Vrijdag 23/08/2019

Overwinning voor Club, maar allerminst overtuigend

Club Brugge heeft zich op de eerste speeldag van de nieuwe voetbalcompetitie, in tegenstelling tot Genk en Standard, niet laten verrassen. Veel overschot hadden de Bruggelingen niet op het veld van La Louvière. Maar weer Lange en Mendoza toonden hun doelgerichtheid wanneer het nodig is. De drie punten zijn dan wel binnen, de Brugse prestatie was allerminst van die aard om morgen met een extra aan vertrouwen af te reizen naar Oekraïne voor de derde Champions League-voorronde tegen Shaktar Donetsk.

la louviere

Van onze verslaggever

Kurt Boes

Ook al moest de vice-kampioen van vorig seizoen nog aan de nieuwe jaargang beginnen het openingsweekend is alvast heel leerrijk voor Club Brugge geweest. Een overwinning in La Louvière, in het verleden al enkele keren een taaie tegenstander voor blauw-zwart, zou de Bruggelingen al meteen een bonus geven op twee van de belangrijkste concurrenten voor de titel. Zowel kampioen Racing Genk als eeuwige uitdager Standard Luik waren vrijdag immers al - verrassend - in eigen huis onderuitgegaan. De Limburgers verloren met 2-3 van Lokeren, Moeskroen zette nieuwe coach Robert Waseige al meteen een eerste pad in de korf door op Standard te winnen met 0-3. Enkel Anderlecht deed voorlopig wat het moest doen in zijn koers naar een 27ste titel. Hugo Broos zag zijn ploeg al iets beter presteren dan tijdens de voorbereiding en kon zijn bestuur de eerste drie punten van het 100ste Belgische voetbalseizoen bieden: 0-2 op het veld van Westerlo. Club Brugge had de voorbije week de eerste betrachting van het nieuwe seizoen al bereikt. Woensdag zette het in Boekarest voor de tweede keer Dinamo opzij, waardoor Europees voetbal sowieso veilig gesteld was. Overmorgen kan het in Oekraïne tegen Shaktar Donetsk een volgende stap zetten naar een zo begeerd Champions League-avontuur.

Met het eerste 'succesje' in het achterhoofd zag Trond Sollied dan ook geen reden om zijn elftal te wijzigen. De eerste tien minuten gaven hem gelijk. Club nam de wedstrijd in handen, deelde enkele prikjes uit om dan, nog voor de tiende minuut verstreken was, venijnig toe te slaan. Andres Mendoza zwiepte een hoekschop voor doel, Rune Lange klom hoger dan iedereen en knikte de bal onhoudbaar voorbij Silvio Proto. Het huisorkest, dat net een opzwepend deuntje had ingezet, speelde onverstoorbaar verder. Het werkte blijkbaar inspirerend voor de Wolven. Geen kopjes naar beneden ondanks de vroege tegenslag, integendeel. Onder impuls van Rogerio de Oliveira en Emmanuel Kenmonge - beiden zeer bedrijvig en sterk met de bal aan de voet - greep La Louvière de bezoekers bij de keel. Met overgave, maar ook met klasse. Rogerio dolde met Maertens, Kenmonge met Clement. Beide Bruggelingen zochten hun toevlucht tot de overtreding. In het geval van Clement niet meteen de juiste beslissing, want Kenmonge was toen al de zestienmeter binnengedrongen. Pieter Vandevenne leek even te aarzelen maar wees dan toch naar de stip. Frédéric Tilmant stuurde Dany Verlinden naar de verkeerde hoek. Een gelijke stand die La Louvière ook tijdens de rest van de eerste helft zeker kon wettigen. Op het halfuur moest Verlinden zich immers opnieuw tonen op een schot van Kenmonge. Brugge van zijn kant voetbalde slordig, vond nauwelijks een vrije man en kwam dan ook amper nog in de buurt van Proto.

Was het voetballen met de rem op in het vooruitzicht van het Europese treffen? Was het een onderschatting van de tegenstander, die in de vele voorbeschouwingen bestempeld was als zwak broertje? Of was het gewoon niet beter kunnen? Een pasklaar antwoord had Club zelf niet, zo leek. Het was in ieder geval geen autoritaire ploeg, barstend van het vertrouwen, die op het veld stond. Opvallend: bij een vrijschop van La Louvière kropen alle elf de Bruggelingen in de eigen rechthoek. Du jamais vu. Angstig om de voorsprong opnieuw kwijt te spelen. De 1-2 stond intussen immers op het bord. Getekend: Andres Mendoza. Even een mistasten in de Henegouwse verdediging en de Peruviaan haalde verschroeiend uit. Opnieuw een doelpunt met geldwaarde want ditmaal kon La Louvière zich niet herpakken na die tweede, vroege opdoffer. Een keer nog was de gelijkmaker dichtbij, maar Verlinden toonde zich bij de zaak op de verre schicht van Alan Haydock.

La Louvière 1

Club Brugge 2

Toeschouwers: 5.000. Scheidsrechter: Dhr. Vandevenne. La Louvière: Proto, Siquet, Klukowski, Haydock, Rogerio, Tilmant (78' Vervalle), Kenmonge, Bryssinck, Belabed (64' Buelinckx), Ishiaku, Olivieri. Club Brugge: Verlinden, Maertens, Clement (63' De Cock), Spilar (88' Smolders), Van Der Heyden, Simons, Serebrennikov, Englebert, Duarte (74' Martens), Lange, Mendoza. Doelpunten: 9' Lange (0-1), 19' Tilmant (1-1, str.), 48' Mendoza (1-2). Gele kaarten: Spilar, Belabed, Olivieri, Mendoza, Van Der Heyden.

Zie ook pagina 26-27

Lange en Mendoza beslissen de wedstrijd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden