Zaterdag 27/02/2021

Overleg van premier Yves Leterme met hoofdstedelijke politici stokt bij nood aan staatshervormingB-H-V-onderhandelaar Dehaene moet Brusselse veiligheidskwestie oplossen

Een grotere rol voor het Brussels Gewest in de politievoogdij, een aanpassing van de taalregels voor agenten en meer geld voor Brussel. Het lijstje waarmee minister-president Picqué gisteravond bij premier Leterme binnenstapte, oogde even ambitieus als onrealistisch. Enkel met een staatshervorming kunnen die wensen immers vervuld worden en dus belanden ze mee op de tafel van B-H-V-onderhandelaar Jean-Luc Dehaene.

Brussell De toezeggingen van de federale regering blijven dan ook voorlopig beperkt tot een beperking van de politietaken, een rekruteringsprogramma voor kandidaat-agenten uit de hoofdstad zelf en snellere en strengere straffen voor wapendracht.

De ‘veiligheidstop’ kon pas ’s avonds met vertraging van start gaan, omdat het de Brusselse regering nogal wat tijd kostte om op één lijn te geraken. Met name coalitiepartner Ecolo liet zich maar met veel moeite overtuigen van de nood aan extra veiligheidsmaatregelen. Eerder had Ecolo-minister van Jeugd Evelyne Huytebroeck ook ergernis gewekt door afgelopen weekend te ontkennen dat de jeugdinstellingen in Franstalig België vol zaten, zoals het parket stelde. Huytebroeck doelde daarmee op open plaatsen, terwijl het dispuut over gesloten instellingen ging. Uiteindelijk kon ook Ecolo zich vinden in de vaststelling dat er meer criminaliteit door jongere delinquenten wordt gepleegd en dat er meer zware wapens gebruikt worden.Behalve minister-president Picqué (PS) schoven uiteindelijk ook de zes burgemeesters die aan het hoofd staan van een politiezone in de hoofdstad, mee aan bij Leterme (CD&V). Over de communautair gevoelige roep om een eengemaakte politiezone werd niet meer gerept. Het politieke debat spitste zich de voorbije dagen toe op het statuut van de Brusselse gouverneur, of liever op de afschaffing ervan. Aan Vlaamse en Franstalige zijde lijkt een consensus te groeien dat de gouverneur niet echt van groot nut meer is, of dat de Brusselse regering toch minstens zijn voogdij over de lokale politie op crisismomenten moet kunnen overnemen. Zo zou er meer coördinatie mogelijk worden zonder dat de politiezones gefuseerd worden - een eis die de Vlaamse partijen in de Brusselse regering lieten vallen, wegens te provocatief voor de FranstaligenIn de praktijk blijken nu evenwel grote praktische bezwaren op te duiken. Het gouverneurschap schrappen kan niet zonder de grondwet te wijzigen. Bovendien houden de Vlamingen wel vast aan de vicegouverneur, die het taaltoezicht in handen heeft, en kan je niet zomaar de Brusselse regering(sleider) een bevoegdheid geven die andere gewesten niet krijgen. En dus hield Picqué het in zijn eisenbundel bij de vraag om “het Gewest een rol toe te bedelen in verband met de veiligheid. Het Gewest wenst meer bepaald in te staan voor de coördinatie van of het toezicht over de zones door via een protocol de taken over te nemen die toekomen aan de gouverneur.” De federale regering lijkt die vraag niet ongenegen, al blijft er wel een grondwetswijziging nodig om de kwestie definitief te regelen.

Ook de andere cruciale vragen van de Brusselse regering - soepeler taalwetten en meer geld - stuiten op grondwettelijke bezwaren. “Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan een billijke en geschikte financiering van het Brussels Gewest om het in staat te stellen de specifieke lasten te dragen die verbonden zijn aan het statuut van een meervoudige hoofdstad”, heet dat in de nota-Picqué. Ook daarvoor is het tenminste wachten tot duidelijkheid over wat koninklijk opdrachthouder Dehaene uit zijn mouw schudt. Intussen vraagt het gewest wel al een verhoging van het aantal agenten - de zonechefs zeggen dat ze er 735 tekort komen -, extra federale middelen voor de rekrutering en dringt het aan op meer federale inspanningen om het personeelstekort bij het parket en het capaciteitstekort in de gevangenissen tegen te gaan.Veel extra geld kon de federale regering, zelf in budgettaire nood, niet toeschuiven. De gevraagde extra agenten komen er dan ook voorlopig niet, tenzij onrechtstreeks. De regering-Leterme stemt er immers wel mee in dat het leger een aantal taken van de lokale politie - zoals de bewaking van ambassades - overneemt. Ook komt er een speciaal rekruteringsprogramma voor kandidaat-agenten uit de hoofdstad. Om de strijd tegen zware wapens tegen te gaan, wordt een strengere wetgeving over verboden wapenbezit beloofd. Dat zijn drie van de acht domeinen waarover nu verder overleg gepleegd zal worden. Andere thema’s zijn de strijd tegen schoolverzuim, de coördinatie van de politie-inspanningen (de kwestie van het gouverneurschap dus), het verschijnen op proces-verbaal en de uitvoering van straffen, ook als het om lichtere straffen gaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234