Dinsdag 19/01/2021

overvloedige regen veranderde grot in muizenval voor acht speleologen

'Ze zijn zomaar vertrokken, in trainingspak, met een helm voor alle zekerheid'

Voor acht Zwitserse amateur-speleologen leek gisterenmiddag de redding nabij. De zeven twintigers en hun begeleidster zaten sinds woensdagnacht gevangen in een grot vlakbij het Franse dorpje Goumois. Een duiker trof hen uiteindelijk aan in een droge holte, waar de groep schuilde voor het snel stijgende water.

Goumois / Brussel

Eigen berichtgeving / Reuters / AP

De reddingswerkers verwachtten dat ze de acht twintigers, drie vrouwen en vijf mannen, nog in de namiddag uit de grot zouden kunnen halen. Maar daarvoor moesten ze het water in de grot eerst voldoende kunnen wegpompen. Ondertussen werd ervoor gezorgd dat de slachtoffers warm bleven en toch een beetje op krachten konden komen.

De zeven studenten en hun begeleidster hadden zich hun avontuur wellicht anders voorgesteld. Bedoeling was te leren omgaan met de uitdagingen van hun toekomstige carrière. Daarvoor waren ze naar het kleine Goumois (Doubs) afgezakt aan de Frans-Zwitserse grens om aan speleologie te doen. De zeven twintigers volgden allemaal les aan de Zwitserse Hogeschool voor maatschappelijk werkers in Zürich. Naar verluidt negeerden ze de slechte weersvoorspellingen en de waarschuwingen van de lokale bevolking om de grot, de bief Parou, niet te betreden. Ze hadden geantwoord dat het maar een "korte afdaling" was, en dat ze verwachtten om tien uur 's avonds weer boven te zijn.

Woensdagnacht sloegen twee verwanten van de groep alarm. Ze hadden buiten de grot tevergeefs gewacht tot de acht kwamen opdagen. De speleologen werden vermoedelijk verrast door de plotse stijging van het water in de grot. Het was immers hevig beginnen regenen. Onmiddellijk werd een reddingsactie op het getouw gezet. Zo'n 250 reddingswerkers, onder wie een tiental van de Zwitserse speleologenhulp, werden ingeschakeld, evenals de brandweer en de civiele bescherming.

De redders probeerden eerst met vijf pompen het water uit de grot te halen, maar dat bleek al vlug onvoldoende. Het waterniveau bleef status-quo omdat het maar niet ophield met regenen. Twee extra pompen werden ingeschakeld, maar nog zonder resultaat. Gisteren waren het er al negen, samen goed om een hoeveelheid van 1.400 kubieke meter per uur te verwerken.

Jean-Jacques Compagnon, een vroegere speleoloog, vertelde aan Le Monde hoe gevaarlijk de grot wel is als het regent. Een aantal jaar geleden verkende hij de 415 meter diepe bief Parou nog zelf: "Er is ergens een kronkeling, een nogal nauwe doorgang." Als de twintigers in het water waren blijven staan, zouden ze binnen enkele uren onderkoeld geraakt zijn. "Het is erg moeilijk om het meer dan tien à twaalf uur uit te houden in water." Compagnon vond het gedrag van de studenten onverantwoord: "Het regent hier al twee à drie maanden. Een ding is zeker: meer dan 90 procent van de grotten is gevaarlijk op dit moment."

Volgens de onderprefect van Montbéliard, Bernard Fraudin, wordt de grot wel vaker gebruikt om "scholieren kennis te laten maken met speleologie". Normaal gezien is de afdaling dus niet zo risicovol, "maar nu waren de weersomstandigheden echt verschrikkelijk".

Een jongen uit de buurt had de studenten zien vertrekken: "Ze zijn zomaar vertrokken, in trainingspak, met een helm voor alle zekerheid", citeerde Le Monde hem. In eerste instantie konden de reddingswerkers de acht niet vinden. Ze hadden eerst met drilboren en dynamiet, daarna met schoppen en houwelen een tunnel gegraven naar een holte op 70 meter diepte, omdat ze dachten dat de speleologen daar hun toevlucht hadden gezocht. Daar werd echter niemand aangetroffen. Veel mensen hadden de hoop al opgegeven, toen een duiker de studenten en hun begeleidster aantrof in een andere holte, zo'n honderd meter van de ingang verwijderd.

De onderprefect van Pontarlier reageerde meteen opgelucht op het nieuws: "Je moet tot het uiterste gaan en alle mogelijkheden uitputten. Sommigen dachten dat we er al niet in zouden slagen de tunnel te graven. Wel, het is nu gebleken dat we geslaagd zijn."

Maar de groep kon niet zomaar naar buiten. Een woordvoerster van de crisiscel in Doubs zei aan De Morgen dat het nog vele uren zou duren om hen te bevrijden. "We proberen natuurlijk om hen er zo snel mogelijk uit te halen. In de grot bevindt zich echter nog heel veel water dat eerst weggepompt moet worden. We verwachten dat ze er pas uit zullen komen rond 16 of 17 uur." Verschillende mogelijkheden werden geopperd, zoals het graven van een tunnel naast de holte waar de speleologen zich bevonden. Zwemmend zouden de acht de uitgang niet kunnen bereiken. "Daar is geen sprake van", legde de woordvoerster uit. "Ze hebben het erg koud en zijn uitgeput."

Ondertussen bleven twee duikers en een dokter bij de groep. Zij konden de studenten en hun begeleidster bereiken via de eerder gegraven reddingstunnel en gaven hen voedsel, warme dranken en dekens.

De droge holte bevond zich 25 meter onder de grond. Ze was afgezonderd door een gang gevuld met 6 meter water, volgens Eric Zipper, technisch adviseur van de speleologiefederatie, die Reuters te woord stond.

De directeur van de Zwitserse school, Markus Braendle, liet na de ontdekking zijn opluchting blijken: "Ik ben blij dat deze nachtmerrie bijna voorbij is." Twee leerkrachten van de school vertrokken naar Doubs om daar de families van de studenten te steunen.

"Het is een volledig succes en een opluchting voor iedereen", verklaarde Jeanne-Marie Taillard, burgemeester van Goumois. Ze voegde eraan toe dat haar gemeente de grot ondanks de gebeurtenissen niet zou afsluiten. "Wat gebeurd is, is toe te schrijven aan het lot: je moet daar filosofisch in zijn." (ANR)

Houwelen, tunnels, dynamiet: het hielp niet, alle hoop was opgegeven tot een duiker de acht vond

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234