Zaterdag 06/03/2021

Overheveling Zutendaalse lagere school naar katholiek net blijft onzeker

Drie ouders vroegen uitstel omdat ze vreesden voor vrije keuze zedenleer

Brussel

Belga

In de Limburgse gemeente Zutendaal blijft er onzekerheid over de overheveling van de gemeentelijke lagere school naar het katholieke net. De Tongerse kortgedingrechter is gisteren niet ingegaan op de eis van drie ouderparen om de geplande overheveling uit te stellen. Volgens de burgemeester betekent dat niet dat de school op 1 september automatisch katholiek wordt. De gemeente wacht immers nog de afhandeling van een klacht van de oppositie af.

Drie ouderparen spanden een kortgeding aan tegen de gemeente Zutendaal omdat ze vrezen dat door de overdracht de vrije keuze voor het volgen van zedenleer niet zal worden gewaarborgd. De ouders waren ook van mening dat de gemeente hen onvoldoende had geïnformeerd over de geplande overdracht.

De kortgedingrechter oordeelde gisteren dat de eis van de ouders tot uitstel ongegrond is omdat er op het ogenblik slechts sprake is van een principeakkoord. Er ligt nog geen definitieve tekst betreffende de overdracht op tafel. Bovendien biedt de overdracht de leerlingen voldoende garanties dat ze zedenleer kunnen blijven volgen tot het einde van de lagere school.

Advocaat Hugo Lamon, die de belangen van de misnoegde ouders verdedigt, laat in een reactie weten dat de ouders de overdracht net uitgesteld wilden zien om een doordachte en onderbouwde keuze op basis van de definitieve teksten te kunnen maken. "De rechter oordeelde dat de ouders te vroeg zijn met hun gerechtelijke procedure. Mijn cliënten beraden zich nog of ze verdere stappen zullen ondernemen", aldus de advocaat.

De gemeenteraad van Zutendaal keurde de overdracht afgelopen maart al goed. Nadat de Limburgse gouverneur de beslissing had vernietigd omdat er geen officieel advies aan de participatieraad van de school werd gevraagd, keurde de gemeenteraad de overdracht tijdens de gemeenteraad van 28 juni opnieuw goed. De oppositie in Zutendaal diende daarop opnieuw klacht in bij de provincie. Burgemeester Jos Beuls (CD&V) wacht nu de beslissing van de Limburgse gouverneur Hilde Houben-Bertrand af voor hij de definitieve overeenkomst betreffende de overheveling tekent. Het advies van Houben-Bertrand wordt eind deze week verwacht.

Indien de provinciegouverneur de gemeenteraadsbeslissing opnieuw vernietigt, overweegt de gemeente Zutendaal om beroep tegen de beslissing aan te tekenen. Maar dan wordt de kans klein dat de overdracht er op 1 september komt, meent de burgemeester. "Een andere mogelijkheid is dat de gemeenteraad een nieuw besluit neemt omtrent de overdracht. Ik verwacht dat de gouverneur in haar besluit rekening zal houden met de uitspraak van de kortgedingrechter."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234