Maandag 25/10/2021

Overwinnaar Schröder gaat met Groenen onderhandelen

De Duitse sociaal-democraten (SPD) en de Groenen beginnen vrijdag officiële gesprekken over een regeringscoalitie. Die mededeling werd door de nieuwe kanselier Gerhard Schröder gisteren zelf gedaan nadat het partijbestuur van de SPD unaniem beslist had om gesprekken voor een rood-groene coalitie te beginnen. Een grote coalitie met de christen-democraten blijft nog altijd mogelijk, maar daar wordt voorlopig niet over gepraat.

Er kwam zondag een einde aan de centrum-rechtse christen-democratische regeringen die onder bondskanselier Helmut Kohl zestien jaar lang met steun van de liberale FDP konden regeerden. De kleine liberale FDP is zelfs, met wisselende coalities, negenentwintig jaar aan de macht geweest.

De nieuwe kanselier is geen vriend van de Groenen, maar ziet ook liever geen grote coalitie. Hij vindt een meerderheid van 345 van de 669 zetels in de Bondsdag voldoende om een stabiele regering op de been te brengen. Met zo'n cijfer kan hij zich af en toe een paar dissidente Groenen veroorloven die de daden van de nieuwe bewindsploeg niet slikken.

Partijvoorzitter Oskar Lafontaine zal de onderhandelingsdelegatie van de SPD leiden. De Groenen hebben hun delegatie van twaalf man al gevormd. Van de onderhandelingen met de ecologisten verwacht Schröder een "rationeel resultaat, dat op drie punten genoegdoening verschaft: economische stabiliteit, binnenlandse veiligheid en voortzetting van het buitenlands beleid".

"Duitsland weet dat het partners heeft en dat het die nodig heeft, in Europa en Amerika", zei de nieuwe kanselier. "De internationale gemeenschap kan erop vertrouwen dat Duitsland een goede partner blijft." Zo beloofde de verkiezingsoverwinnaar dat zijn regering er alles voor doet om van de euro een succes te maken en dat hij het Duitse beleid in de Navo zal voortzetten. Dat laatste zal ongetwijfeld een punt in de coalitiegesprekken worden: facties binnen de Groenen willen niets liever dan dat Duitsland uit de Navo stapt. Dat is echter een onhoudbaar standpunt, zeker als de Groenen willen dat hun boegbeeld Joschka Fischer de post van Buitenlandse Zaken krijgt.

Een stapje in de richting van de Groenen heeft Schröder alvast gezet: hij wil dat aan in Duitsland geboren kinderen van buitenlanders de dubbele nationaliteit wordt gegeven om de integratie te bevorderen. Dat is een punt dat ook de Groenen, die sterk pleiten voor een versoepeling van de nationaliteitswetgeving, in hun programma hebben.

De Groenen, die voor de eerste keer sinds hun intocht in het parlement in 1982 de macht binnen handbereik hebben, lieten weten dat zij milieumaatregelen en sociale hervormingen bovenaan op de politieke agenda willen zien. Ook hogere belastingen op energie en het schrappen van kernenergie staan op hun verlanglijstje. Schröder waarschuwde de Groenen dat ze niet met "overdreven eisen" moeten komen als het gaat om de portefeuilleverdeling in het kabinet. Optimistische groene kopstukken willen behalve Buitenlandse Zaken ook Leefmilieu en zelfs Economische Zaken opeisen.

De Duitse werkgevers zien de bui al hangen, en hebben gewaarschuwd voor een beleid van belastingverhogingen en het optrekken van allerlei uitkeringen. De voorzitter van de werkgeversorganisatie BDI, Hans-Olaf Henkel, heeft zich ronduit tegen een rood-groene regering uitgesproken, die "buitenlandse investeerders zenuwachtig maakt en Duitse bedrijven eerder in het buitenland doet investeren".

(FS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234