Zaterdag 27/02/2021

Scheiding

Overheid moet steeds vaker alimentatie voorschieten

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Steeds meer ouders kloppen aan bij de overheid, omdat hun ex-partner het onderhoudsgeld voor de kinderen niet betaalt. 'Nochtans zijn er manieren genoeg om ouders tot betalen te dwingen', zegt Goedele Uyttersprot (N-VA).

Stel: je bent gescheiden en je ex-partner wil maar niet betalen voor de kleren of studies van jullie kinderen. Als een rechter heeft beslist wat de rechten en plichten zijn van elke ouder, kun je een deurwaarder op hem of haar afsturen. Alleen, dat kost je al gauw 250 euro, zonder enige garantie op succes. Alleenstaande ouders doen daarom steeds vaker een beroep op de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO), zo blijkt uit cijfers die Kamerlid Goedele Uyttersprot (N-VA) opvroeg bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).
DAVO is in feite een gratis deurwaarder, die de alimentatie voorschiet aan de ouder die er nood aan heeft. In 2011 werd er voor minstens 13.315 kinderen geen of weinig onderhoudsgeld betaald. In 2016 liep dat op tot 17.924, een derde meer in vijf jaar tijd. DAVO geeft ouders in nood dan een voorschot van maximaal 175 euro per kind, per maand. Nadien vorderen ze dat bedrag terug bij de ouder die er eigenlijk moest voor opdraaien.

In 2016 keerde de dienst voor bijna 28 miljoen euro aan voorschotten uit, maandelijks gemiddeld 130 euro per kind. Maar dat geld terugkrijgen is een ander paar mouwen. In 2016 werd slechts 39 procent succesvol teruggevorderd.

Precaire situatie

Dat wil niet zeggen dat het bedrag niet terugvloeit naar de staat, benadrukt woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën. "Zo'n afbetaling loopt meestal over meerdere jaren, omdat het bijvoorbeeld gaat om mensen in precaire situaties, die niet meteen kunnen betalen. Vaak gaat het om een samenloop van schulden, of zijn ze bijvoorbeeld werkloos."

Bij wie teert op een leefloon, mag DAVO (tijdelijk) niets invorderen. In andere gevallen hebben ze wel hefbomen om de ex-partner te laten betalen. "Wij kunnen dat geld bijvoorbeeld laten inhouden op iemands loon, of aan de huurder vragen, als we weten dat iemand iets verhuurt, om rechtstreeks aan ons te betalen. En er is ook nog de deurwaarder."

Seponering

Als je ex-geliefde toch hardnekkig weigert te betalen, kun je klacht neerleggen bij de politie, en hem of haar vervolgen. "Elke dag ontvangen parketten zo gemiddeld zeven klachten", zegt Uyttersprot. "Maar veelal leidt dit tot seponering, en dat kan niet."

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt dat seponering niet noodzakelijk wil zeggen dat er geen gevolg aan gegeven wordt. "Er kan intussen betaald zijn", zegt woordvoerster Sieghild Lacoere. "Inderdaad", erkent Uyttersprot, "maar als mensen na zo'n klacht ineens wel kunnen betalen klopt er ook iets niet. We moeten het echt afdwingen, een voorschot van de overheid moet echt een allerlaatste vangnet zijn."

Volgens de politica hebben rechters genoeg mogelijkheden binnen het bestaande straffenarsenaal. "Iemands rijbewijs afnemen bijvoorbeeld, dat is toch een serieuze stok achter de deur? Het gebeurt vandaag amper."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234