Donderdag 21/10/2021

AchtergrondCoronamaatregelen

Overlegcomité beslist: pret in de paasvakantie moet wijken voor scholen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en premier Alexander De Croo (Open Vld) op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité. Beeld BELGA
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en premier Alexander De Croo (Open Vld) op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité.Beeld BELGA

Geen pretparken, geen culturele evenementen, geen grote jeugdkampen. Het Overlegcomité heeft de aangekondigde versoepelingen voor de paasvakantie grotendeels geschrapt. Maandag volgen er nog extra maatregelen in het onderwijs.

“Hoezeer ik het ook zou willen, corona is nog niet voorbij.” Premier Alexander De Croo (Open Vld) bracht vrijdagavond een sombere boodschap na het Overlegcomité. “De voorbije dagen is het aantal besmettingen sneller dan verwacht aan het stijgen. We weten dat er maar één manier is om dit stil te leggen: door onze contacten zoveel mogelijk te beperken.”

Twee weken geleden kondigde het Overlegcomité nog een aantal versoepelingen aan. Voortaan mochten we buiten met tien personen afspreken, zolang we afstand houden en een mondmasker dragen. Bovendien zou er vanaf april een buitenplan in werking treden, met onder andere de opening van de pretparken, een heropstart van de culturele evenementen en jeugdkampen tot 25 personen.

Nu wordt dat buitenplan voor onbepaalde duur uitgesteld. Een heleboel versoepelingen in de paasvakantie vallen daardoor in het water: geen pretparken, geen culturele evenementen tot vijftig personen, geen grote jeugdkampen. Al blijven sommige jeugdactiviteiten wel gespaard. Zo zullen samenkomsten nog steeds mogelijk zijn voor groepen van 10 in plaats van 25 personen, zonder overnachting. Boven de twaalf jaar moet er buiten worden gespeeld.

Vanaf 3 april komt er een nieuwe regel om drukke treinen richting kust te vermijden. Vanaf dan mag je op de trein enkel nog aan het raam zitten. Deze beperking geldt tijdens de paasvakantie en in de weekends, enkel voor toeristische bestemmingen. Voor min-twaalfjarigen geldt er een uitzondering. “Ik wil alle reizigers vragen begrip te tonen voor de treinbegeleiders die dit moeten regelen”, zegt mobiliteitsminister Georges Gilkinet (Ecolo).

In bedrijven waar telewerk niet mogelijk is, voorziet het Overlegcomité “een doorgedreven testing”. In eerste instantie zal dat enkel in aanwezigheid van een arbeidsgeneesheer mogelijk zijn.

D-day voor het onderwijs

Door de pret in de paasvakantie te drukken, hoopt het Overlegcomité dat de scholen na de paasvakantie weer volledig open kunnen. De piste om de vakantie een week vroeger te laten beginnen, wordt voorlopig niet weerhouden. Maar dat het aantal besmettingen in de klas omlaag moet, is duidelijk. Daarom hebben de drie ministers van Onderwijs de opdracht gekregen tegen maandag een doortastend plan op tafel te leggen.

De discussie over het onderwijs ligt erg gevoelig. Eerder deze week beslisten de regionale onderwijsministers dat kinderen van het vijfde en zesde leerjaar voortaan een mondmasker moeten dragen. Ook het plan om volgende week voltijds contactonderwijs te starten, werd uitgesteld. De federale regering vindt dat ruim onvoldoende. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) dringt van zijn kant aan op een federaal kader om met sneltests te kunnen werken.

Viroloog Steven Van Gucht: 'Dit zijn maatregelen voor Pasen, maar we zouden liever een rem zien op de besmettingen die nu plaatsvinden.' Beeld Photo News
Viroloog Steven Van Gucht: 'Dit zijn maatregelen voor Pasen, maar we zouden liever een rem zien op de besmettingen die nu plaatsvinden.'Beeld Photo News

Hoe dan ook betwijfelen experts dat deze maatregelen volstaan om ons uit de gevarenzone te loodsen. “Dit zijn maatregelen voor Pasen, maar we zouden liever een rem zien op de besmettingen die nu plaatsvinden”, zegt viroloog Steven Van Gucht. De vorige keer dat we zoveel besmettingen zagen, was bij het begin van de tweede golf. “Als we aan dit tempo doorgaan, liggen er op 10 april al 1.000 patiënten op intensieve zorg, zegt Van Gucht.

Ook viroloog Marc van Ranst reageert ontgoocheld op de ‘halve maatregelen’. “Nu wordt de strategie van de hoop gevolgd. Maar als het fout gaat, zullen er moeilijke maatregelen genomen moeten worden.”

De experts van de wetenschappelijke adviesraad GEMS gaven voor het Overlegcomité al aan dat er volgens hen bijkomende maatregelen nodig zijn om de cijfers onder controle te houden. Zij suggereerden om op te schalen naar wat zij ‘plan B’ noemen, met onder meer een vroegere avondklok, meer afstandsonderwijs en een sluiting van niet-essentiële winkels op drukke plaatsen. Maar politici zagen dat niet zitten.

Niet het laatste rendez-vous

“De epidemiologische situatie is complex”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven). “Sinds het einde van de tweede golf in november zitten we min of meer op een plateau. Maar wie dat plateau goed bekijkt, ziet dat periodes van stijgen en dalen elkaar opvolgen. Zo hebben we sinds november al vier ‘boogjes’ gehad.”

Wat nu vooral zorgen baart, is de weekstijging van 34 procent. Zo’n hoog percentage hebben we niet meer gehad sinds november. In alle vorige boogjes gingen we tot maximaal 25 procent. “De grote vraag is: wat zal het morgen en overmorgen zijn?”, zegt Molenberghs. “Ofwel zetten we binnen enkele dagen de krimp in, ofwel zitten we in een totaal ander verhaal.”

Op dit moment kan niemand dit inschatten. De biostatistische modellen zijn al een paar weken oud. Tegelijk zijn er twee onvoorspelbare factoren: ons gedrag en dat van de Britse variant. Zo toont contactonderzoek dat we elkaar steeds vaker opzoeken. En de Britse variant is intussen goed voor 75 à 80 procent van de besmettingen. Mensen raken daardoor makkelijker besmet en belanden ook sneller op intensieve zorg.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) liet na het Overlegcomité uitschijnen dat de maatregelen wat hem betreft verder hadden mogen gaan. “De regeringen zullen de komende dagen zeer snel en zeer krachtig moeten schakelen”, waarschuwde hij. “Dit is ongetwijfeld niet ons laatste rendez-vous.”

Volgende week komt het Overlegcomité opnieuw samen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234