Woensdag 13/11/2019

Overvol opvangcentrum neemt toevlucht tot tenten

Federaal agentschap voor opvang moet dagelijks vijftig asielzoekers doorsturen

Dagelijks moeten de propvolle opvangcentra tientallen mensen doorsturen. In de centra van Arendonk en Broechem moeten tenten en containers soelaas brengen.

Door Tine Peeters

BRUSSEL l Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, eist dat de regering eindelijk structurele oplossingen biedt voor de overbevolking in de opvangcentra. De aanhoudende ruzies binnen de federale regering doen echter vrezen dat het asieldossier morgen nog niet van de baan zal zijn.

Aan de rand van het opvangcentrum van het Antwerpse Broechem, dat driehonderd asielzoekers kan herbergen, staan zeven tenten in een oude vliegtuigloods. De tenten, die het centrum kon lenen van het Rode Kruis, zijn zeer pover ingericht. Er staan stapelbedden, een tafel, wat stoelen en een kast. In elke tent kunnen zes mensen slapen, de loodsen moeten de bewoners het gevoel geven dat ze toch een beetje 'binnen' leven en beschut zijn tegen regen en kou. Een gezin uit Slowakije had 'de eer' om afgelopen nacht als eerste in een van de tenten te overnachten. De komende dagen zullen de veertig plaatsen in het 'tentenkamp' vlug opgevuld geraken. "We proberen de opvang in deze tenten zo kort en zo tijdelijk mogelijk te houden", verzekert Veerle Berx, directrice van het opvangcentrum. "Als er kamers vrijkomen in het centrum zelf, sluizen we de mensen meteen door."

De directie garandeert dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de tentbewoners en de inwoners van het vaste centrum. Iedereen krijgt 'dezelfde aanpak'. "Het zal wat kunst- en vliegwerk kosten, maar wij doen echt ons uiterste best om hen hetzelfde comfort te bieden als de andere bewoners", gaat Berx verder. "Eigenlijk moeten de nieuwe asielzoekers in de tenten alleen maar slapen en hun spullen opbergen. Al de rest gebeurt in het centrum zelf."

De burgemeester van Ranst, waarvan Broechem een deelgemeente is, heeft geen goed woord over voor de veertig extra inwoners van zijn gemeente. "Wij zaten al aan onze limiet. Deze nieuwe asielzoekers zullen voor te veel overlast zorgen", klaagt burgemeester Lode Hofmans. "Wij eisen hiervoor een compensatie van de federale regering, want Ranst draagt al meer dan zijn steentje bij." Op het kabinet van minister van Maatschappelijke Integratie Marie Arena (PS), dat bevoegd is voor de asielcentra in ons land, wordt de kritiek van de burgemeester weggewuifd. "Zijn opmerkingen zijn irrelevant, want de gemeenten moeten niet instaan voor de opvangcentra."

Broechem is verre van een alleenstaand geval. Alle opvangcentra in ons land moeten per dag door plaatsgebrek tot vijftig mensen doorsturen. "We kunnen die mensen alleen maar vragen om de volgende dag terug te komen in de hoop dat we hen dan wel een onderkomen kunnen bieden", zegt Herlinde Martens, woordvoerster van minister Arena. Als de asielzoekers niet terechtkunnen bij familie of vrienden, worden ze doorverwezen naar een nachtasiel. "De volgende ochtend kunnen ze het opnieuw proberen", aldus Martens.

In 2007 hadden de opvangcentra nog een comfortabele bezettingsgraad van 70 procent. In augustus 2008 is die gestegen tot 95 procent. Die stijging heeft niks te maken met de asielaanvragen, want die zijn al enkele jaren in vrije val. Vorig jaar waren er maar een dikke elfduizend aanvragen.

De asielzoekers en Fedasil zitten in de knel omdat de regering moeite heeft om knopen door te hakken. De fameuze rondzendbrief met de criteria voor regularisatie had er al een maand of vijf geleden moeten zijn, de hervorming van de wetten laat op zich wachten en de mensen met een verblijfsvergunning hebben moeite om een eigen woning te vinden. Minister Arena dringt daarom aan op een 'installatiepremie' voor de mensen die een verblijfsvergunning konden bemachtigen en meer bevoegdheden voor de OCMW's.

De minister hoopt dat er eind september driehonderd extra plaatsen zullen zijn voor de asielzoekers in de opvangcentra. Behalve in Broechem komen er in Arendonk vijf slaapcontainers bij, in Bovigny kunnen de mensen terecht in 'echte' gebouwen. De aanhoudende vetes tussen collega-ministers Arena, minister van Migratie Annemie Turtelboom (Open Vld) en minister van Werk Joëlle Milquet (cdH) dreigen die noodopvang nog maandenlang een definitief karakter te geven.

Veerle Berx (directrice opvangcentrum Broechem):

Het zal wat kunst- en vliegwerk vergen, maar wij doen ons uiterste best om de tentbewoners hetzelfde comfort te bieden als de anderen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234