden dat er een mooie laag ligt in de Antwerpse haven. Voorts wordt lichte of zware sneeuwval gemeld in Kortenaken, Lier, Dendermonde, Tienen, Grobbendonk, Sint-Truiden, Torhout, Lint, Wijgmaal, Tielt, Zonhoven, Leopoldsburg, Dworp, Huizingen, Herentals, Jette, Peer, Genk, Beringen, Hoeilaart, Etterbeek, St.-Job, Bree, Erpe-Mere, Rotselaar, Hechtel-Eksel, Diest, Kapellen, Sijsele, Oudenaarde, Aalter, Burcht en Kallo.

15u09: In Nederland wordt de avondspits ellendig. Nu al staat er 840 kilometer file (het record is er 975 kilometer). Op sommige plaatsen ligt al een sneeuwlaag van 15 centimeter. Bij ons zou de sneeuw op de meeste plaatsen beperkt blijven tot 3 centimeter. Het sneeuwt wel al in elke provincie.

15u00: Niet overal sneeuwt het, zo zou het bijvoorbeeld in de regio van Kortrijk nog droog zijn. We krijgen wel uit alle hoeken van Vlaanderen berichten van sneeuwval van onze lezers. Zo sneeuwt het in Leuven, Brugge, Knokke-Heist, Bornem, Kampenhout, Meerbeek, Sint-Niklaas, Anderlecht, Veltem, Vosselaar, Oordegem-Lede, Schaffen, Zaventem, Kielsbroek, Bredene, Zwijnaarde, Herent, Melle, Houthalen-Helchteren, Mortsel, Borgerhout, Gooik, Zeebrugge, Vilvoorde, Bazel, Haasrode, Lochristi, Asper, Zaventem, Rillaar, Blankenberge, Kleine-Brogel, Rumst, Brasschaat, Berendrecht, Diegem, Meise en Tongerlo.

Bent u op de baan? Dan mag u ons en andere lezers altijd melden hoe gevaarlijk de situatie is.

14u57: De eerste problemen op de weg zijn een feit. De Antwerpse Ring zit richting Nederland al helemaal vast. Er is file vanaf de Kennedy-tunnel tot Antwerpen-Noord.

14u41: Tragisch nieuws uit Frankrijk waar een eerste dode gevallen is. Een 82-jarige man is in Lemberg door onderkoeling overleden. Hij leed aan Alzheimer en heeft vannacht zijn appartement in nachtkledij verlaten. Het kwik daalde de voorbije nacht in de regio (noordoosten van Frankrijk) naar -13 tot -16 graden, met een uitschieter van -20.

14u31: Nog een paar sneeuwmeldingen van onze lezers. Er komen ook al berichten van lichte sneeuw aan de kust binnen. Zo sneeuwt het alvast in Oostende en Wenduine. Voorts blijkt de sneeuw er in Antwerpen intussen met pakken uit te vallen. Dat is onder meer het geval in Turnhout. In Ekeren ligt er al een mooi tapijt. Verder sneeuwt het in Hoboken, Wilrijk, Mol, Mechelen, Geel en Berchem.

Lichte sneeuw is er in Willebroek en ook in Gent vallen er vlokjes. Net als in Lokeren, Lebbeke, Zele, Aarschot en Destelbergen. Een lezer in Aalst meldt dat er vooral water uit de lucht valt. Dan kan het straks erg glad worden op de wegen. Goed opletten is de boodschap!

14u23: Als we een kijkje nemen op Buienradar.be zien we dat Antwerpen en het centrum van het land vooral de komende drie uur met sneeuw te maken kunnen krijgen. In de late namiddag kan het ook in West-Vlaanderen sneeuwen. Het blijft intussen ook erg koud met temperaturen tussen -4 en -7 graden. Aan de kust is het kwik wel gestegen naar -1.

14u17: Het zal vanavond vooral uitkijken zijn voor gladde wegen. In de Brusselse Stefania-tunnel is er al sprake van ijzelvorming. De verbinding met de Kleine Ring richting Basiliek is dicht.

14u07: Vooral Antwerpse lezers melden dat het bij hen aan het sneeuwen is, onder meer in Wijnegem, Beerse, Brecht en Balen. Ook in het Oost-Vlaamse Hamme en Melsele valt er sneeuw. Tot slot dwarrelen er in Ternat vlokjes naar beneden.

14u05: In Nederland is de chaos al groot door de sneeuwval. Niet alleen op de weg gaat het moeizaam, op de luchthaven Schiphol komen er per uur minder vliegtuigen binnen. Ook het vertrek loopt in het honderd.

14u01: De strooidiensten zijn intussen aan het werk om de verkeerschaos overal te beperken.

13u57: De eerste vlokjes dwarrelen naar beneden in Aartselaar. Ook op onze redactie in Kobbegem zien we het licht sneeuwen.

13u30:
de waarschuwing van het KMI verwacht de komende 10 uur problemen op de weg door winterellende: een sneeuwzone trekt na de middag het land binnen vanaf de Nederlandse grens, breidt zich daarna uit over het hele land en trekt in de loop van de avond weg naar het zuidwesten. In het oosten verwachten we slechts lichte sneeuw, in het centrum en het westen kan er 3 tot 5 cm verse sneeuw vallen en plaatselijk meer. In de kuststreek zorgt een tijdelijke dooi op het einde van de dag mogelijk voor ijsplekken, omdat het vanavond ook daar weer gaat vriezen.

13u10:
de eerste sneeuwbuien hebben de Nederlands-Belgische grens bereikt. Ten noorden van Antwerpen en in het noorden van de provinicie Oost-Vlaanderen is het al licht beginnen sneeuwen. De komende uren komt het echte winterwerk eraan.

13u00: bij onze Noorderburen is het al een hele dag sneeuwchaos. Het verkeer ondervindt er grote hinder, zowel op de weg als op het spoor. Op de Ring van Amsterdam zit het verkeer al helemaal dicht en de avondspits moet nog beginnen. (gb/sam)

undefined

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234