Woensdag 28/09/2022

'Overheid zou beter zelf goede voorbeeld geven'

Allochtone gemeenschap pro quota

Brussel

Eigen berichtgeving

"Quota voor allochtone werknemers zijn een goede zaak als tijdelijke maatregel. Er is een inhaalmanoeuvre nodig en met beleefd vragen komen we nergens." Dat zegt Tarik Fraihi van de Federatie van Marokkaanse Democratische Organisaties. Zelfde reactie bij Yamilla Idrissi van het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen: "Alle studies wijzen al jaren op een achterstelling op de arbeidsmarkt, maar er bougeert niets."

Fraihi en Idrissi zijn erg te spreken over de voorzet van SP.A-minister Johan Vande Lanotte over quota voor allochtone werknemers. "Als tijdelijke tussenmaatregel moet dat zeker kunnen", zeggen ze. "Het einddoel blijft de gelijkwaardigheid, die quota overbodig maakt." Yamilla Idrissi legt het verband met de roep om migratie bij de werkgevers. "Ik begrijp niet hoe ze enerzijds kunnen schreeuwen om nieuwe migranten en anderzijds weigeren te kijken naar het potentieel dat voorhanden is. Het is me ook een beetje simpel om te zeggen dat het aanwerven van allochtonen het racisme op werkvloer kan stimuleren. Je moet een nieuwe werkkracht natuurlijk een beetje opvangen en zich laten integreren, ook als het een allochtoon is."

Toch richt de allochtone gemeenschap haar kritiek ook op de overheid zelf. "Het wordt tijd dat de overheid het goede voorbeeld geeft", meent Fraihi. "De verschillen zijn minstens even groot in overheidsdienst als in de privé-sector. Ook daar werken dezelfde mechanismen. Je ziet veel allochtone koffiemadammen en trambestuurders, maar geen enkele chef van vreemde origine. Dat blijft een taboe in Vlaanderen." Volgens Fraihi lijdt het geen twijfel dat werk de absolute prioriteit is in het heersende migrantendebat. "Het gaat ons niet om 'Arabisch, vierde landstaal', het gaat om discriminatie. En op de arbeidsmarkt en in het onderwijs is die het schrijnendst. Bij allochtonen haalt amper 2 procent een diploma hoger onderwijs, en dat verbetert nauwelijks. Dergelijke toestanden zijn niet vol te houden. Als de overheid daar niet snel op inspeelt, gaan we onherroepelijk naar een conflict." Fraihi beklemtoont dat de allochtone gemeenschap dat conflict zelf niet zoekt. "Als we zeggen dat de tijdbom tikt, is dat niet omdat we dat zo graag willen. Ik hoop alleen dat de politici zelf beginnen in te zien dat de spanning oploopt. Dit is geen etnisch maar een sociaal conflict. Zelf hebben we niets te winnen bij zo'n confrontatie. Wij zijn de zwakke partij, de minderheid. In geval van conflict zijn we bij voorbaat verloren."

(BE)

Tarik Fraihi: 'Als we zeggen dat de tijdbom tikt, is dat niet omdat we dat zo graag willen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234