Donderdag 08/12/2022

Overleven in de nasleep van een orkaan: veelgestelde vragen beantwoord

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Superstorm Sandy geselt de Verenigde Staten en Canada en liet ontelbare gezinnen achter zonder stroom, wellicht ook nog de komende dagen. Heel wat anderen werden (en worden) geëvacueerd om te ontkomen aan de gevolgen van hevige regenval en zware rukwinden. WebMD verzamelde veelgestelde vragen rond het verzekeren van je eigen veiligheid in een noodtoestand als deze. Wij kijken alvast even naar de antwoorden.

Lynn Formesyn

Vraag: Hoe blijf je bij een evacuatie veilig in een wagen?

Antwoord: Let onderweg goed op kabels waar elektriciteit op staat en vermijd dat je erover heen rijdt. Laat ook ondergelopen straten links liggen om te vermijden dat je wagen meegesleurd wordt, ook als het waterniveau slechts laag lijkt. Rijd tot slot ook traag en standvastig en wees alert voor het instortingsgevaar van de wegen. wie gevangen geraakt in water, moet de wagen zo snel mogelijk verlaten.

Vraag: Eens de stroom is uitgevallen, hoe lang blijft voeding in de koelkast bruikbaar?

Antwoord: Wanneer de stroom uitvalt blijft voedsel in de frigo 4 tot 6 uur koud. Om deze tijd te rekken, is het belangrijk frigo en vriezer zo goed mogelijk gesloten te houden. Wie een goedgevulde diepvries heeft, kan de temperatuur tot 48 uur behouden. Met een half gevulde diepvries is dat 24 uur.

Vraag: Naar welke voeding grijp je het eerst?

Antwoord: Probeer altijd eerst de restjes op te eten, zeker vlees, kip en alle voeding met melk en room. Diepgevroren voeding dat nog ijskristallen bevat, kan veilig bereid en opgegeten worden (of opnieuw ingevroren indien de stroom weer werkt). Fruit uit de diepvries mag je eten als het nog steeds goed ruikt en smaakt.

Groenten die volledig ontdooid zijn, kan je best niet meer opeten, aangezien bacteriën zich snel verspreiden. Vlees en gevogelte uit de diepvries moet je weggooien wanneer het langer dan twee uur een temperatuur heeft gehad van meer dan 4 graden. Gesmolten roomijs moet sowieso in de vuilbak verdwijnen.

Bepaalde voedingsmiddelen kan je op kamertemperatuur enkele dagen bewaren. Hieronder vallen onder meer boter, margarine, harde kaassoorten, verse groenten en fruit (met uitzondering van spruiten en gesneden fruit), fruitsappen, gedroogd fruit en kokosnoot. Reeds geopende producten als (op azijn gebaseerde) dressings, jam, ketchup, mosterd en olijven kunnen ook enkele dagen bewaard worden.

Vraag: Hoe zit het met water? Wat doen we als de voorraad op is?

Antwoord: Gebruik ijs, softdrinks en fruitsappen als watervervangers. Vooral ouderen, moeders die bortsvoeding geven en kinderen hebben het meeste nood aan hydratatie. Ga op zoek naar verborgen bronnen van water, zoals de boiler, de leidingen, de spoelbakken van toiletten (niet de pot). Deze watervoorraden moeten uiteraard gedesinfecteerd worden.

Wie over stroom of kampeervuurtjes beschikt, kan het water koken voor minstens twee minuten en vervolgens laten afkoelen. Wie zonder stroom zit, gebruikt het beste bleekmiddel (bijvoorbeeld Dettol) om alle bacteriën te doden. Voor vier liter water zijn acht druppels voldoende. Roer alles goed en laat vervolgens 30 minuten staan. Bij troebel water gebruik je best zuiver textiel (handdoek/lakens) om alles te filteren en vervolgens te desinfecteren. Wie over jodiumtabletten beschikt, moet goed de instructies volgen en de houdbaarheidsdatum in eerste instantie nakijken.

Lees onder dit beeld verder

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS


Vraag: Welke voorzorgen moet je nemen voor medicatie die gekoeld moet worden (bijvoorbeeld insuline)?

Antwoord: Wie lang zonder stroom zit, mag deze medicatie niet meer gebruiken. Kan je echter onmogelijk aan een nieuwe voorraad van cruciale medicatie geraken, gebruik dan wat je hebt tot die mogelijkheid er wel komt. Pillen die nat worden, moeten eveneens worden weggegooid, aangezien ze besmet kunnen zijn met allerhande bacteriën.

Vraag: Wat doe je om onderkoeling te voorkomen?

Antwoord: Wie zonder verwarming zit en de temperatuur voelt dalen, moet in eerste instantie alle ruimtes afsluiten die je niet nodig hebt. Beschik je over een open haard of houtstoof, zorg dan zeker dat er voldoende ventilatie is. Gebruik nooit propaan binnenshuis als bron van warmte. Kleed je bovendien in laagjes en gebruik dekens. Draag een muts of hoed om je lichaamstemperatuur langer te bewaren. Let ook op dat vooral ouderen en kinderen deze maatregelen goed volgen, aangezien ze gevoeliger zijn voor hypothermie.

Vraag: Wanneer het water binnendringt in mijn huis, hoe voorkom ik dan elektrocutie?

Antwoord: Wie een groot risico loopt op overstroming, schakelt het best aardgas en elektriciteit uit. Gebruik een generator bovendien alleen op een droge locatie buiten, iets wat mogelijk niet doenbaar is in de nasleep van een orkaan.

Vraag: Hoe kan je de kans op schimmels verminderen?

Antwoord: Probeer staand water zo snel mogelijk uit je huis te krijgen. Maak daarbij gebruik van dweilen en emmers of - indien je stroom hebt - van een waterbestendige alleszuiger. Open ook zeker de ramen. Wie niet zonder stroom zit en beschikt over ventilatoren of een ventilatiesysteem, kan dit inschakelen om vochtigheid en de daaruit voortvloeiende schimmels te reduceren. Gooi bovendien materiaal dat niet wil dorgen buiten, schimmel kan namelijk hevige allergische reacties veroorzaken. Wie waterschade aan de muren heeft, laat het best een professional komen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234