Zaterdag 28/11/2020

CoronavirusUpdate

Overlegcomité beslist: langere herfstvakantie, hoger onderwijs digitaal tot eind dit jaar

Beeld Wouter Van Vooren

Naast de maatregelen over onze nauwe contacten en de niet-essentiële winkels, veranderen er vanaf 1 november ook heel wat zaken in het onderwijs. We lijsten de veranderingen voor de scholen, hogescholen en universiteiten hier voor u op.

Overzicht: dit zijn alle nieuwe maatregelen van het Overlegcomité

Herfstvakantie verlengd tot 15 november

Eerst en vooral wordt de herfstvakantie, die al eerder verlengd werd, verder verlengd tot 15 november. De bedoeling van die maatregel is dat vanaf maandag 16 november weer met een schone lei gestart kan worden.

50 procent afstandsonderwijs voor tweede en derde graad middelbaar

Daarna keren het kleuteronderwijs, het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs terug naar de schoolbanken. Voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs mag tot 1 december maximum 50 procent op school aanwezig zijn. Hoe dit concreet uitgevoerd wordt, mogen de scholen zelf beslissen. Vóór 1 december wordt er geëvelueerd of 100% contactonderwijs opnieuw mogelijk is.

Hoger onderwijs digitaal

Het hoger onderwijs, ten slotte, vindt al zeker tot het einde van het jaar digitaal plaats. Een uitzondering is er voor de eerstejaars die vanaf 1 december wel deels opnieuw naar de campus mogen gaan. Ook de practica mogen vanaf die datum deels opnieuw plaatsvinden.

Minister van Onderwijs Weyts teleurgesteld

“De onderwijsministers van de 3 gemeenschappen waren onderling al akkoord om de herfstvakantie te verlengen tot en met 15 november”,  reageert minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op de nieuwe maatregelen. “Ik betreur echter de beslissing om het afstandsonderwijs te verplichten voor de 2de en 3de graad in alle scholen, ook voor de scholen die dit niet willen, ook voor de scholen die dit niet kunnen en ook voor de scholen met zeer veel kwetsbare leerlingen.”

“Ik maak mij grote zorgen over de impact die dit zal hebben op de meest kwetsbare jongeren. Zeker voor hen voor wie de school eigenlijk de enige veilige haven is”, klinkt het nog.

Onderwijskoepels reageren tevreden

De onderwijskoepels zijn tevreden dat het grootste deel van de leerlingen nog voltijds naar school kan komen. “We moeten nu door de zure appel heen bijten, zodat we hopelijk daarna zo snel mogelijk opnieuw alle leerlingen, cursisten en studenten op school kunnen verwelkomen”, verklaart Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

“We hadden strengere maatregelen zien aankomen gezien de problematische evolutie van de cijfers”, reageert Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!. “Positief in deze verstrengde maatregelen is dat het grootste deel van de leerlingen nog voltijds naar school kan komen en dat we ook voor de leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs nog 50 procent contactonderwijs kunnen aanbieden.”

Scholen kunnen dit zelf invullen, rekening houdend met hun eigen lokale context, klinkt het bij het GO!. “Scholen met een groot aanbod aan praktijkvakken kunnen zich op een andere manier organiseren dan scholen met een overwegend aso-aanbod. Zo kunnen we nog altijd elke leerling op school blijven bereiken en de nodige ondersteuning blijven bieden. We moeten daarbij extra aandacht hebben om dit ook voor de kwetsbare jongeren waar te maken.” De koepel benadrukt dat hij al veel geleerd heeft tijdens de vorige lockdown en beter invulling kan geven aan afstandsonderwijs.

Boeve wijst er nog op dat scholen er niet alleen voor staan. “Net zoals tijdens de eerste lockdown ondersteunt onze pedagogische begeleiding onze schoolteams bij het aanbieden van afstandsonderwijs en het nauw betrokken houden van elke leerling bij het schoolse gebeuren”, besluit hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234