Woensdag 28/10/2020

Overstromingen in Pakistan, China, Rusland en Filipijnen eisen meer mensenlevens

Beeld AP

Hevig noodweer en de daarbij gepaard gaande overstromingen hebben in Pakistan, China, Rusland en de Filipijnen de voorbije dagen honderden mensenlevens geëist. Een overzicht:

In China zijn door de overstromingen intussen al 200 mensen omgekomen. Op een bouwwerf in de noordoostelijke provincie Qinghai steeg ten gevolge van stortregens het waterpeil van rivieren bruusk. Het water sleurde 21 arbeiders de dood in, aldus het persbureau Nieuw China.

Premier Li Keqiang noemde het noodweer in het noordoosten van het land het "ergste sinds tientallen jaren" en riep tot een "mobilisatie van inspanningen" om de slachtoffers te helpen.

Het noodweer heeft volgens Nieuw China in de drie noordoostelijke provincies al aan minstens 85 mensen het leven gekost, terwijl er 102 vermist zijn.

In de centrale provincie Hunan, in de provincie Guangdong en het zuidelijke autonome gebied Guangxi vielen bij overstromingen minstens 49 dodelijke slachtoffers.

Moessonregens
Overstromingen ten gevolge van moessonregens hebben de laatste weken in Pakistan al aan minstens 139 mensen het leven gekost en in totaal bijna een miljoen mensen getroffen.

Volgens een ambtenaar van de rampenbestrijdingsdienst treft de overvloedige regenval 931.074 mensen. Minstens 139 mensen vonden de dood en 804 raakten gewond.

In het begin van de maand vielen er talrijke doden in het noordwesten en in de zuidelijke economische metropool Karachi. Maar sinds een tiental dagen treden ook in de centrale bevolkingsrijke provincie Punjab rivieren buiten hun oevers. Meer dan 3.800 dorpen zijn getroffen, meer dan 13.000 woningen zijn vernield.

De autoriteiten verwachten voor de komende weken nog meer stortregens.

Beeld AP
Beeld AFP

Tropische stormen
Na hevige moessenregens en tropische stormen zijn op de Filipijnen een miljoen mensen op hulp aangewezen. Grote delen van de noordelijke provincies staan na dagenlange regenval onder water. Hulpverleners verdelen water, voedsel, geneesmiddelen, dekens en kledij, melden de rampbestrijdingsdiensten. Meer dan een kwart miljoen mensen vertoeft in een noodonderkomen.

Het natuurgeweld eiste al veertien mensenlevens. Volgens de autoriteiten trekt het water zich terug. In de hoofdstad Manilla normaliseerde de toestand na drie dagen van aanhoudende regen. De halve stad staat voorlopig nog onder water. Scholen en overheidsgebouwen zijn sinds maandag gesloten.

Beeld EPA

Dijken versterken
In de Russische overstromingsgebieden zijn tienduizenden reddingswerkers de dijken massaal beginnen versterken. In het uiterste noorden van het land zijn de dammen tot hoog water van zeven meter gelegd, maar in de komende dagen zal het waterpeil van de rivier Amoer tot mogelijk acht meter stijgen, aldus de civiele bescherming van het gebied op ongeveer 6.000 km ten oosten van Moskou.

De autoriteiten van Tsjabarovsk nabij de grenzen met China schatte de omvang van de schade ten gevolge van de ergste overstromingen in een eeuw in hun stad alleen al op omgerekend 45 miljoen euro. Bij de hevigste overstromingen in het gebied sinds 1897 zijn reeds ongeveer 250.000 mensen geëvacueerd.

Het waterpeil van de Amoer bedroeg woensdagmorgen 6,96 meter. "Wij vechten voor elk huis, al is het nog zo klein", zei de burgemeester van Tsjabarovsk, Aleksandr Sokolov, tegenover het persbureau Interfax.

Honderden vrjiwilligers zijn in het gebied in het getouw om zandzakjes te vullen of woningen te evacueren. Uit vrees voor plunderingen weigeren volgens Sokolov vele mensen hun huis te verlaten, wat gevaarlijk is.

Beeld AP
Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234