Zondag 22/05/2022

AnalyseOverlegcomité

Overlegcomité maakt duidelijk: politiek en virologen leven in een verschillende realiteit

Premier Alexander De Croo op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité vrijdag. Beeld Photo News
Premier Alexander De Croo op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité vrijdag.Beeld Photo News

De drempelwaarden die de regering naar voren had geschoven, hebben we nog niet gehaald. Toch besloot het Overlegcomité gisteren om de eerste voorzichtige versoepelingen toe te laten. Is daarmee het hek van de dam?

Pieter Gordts

“Eigenlijk kun je zeggen dat de coronasituatie sinds begin december relatief stabiel is”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) gisteren op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité. “Daarom hebben we gekozen voor een voorzichtige aanpak.”

Zoals verwacht mogen kappers vanaf zaterdag 13 februari weer de deuren openen. Alle andere niet-medische contactberoepen, zoals schoonheidssalons of tatoeage- en piercingsalons, moeten wachten tot 1 maart. Waarom net die beroepen? “Lichaamsverzorging is een belangrijk element om die laatste, moeilijke maanden door te komen”, zei De Croo.

Wel moeten zij zich allemaal houden aan strikte veiligheidsvoorschriften. Klanten moeten buiten wachten, er moet voldoende ventilatie zijn en tussen elke knipbeurt moet een pauze van tien minuten zitten zodat alles ontsmet kan worden.

Geen FFP2-maskers

Die maatregelen komen boven op de reeds geldende: enkel op afspraak werken en een chirurgisch mondmasker dragen is verplicht. Geen FFP2-masker dus, zoals de experts gevraagd hadden. Ook hun pleidooi voor een tijdslimiet van 30 minuten per klant heeft het Overlegcomité niet overleefd. Na overleg met de sector klonk het dat die twee maatregelen “niet realistisch” waren.

“Hopelijk dragen kappers dan een mondmasker en ventileren ze zodat we niet, net als vorige keer, moeten aanzien dat er meer kappers besmet raken”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal worden gecontroleerd of de maatregelen nageleefd worden.

Ook dierentuinen en -parken mogen op 13 februari heropenen, zij het enkel die die in openlucht werken. Geen aquariumbezoek in de krokusvakantie dus. Georganiseerde huisbezoeken voor de verhuur en verkoop van huizen zijn vanaf dan ook toegelaten. Campings, bungalowparken en vakantieparken mogen op hun beurt komende maandag, op 8 februari, openen. Dat komt omdat de Raad van State het ministerieel besluit over hun sluiting deze week terugfloot.

Ten slotte bereikten alle regeringen een akkoord over het sneller beboeten van terugkerende reizigers die zich niet laten testen. Tegen ten laatste 1 april – voor de paasvakantie dus – zal de politie rechtstreeks informatie krijgen over wie zich niet liet testen.

Plateau

Maar dit is niet het begin van een reeks versoepelingen, benadrukte De Croo. “Het is een gemengd beeld. Het is rijden en omzien. We moeten bijzonder voorzichtig blijven.”

Dat de verschillende regeringen in ons land toch enkele versoepelingen toelaten, is op zijn minst opvallend. De drempels die de regering daarvoor in november naar voren schoof, lijken vergeten. En ook de voorwaarde van het Overlegcomité twee weken geleden – alle cijfers die twee weken lang de goede kant opgaan – wordt nauwelijks gehaald. “Als je de cijfers epidemiologisch bekijkt, kun je alleen zeggen dat ze niet wezenlijk gedaald zijn”, zegt Van Ranst. “Enkel de ziekenhuisopnames zijn een stukje naar beneden gegaan.”

Ook biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) noemt het epidemiologische beeld momenteel “diffuus”, met sterk stijgende besmettingscijfers in het zuiden van het land. “Het is geen absolute ramp”, zegt hij. “Maar de sterke positie tegenover de rest van Europa die we een tijdje geleden hadden, die zijn we wel kwijt.”

Politieke realiteit

Beiden moeten echter erkennen dat er naast die epidemiologische realiteit ook een politieke realiteit is. Eentje waarin sommige sectoren goed lobbyen. “De politieke realiteit zegt dat kappers, die na een week sluiting geen essentieel beroep zijn, na een paar maanden wel essentieel zijn”, zegt Van Ranst. “Dat begrijpen we. Het is ook een economische sector die al maanden steunmaatregelen krijgt, wat aandikt. Dat begrijpen we ook. Maar het is een andere realiteit dan de onze, de epidemiologische en virologische.”

Lees: het Overlegcomité neemt een risico. “De redenering is dat we versoepelen omdat de cijfers stabiel zijn”, zegt Molenberghs. “Maar daar moet je mee oppassen. De coronacijfers zitten nog steeds op een plateau.” Al wil Van Ranst er ook geen overdreven negatief verhaal van maken. “We zitten inderdaad al tien weken op ongeveer hetzelfde niveau, dat mag ook eens benadrukt worden. Andere landen, zoals Nederland, Duitsland en Engeland, hebben allemaal een extra golf te verwerken gehad. Wij niet.”

Kotbubbel

Hoewel alle politici hemel en aarde bewogen om niet de indruk te wekken dat dit het begin van een reeks versoepelingen is, zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gisteren wel dat er een exitplan voor de cultuursector, sport, horeca en jeugd moet komen. Het Overlegcomité heeft de GEMS, de groep experts die de regering begeleidt, gevraagd om dat uit te werken.

Allen smachten stilaan naar perspectief, dat gisteren nog niet kon komen. Ondanks een eerder akkoord tussen alle gemeenschappen en experts werd het idee van een ‘kotbubbel’ voor studenten gisteren alsnog afgeschoten. Tot frustratie van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA), die zegt niet te begrijpen waarom dat niet kan. “Het had een positief perspectief kunnen bieden aan een deel van de studenten, die zwaar gebukt gaan onder maandenlange sociale isolatie.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234