NieuwsEconomie
Overheid schiet te hulp bij terugbetaling reisvouchers
In de komende maanden vervallen reisvouchers ter waarde van bijna 200 miljoen euro, zonder dat daar een nieuwe reis mee geboekt is. Maar omdat heel wat bedrijven nog altijd niet overeind gekrabbeld zijn, voorziet de overheid goedkope leningen voor de hele sector.
De coronacrisis sleept voor de zwaarst getroffen sectoren nog langer aan dan een jaar geleden gedacht. Voor de reissector steekt de federale overheid daarom een tandje bij.
Toen ruim een jaar geleden massaal reizen werden afgelast, mochten reisorganisaties aandringen op vouchers. Zo konden ze levensnoodzakelijke cash op zak houden, en zouden hun klanten na de crisis zeker terugkeren.
Maar die vouchers waren slechts twaalf maanden geldig, en moeten daarna alsnog uitbetaald worden als ze niet gebruikt zijn. Daarvoor hebben die reisbedrijven zes maanden de tijd. Anders bekeken: ten laatste achttien maanden na een golf van annulaties volgt een golf van terugbetalingen.
Volgens een bevraging van de sector in maart van dit jaar zijn er sinds maart vorig jaar 293 miljoen euro aan reisvouchers uitgegeven. Daarvan was op dat moment nog 192 miljoen euro niet gebruikt voor een nieuwe boeking.
Ondertussen is het verbod op niet-essentiële reizen verdwenen, maar is ook duidelijk dat niet al die vouchers op tijd omgezet zullen worden in reizen. “Mensen mogen nu hun geld opvragen, maar de bedrijven hebben nog altijd al hun cash nodig”, klinkt het bij minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).
Zijn oplossing bestaat erin het gros van de terugbetalingen af te dekken met leningen van de staat. Volgens Europese regels mag het maximaal over 80 procent van de waarde van de vouchers gaan, en de leningen moeten over vijf jaar terugbetaald worden. De meeste vliegmaatschappijen en reisbureaus rekenen erop dat het toerisme tegen 2024 weer op volle toeren draait zoals in 2019.
De minister heeft de luxe om de zwaar getroffen reissector te helpen met goedkoop geld omdat de overheid zelf kan lenen aan uitzonderlijk lage rentes. Bovendien staan insolventieverzekeraars zoals het Garantiefonds garant voor een terugbetaling aan de staat. Dat zijn dezelfde verzekeraars die bijvoorbeeld alle reizigers vergoedden toen het Britse Thomas Cook failliet ging en het Belgische Neckermann meetrok in zijn val.