Zaterdag 22/02/2020

Rijbewijs

Overheid zet gratis cursus rijbewijs online om slaagcijfers op te krikken

Archiefbeeld.Beeld thinkstock

Omdat steeds minder kandidaat-bestuurders slagen voor het theoretisch rijexamen, lanceert de Vlaamse overheid een website met gratis lesmateriaal en oefeningen. Een papieren cursus is daarmee overbodig geworden.

Wie wil slagen voor het rijexamen, moet 41 op 50 halen. Maar sinds de hervorming van het examen in juni 2017 verliezen kandidaten niet langer 1 punt als ze een zware fout maken, maar in één klap 5. Twee van dergelijke missers en hij/zij is dus sowieso gebuisd. De gevolgen op het slaagpercentage zijn groot: waar in 2015 zes op de tien een voldoende haalden, waren dat er vorig jaar nog slechts vier op de tien.

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) besliste daarom dat er een digitaal platform moest komen waarop de 80.000 Vlamingen die elk jaar hun kans wagen, zich beter kunnen voorbereiden. Vandaag wordt de gratis website mijnrijbewijsB.be gelanceerd. Leerlingen kunnen er de theorie doornemen en hun kennis vervolgens testen aan de hand van oefeningen.

"We denken dat jongeren meer aangesproken worden door een digitaal platform dan door een klassiek boek", zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, die de site heeft gebouwd. Bijkomend voordeel: elke wijziging in de wegcode wordt onmiddellijk doorgevoerd in de online cursus. 

Droge leerstof

De website steekt inderdaad logisch en goed in elkaar. De leerling kan eerst de theorie doornemen en dan de vragen oplossen. “Het was niet zo eenvoudig een aantrekkelijke site te maken, want de wegcode is droge materie. Hij bestaat al sinds 1974 en wordt jaarlijks drie à vier keer gewijzigd. Heel wat artikels in de wegcode hangen met haken en ogen aan elkaar. Dat op een begrijpelijke manier brengen, was wel een uitdaging", zegt De Dobbeleer. “Een collega is daar een jaar mee bezig geweest. Een redactiecomité van vier mensen is daar nog ettelijke keren overgegaan om het tot in de puntjes juist te hebben. Alle oefeningen zijn getest. Een panel van jongeren diende als proefpersonen.”

De VSV zal regelmatig nieuwe oefeningen toevoegen en elke wijziging in de verkeersregels wordt meteen in de leerstof verwerkt. “Als je je met een boek voorbereidt op het examen, moet je zeker zijn dat je een heel recente versie hebt. Deze site biedt de garantie dat elke wijziging meteen opgenomen is. We denken ook dat jongeren meer aangesproken worden door een digitaal platform om zich voor te bereiden dan door het klassieke boek. Er zijn al sites waar je de theorie kan oefenen. Sommige zijn betalend. Of de basisversie is gratis, maar als je meer wil oefenen, moet je ook wel betalen. Wij wilden het volledig gratis aanbieden.”

“Ook wie zijn kennis wil opfrissen, kan op de site terecht. Er zijn altijd mensen die voor de lol eens willen kijken of ze nog goed op de hoogte zijn”, aldus nog De Dobbeleer. “Een aantal mensen zal daar zeker zijn twijfels bij hebben. Voor het grote publiek organiseren we al elk jaar de Grote Verkeersquiz. Daar hadden we de laatste keer toch ook 180.000 deelnemers.”

“Beter examen om fraude tegen te gaan”

“Hoe meer kennis ter beschikking staat van de kandidaat-bestuurder, hoe beter”, reageert Jeroen Smeesters, woordvoerder van Federdrive, de federatie van erkende rijscholen. “Maar ik stel me de vraag of het de taak is van de Vlaamse overheid om met belastinggeld zo’n platform te maken. Er bestaan inderdaad al dergelijke sites waar je moet betalen. Het is wel sneu voor die bedrijven dat er nu een gratis alternatief komt.”

Volgens Smeesters moet de overheid nog meer werk maken van een beter examen. “De mogelijkheid om te frauderen is nog te groot. In andere landen putten ze uit 10.000 examenvragen, bij ons zullen het er niet meer dan 800 zijn, denk ik. Er zijn al gevallen bekend van mensen die de vragen filmen en dan doorspelen aan anderen. Het systeem van vragen zou wat meer ingenieus mogen zijn.”

Wie zijn verkeerskennis wil testen, surft naar www.mijnrijbewijsB.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234