Dinsdag 11/05/2021

AnalysePolitiek

Overlegcomité raakt het niet eens over heropening cultuur- en evenementensector

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Het rijk der vrijheid blijft veraf. Het Overlegcomité beslist om niet te beslissen over de heropening van de cultuur- en evenementensector in de zomermaanden.

Het blijft onzekerheid troef voor de cultuur- en evenementensector. Het Overlegcomité, waar de verschillende regeringen van het land samenkomen, besliste vrijdag om nog geen voorafnames te doen op de zomer. In mei en juni is wel een voorzichtige heropstart mogelijk. Er zullen testevenementen georganiseerd worden vanaf mei, en in juni kunnen evenementen plaatsvinden met 200 aanwezigen, zowel binnen als buiten, als de ziekenhuiscijfers dat toelaten. Maar over juli en augustus spreekt het Overlegcomité zich voorlopig niet uit. Dat is voor een volgende vergadering, die ingepland staat op 11 mei.

“Onbegrijpelijk”, volgens de Crisiscel Cultuur geleid door zanger Frederik Sioen. De crisiscel had samen met de evenementensector een eigen exitplan voorgesteld dat veel verder ging. “De beslissingen van het Overlegcomité geven geen duidelijkheid voor de zo belangrijke zomermaanden en het najaar. Dit terwijl we zo lang en constructief onderhandeld hebben”, klinkt het bij de crisiscel. Hun exitplan werd woensdag nog volmondig gesteund door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Oude tegenstellingen

Vrijdagmiddag bleek echter al snel dat het Overlegcomité er niet uit zou raken – daarvoor lagen de standpunten veel te ver uit elkaar. De aloude tegenstelling stak daarbij de kop op, tussen enerzijds de regionale regeringen gesteund door MR en PS, en anderzijds de wetenschappelijke experts van het adviescomité GEMS en de federale ‘coronatandem’ van premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

De GEMS-experts hadden donderdag al een tegenvoorstel gedaan voor de evenementensector, maar op het Overlegcomité kwamen De Croo en Vandenbroucke met nog een strenger plan. “Er loopt een Rubicon door het Overlegcomité”, zo schetste een politieke bron. “Het was echt lastig.” Op aangeven van de Vlaamse regering werd er dan maar beslist om niet te beslissen.

“Het laatste wat we willen, is perspectief geven dat we uiteindelijk niet kunnen realiseren”, verdedigde premier De Croo tijdens de persconferentie na het Overlegcomité deze keuze. “In mei en juni volgen we het plan grotendeels. De vraag is of je nu – tweeënhalve maand op voorhand – de juiste beslissingen kan nemen over de situatie in juli en augustus. Als je die vandaag neemt zijn die misschien veel te los of te streng. We hebben nog geen helder zicht op de toestand dan.”

Italiaanse toestanden

Hadden de GEMS-experts donderdag al de druk opgevoerd op de politiek om niet te snel te versoepelen, vrijdagochtend deden ook de ziekenhuizen een ferme duit in het zakje. Michel Van der Auwera, voorzitter van de taskforce die de bezetting van de ziekenhuizen in de gaten houdt, nam tegen de gewoonte in het woord op de persconferentie van het Crisiscentrum.

Dat was niet toevallig: het was de bedoeling dat Van der Auwera de beleidsmakers met de neus op de feiten zou drukken. Er liggen nog steeds meer dan 900 covidpatiënten op intensieve zorg, en veel andere zorg moet daardoor uitgesteld worden. Van der Auwera schetste een gitzwart beeld. Volgens hem is ons land niet ver verwijderd van scenario’s zoals tijdens de eerste golf in Italië. “Niet in elk ziekenhuis is nog een vrij bed beschikbaar op intensieve zorg.”

Terrassen

Over de heropening van de horecaterrassen op zaterdag 8 mei was binnen het Overlegcomité wel behoorlijk snel overeenstemming – ondanks de moeilijke situatie in de ziekenhuizen.

Geen enkele partij wilde de café- en restaurantuitbaters nog een keer teleurstellen. De voorbije weken is bovendien het idee ingesijpeld dat mensen beter op een terras zitten, waar toezicht wordt gehouden, dan in een overvol park of een achtertuin. “Het loslaten van de zeer strikte beperkingen vanaf 8 mei geeft ons allemaal een stuk meer vrijheid maar ook een stuk meer verantwoordelijkheid”, onderstreepte De Croo. “We mogen die verantwoordelijkheid niet vergeten.”

Uiteindelijk werd, zoals zo vaak, gekozen voor een compromis à la belge rond de terrassen. Met het late sluitingsuur, 22 uur, werd tegemoetgekomen aan de vraag vanuit de regionale regeringen om café- en restaurantuitbaters voldoende tijd te geven om hun kassa enigszins te vullen. Met de tafelbubbel van vier personen (tenzij mensen uit hetzelfde huishouden) kreeg de tandem De Croo-Vandenbroucke zijn zin rond het blijven beperken van het aantal contacten.

Indiase variant

De komende dagen zal de politiek de coronacijfers met argusogen volgen. De voorbije dagen daalde de bezetting van de ziekenhuizen licht, de hoop is dat die daling zich nu doorzet. Volgens De Croo is er geen enkele aanwijzing dat dit niet zal gebeuren, maar het verleden leert dat niets zeker is in deze coronacrisis. Intussen wordt de vaccinatiecampagne verder uitgerold. Tegen eind mei moet bijna de helft van de volwassen bevolking een eerste prik hebben gekregen.

Het grootste gevaar komt misschien nog van de nieuwe coronavarianten, zoals de Braziliaanse en de Indische. “Bij het uitrollen van de vaccinatiecampagne moeten we zeer beducht blijven voor die nieuwe varianten”, benadrukte Vandenbroucke na het Overlegcomité. “Wat betreft de beruchte Indiase variant (die bijzonder besmettelijk lijkt, SKE/JVH) hebben we afgesproken dat we op zeer korte termijn gaan beslissen welke richtlijnen van toepassing zijn rond quarantaine.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234