Woensdag 21/08/2019

Overheidscontract Total mag nu toch van sp.a-Spirit

Brussel l Els Van Weert (Spirit), staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling, en haar socialistische kartelgenoten uit de federale regering keren op hun kousenvoeten terug van hun oproep om het overheidscontract met Total te verbreken. Samen riepen ze op om het contract te vernietigen omdat Total met zijn investeringen in Birma de militaire dictatuur mee in stand houdt.

Hun actie werd op de liberale regeringsbanken zwaar onder vuur genomen en nu geeft Van Weert zelf toe dat een verbreking van het contract enkel mogelijk is als de Belgische overheid bereid is om miljoenen euro's aan schadeclaims te betalen. "De Europese regelgeving is zeer restrictief wat betreft overheidscontracten. Toch moeten we proberen om in de toekomst bedrijven die voor de staat werken meer ethische en sociale clausules op te leggen via de uitvoeringsbesluiten in het contract. De kans bestaat dat Europa ons terugfluit, maar tot nu toe is dat nog niet gebeurd."

In de hoogste liberale kringen valt te horen dat België al "op de meest uitgebreide wijze" alle ethische en sociale criteria opneemt in zijn overheidscontracten. "In de vorige offerte golden die criteria voor alle landen waarin Total actief is maar België werd daarvoor teruggefloten door Europa. We kunnen enkel restricties opleggen voor ons grondgebied, zoals het verbod op kinderarbeid, het verbod op alle vormen van discriminatie en het recht op een syndicale vertegenwoordiging. Maar het is als individueel land onmogelijk om die criteria op te leggen voor alle Totalvestigingen."

Van Weerts kritiek op de onwil van haar coalitiepartner wordt ondertussen weggelachen. "Wie het Totaldossier goed kent, beseft hoe onrechtvaardig haar kritiek is. Bovendien is het veel belangrijker om de politieke druk op Birma op te voeren via de EU en de Verenigde Naties. Met een boycot los je de problemen in Birma niet op." Toch blijft Van Weert erbij dat de Belgische overheid haar eigen consumptie als hefboom moet gebruiken. (TP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden