Vrijdag 03/04/2020

Overstromingsgebied, maar bouwen mag nog altijd

Vlaanderen laat nog altijd beton gieten op plaatsen met een hoog overstromingsrisico. De voorbije jaren zijn negen bouwvergunningen verleend om verkavelingen te bouwen in gebieden waar dat niet meer mag. 'Schauvliege neemt haar verantwoordelijkheid niet', maakt de groene oppositie zich kwaad. De minister verwijst door naar de gemeenten.

Onweer en harde regenbuien zorgden de laatste dagen voor grote problemen in Vlaanderen. Van Roeselare tot Maaseik liepen kelders, straten en pleinen onder. Soms steeg het water tot meer dan één meter. De oorzaak van al die waterellende? Vlaanderen is volgebouwd. Meer en meer grond is verhard, waardoor het regenwater er niet goed wegzinkt. Te veel verkavelingen zijn dicht bij beken en rivieren gebouwd.

Dit weten we al langer. Daarom heeft de Vlaamse regering in 2013 beslist dat in de gebieden met het grootste risico voor overstromingen niet meer gebouwd mag worden. Het gaat vooral om plaatsen rond de rivieren in Vlaanderen, waaronder de Schelde, Leie, Dender, Ijzer en Dijle. De uitvoering van deze beslissing loopt echter mank.

Van de 56 gebieden met een te hoog overstromingsrisico zijn er maar drie gebieden intussen beschermd. Dit gebeurt door de bestemming in het gewestplan te veranderen, zodat er niet meer gebouwd kan worden. Dat leren nieuwe cijfers van milieuminister Joke Schauvliege (CD&V).

Bovendien zijn er in deze gebieden toch negen nieuwe bouwvergunningen geleverd voor woningen en verkavelingen. Terwijl dit volgens Schauvliege niet meer mag. En op nog veel andere plaatsen dreigt het fout te lopen. De vergunningen zijn er misschien nog niet rond, maar de betonmolen staat al klaar.

Een voorbeeld hiervan, is de verlaten fabrieksite van de Fabelta in Ninove, vlak naast de Dender. Dat gebied staat aangeduid als heel overstromingsgevoelig. Onlangs zijn plannen voorgesteld om er 400 woningen te bouwen.

Bouwmoratorium

"Schauvliege neemt haar verantwoordelijkheid niet op", reageert Groen-Parlementslid Hermes Sanctorum. "Ze staat zo goed als nergens met de bescherming van alle plaatsen met een hoog overstromingsrisico."

Omdat er zelfs nog bijgebouwd wordt, eist Sanctorum dat er onmiddellijk een bouwmoratorium komt in de meest gevoelige gebieden langs rivieren. "Schauvliege heeft een betonstop aangekondigd, maar pas tegen 2050. Dat is veel te laat. Het is nu dat er overal kelders onder water staan", zegt hij. "Zolang ze geen moratorium oplegt, is het dweilen met de kraan open. Op deze manier organiseert de minister zelf de overstromingen van de toekomst."

Schauvliege geeft toe dat het te traag loopt. "Er wordt een nieuwe, snellere aanpak uitgewerkt", laat ze bij monde van haar woordvoerder weten. Wat de nieuwe bouwvergunningen betreft, zegt ze dat ze een omzendbrief heeft gestuurd met richtlijnen naar de gemeenten en provincies. Zij zijn het namelijk die beslissen om een vergunning goed- of af te keuren. "Lokale besturen moeten hun verantwoordelijkheid hierin nemen." De zwartepiet wordt zo doorgeschoven.

Terecht? Houden de gemeenten niet genoeg rekening met wat Schauvliege vraagt? Volgens de VVSG, de koepel van de lokale besturen, is de omzendbrief vaag. Alleen als de bestemming in het gewestplan wordt veranderd, kan er definitief niet meer gebouwd worden. Los van die onduidelijkheid vrezen burgemeesters om op te draaien voor de betaling van planschade. Dat is de vergoeding die eigenaars van 'verloren' bouwgronden kunnen eisen.

"Maar sommige gemeenten zijn gewoon te laks", benadrukt Wilfried Vandaele, Parlementslid voor N-VA. "Ik zie de laatste dagen burgemeesters klagen over wateroverlast. Terwijl ik van hen weet dat ze zich niet inzetten om overstromingen te stoppen. Dat is niet serieus."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234