Woensdag 12/08/2020

MARRAKECH

Overleeft Michel I het weekend?

Beeld Tim Dirven

Met de moed der wanhoop zoekt premier Charles Michel (MR) naar een oplossing voor de Marrakech-crisis. De val van de regering is nabij, tenzij hij nog een mirakeloplossing uit de mouw schudt.

Maandag moet premier Michel in Marrakech zijn voor de goedkeuring van het VN-migratiepact op de top die daar plaatsvindt. Tegen dan moet hij absolute duidelijkheid hebben over de positie van ons land. 

De N-VA blijft zich als enige regeringspartij hardnekkig verzetten tegen de goedkeuring. De hele vrijdagmiddag en -avond had Michel één-op-ééncontacten met de vicepremiers, op zoek naar een uitweg. Op een ministerraad, allicht zaterdag, ten laatste zondag, wil hij het Belgische regeringsstandpunt bepalen. De regering stevent af op de finale clash.

Dat Michel in ‘persoonlijke naam’ en niet namens de regering aanwezig zal zijn in Marrakech, zoals hij donderdag in de Kamer aankondigde, wordt niet aanvaard door de N-VA. De officiële stemming over het VN-migratiepact vindt pas een week later in New York plaats, maar de Vlaams-nationalisten willen niet dat Michel zich maandag al engageert voor iets waar ze niet akkoord mee zouden gaan. Bovendien zou zoiets juridisch geen steek houden. Als Michel aanwezig is in Marrakech, dan is het als premier. Alles moet uitgeklaard zijn voor zijn vertrek.

Koning

Voor Open Vld, CD&V en MR is het duidelijk: ons land heeft officieel al op 12 september zijn goedkeuring gegeven, bij een vergadering van de CoorMulti, een overlegorgaan tussen het federale niveau en de deelstaten. Premier Michel bevestigde die beslissing tijdens een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN later die maand. 

Maar de Vlaams-nationalisten weigeren mee te gaan in die lezing. Ze eisen dat de knoop in de regering wordt doorgehakt, en dat is nog niet gebeurd. Daarom drongen ze er vrijdag op de ministerraad op aan de kwestie nog dit weekend te beslechten. 

De premier roept die enkel samen als hij een kans op slagen ziet. Vindt hij geen uitweg voor zondagavond, dan bestaat de kans dat hij naar de koning trekt om het ontslag van de regering aan te bieden. Een andere optie is dat de N-VA er zelf de brui aan geeft.

Kan een begeleidende verklaring, toegevoegd aan het VN-verdrag, alsnog soelaas bieden? Nederland en Denemarken maakten daarmee duidelijk dat het verdrag geen grote juridische implicaties heeft, maar voor de N-VA is dat geen oplossing. “De tekst zelf is problematisch”, zei voorzitter Bart De Wever begin deze week.

Een onthouding, waarbij voor noch tegen wordt gestemd in New York? Die piste borrelde op bij het partijbestuur van de MR, maar lijkt onaanvaardbaar voor Open Vld en CD&V. De premier onderzocht vrijdagavond naar verluidt nog andere vormen van voorbehoud die via diplomatieke weg gemaakt kunnen worden over de tekst. “Er is nog wel degelijk marge.”

Mentale knop

De vraag is of al die technische kwesties nog iets zullen uithalen. Terwijl N-VA-vicepremier Jan Jambon Michel mee helpt zoeken naar een oplossing, lijkt de rest van zijn partij mentaal al de knop te hebben omgedraaid: enkel een duidelijk neen is aanvaardbaar.

De N-VA plaatste vrijdag een bericht op de partijwebsite waarin ze uitvoerig uitlegt waarom de partij zich verzet. Maar vooral staatssecretaris Theo Francken blijft campagne voeren tegen het migratiepact. Op zijn Facebook-pagina schreef hij dat een goedkeuring gelijkstaat met het “willoos blijven ondergaan van migratie naar ons land”. Zondagochtend nodigt hij zijn kiezers uit in Pellenberg, deelgemeente van zijn thuisbasis Lubbeek, voor meer uitleg over het migratiepact en de toekomst van de regering.

Geitenpaadjes

Maar ook voor de andere regeringspartijen lijkt er geen weg terug. Donderdag keurden Open Vld, MR en CD&V mee een resolutie goed waarin expliciet staat dat het migratiepact moet worden goedgekeurd in New York.

De geitenpaadjes waarlangs de premier zijn ploeg over de klif kan leiden, lijken één na één dichtgeslibd. Uitstel is niet langer mogelijk. Alleen met een mirakeloplossing kan Michel zijn regering nog uit het ravijn houden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234