Woensdag 22/03/2023

"Overkapping Antwerpse ring zorgt voor 800 voetbalvelden vrije ruimte"

De plannen van het Ringland-collectief voorzien in een overkapping van de Antwerpse Ring en een verschuiving van de Singel. Beeld Ringland
De plannen van het Ringland-collectief voorzien in een overkapping van de Antwerpse Ring en een verschuiving van de Singel.Beeld Ringland

De Vlaamse regering heeft de Oosterweelknoop dan wel doorgehakt, maar een breed draagvlak is er nog niet. Nadat Open Vld en Groen de MER-studie verwierpen, presenteren professoren van de Antwerpse en Leuvense universiteiten Ringland, een plan voor de volledige overkapping van de Antwerpse Ring.

Ann De Boeck

Vijf weken nadat de Vlaamse regering de knoop doorhakte over het Oosterweeldossier, is er nog altijd geen draagvlak voor het Antwerpse mobiliteitsproject. De beslissing heeft een debat op gang getrokken dat zich al lang niet meer beperkt tot overijverige actiegroepen. Getuige daarvan voetbalcommentator Filip Joos, die zich gisteren in deze krant tot Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) richtte.

In een open brief roept Joos De Wever op om meer te doen aan de slechte luchtkwaliteit in de stad. "Die zal binnen afzienbare tijd rampzalige gevolgen hebben voor de gemeenschap" als de burgemeester niet ingrijpt en objectief kijkt naar betere alternatieven voor de ontsluiting van de Antwerpse Ring dan het BAM-tracé. Had Antwerpen niet gewoon resoluut moeten kiezen voor de gezondheid?

Onbetrouwbaar
Het verzet tegen Oosterweel is een kolfje naar de hand van politieke strategen. Meerderheidspartijen N-VA en CD&V verslikten zich vorige week collectief in de koffie toen oppositiepartijen Groen en Open Vld een resolutie indienden over de aanpak van het Oosterweeldossier door de Vlaamse regering. De liberalen kregen meteen het verwijt onbetrouwbaar te zijn. Maar wat als Groen en Open Vld echt gelijk hadden? Kan Antwerpen, zoals Joos schreef, niet beter kiezen voor gezondheid boven (economische) ratio?

Vandaag verzamelen Antwerpenaars in de Rode Foyer van De Singel. Het gaat om het slotstuk van 'Uit de ban van de Ring', een studie die twee jaar geleden werd gelanceerd door studiebureau Stramien. Een heleboel professoren, stedenbouwkundigen en Stramien bundelen de krachten in het 'Ringgenootschap'. Het resultaat ligt vandaag op tafel: Ringland.

Volledige overkapping
Met Ringland pleiten de professionals voor een volledige overkapping van de Antwerpse Ring en een verschuiving van de Singel, de 'kleine ring' rond het stadscentrum. Het verkeer wordt verdeeld in tunnels voor stedelijk en doorgaand verkeer. Daardoor zou de aanleg van de omstreden R11bis door Kontich en Mortsel niet meer nodig zijn. Bovendien wordt het mogelijk om de Singel bovenop de Ring te leggen. Zo creëer je een wisselwerking tussen de Ring en de Singel zonder kruispunten.

Pluspunt is ook de ruimtelijke uitbreiding van de stad: een tiende district. Peter Vermeulen van Stramien sprak vanmorgen op Radio 1 over 800 voetbalvelden aan vrije ruimte die erbij komt. Daarin is er plaats voor woningen, scholen, parken en stadsparkings. Geluidsschermen en een glazen stolp op een verkeerswisselaar ter hoogte van Rivierenhof zouden de overlast van de nieuwe Singel beperken. De vervuilde lucht wordt gefilterd in de tunnel. Kostprijs van dat alles: zo'n 2 miljard euro.

Luchtkwaliteit
Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieu Agentschap (EMA), is een van de sprekers. "Meer dan 90 procent van de Europese stedelingen leeft in een omgeving waar de luchtkwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) worden overschreden. Oorzaak is het autoverkeer, vooral diesel", zegt Bruyninckx. Ook professoren Jef Van den Broeck (KU Leuven), Bruno De Borger (UA) en André Loeckx (KU Leuven) zetten hun schouders onder het project.

Eerst het verzet van Open Vld en Groen, dan de brief van Joos, en nu het collectief Ringland. Eén ding is nu wel duidelijk: het Oosterweeldossier ontpopt zich stilaan tot een van de belangrijkste verkiezingsthema's van 25 mei.

Bart De Wever, die niet wenst te reageren op de open brief, beseft dat maar al te goed. Toch is hij geenszins van plan om een bocht à la Open Vld te nemen. "Dat Oosterweel de verkiezingen zal beheersen, is duidelijk. Maar wij blijven loyaal aan de Vlaamse regering. De komende maanden gaan we er alles aan doen om de Antwerpenaar te informeren en te overtuigen dat dit een goede beslissing is", aldus de woordvoerder van De Wever.

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

De Antwerpse ring vandaag. Beeld PHOTO_NEWS
De Antwerpse ring vandaag.Beeld PHOTO_NEWS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234