Vrijdag 19/08/2022

Overheid gaat fors snijden in eigen vlees: - 2,3 miljard euro

Kris Peeters (CD&V) staat na de onderhandelingen gisteravond de pers te woord in het Warandepark. Beeld Bas Bogaerts
Kris Peeters (CD&V) staat na de onderhandelingen gisteravond de pers te woord in het Warandepark.Beeld Bas Bogaerts

Van de 8 miljard euro die de regering-Michel zal besparen tegen 2018, valt bijna een derde op kosten van de overheid zelf. In vier jaar verliest ze meer dan 10 procent van haar middelen. Terwijl volgens de vakbonden het vet al lang van de soep is.

Ann Van den Broek en Roel Wauters

De nieuwe regering heeft 11,6 miljard euro gezocht en gevonden om de begroting tegen 2018 op orde te brengen. Ongeveer 3,2 miljard komt uit nieuwe belastingen, zowat 8,4 miljard uit besparingen. Een flinke hoop daarvan, 2,3 miljard, komt van bij de federale overheidsdiensten zelf. Dat is meer dan een forse hap, aangezien het totale budget voor de departementen sinds de zesde staatshervorming nog een goede 19 miljard bedraagt.

Waar er precies gesnoeid zal worden, is nog niet duidelijk. Maar het laat zich raden dat er sowieso personeel zal moeten afvloeien. Dat kan gaan om niet-vastbenoemden van wie het contract niet verlengd wordt. Een andere beproefde maatregel is dat ambtenaren die met pensioen gaan niet vervangen worden. Verdere mogelijke besparingsposten zijn de gebouwen, de werkingsmiddelen en de uitgekeerde subsidies.

De vakbonden houden hun hart vast, want het vet is al van de soep, zegt Chris Reniers van de socialistische ACOD. "Er is de afgelopen jaren al zoveel bespaard bij ons. Als er bovendien niet snel geïnvesteerd wordt in de gebouwen van pakweg Justitie, Volksgezondheid of Financiën, dan treedt de overheid haar eigen veiligheids- en gezondheidsregels met de voeten."

De redenering dat de regering bij de overheid bespaart om zo de gezinnen verder te ontzien, volgt Reniers niet. "Dit is een principiële, ideologische beslissing. Niet ingegeven door gezond verstand, maar gewoon de makkelijkste uitweg. En onrechtstreeks worden de gezinnen toch weer geraakt."

De grootste knip volgt al in 2015. Dan moet de overheid het met 1 miljard minder stellen. In 2016, 2017 en 2018 is de besparing telkens zowat 450 miljoen. Zo is het totaal in 2018 ongeveer 2,3 miljard. Dat bedrag mag wel niet simpelweg afgetrokken worden van het huidige budget van 19 miljard. De overheidsmiddelen nemen ieder jaar automatisch toe. De 2,3 miljard euro moet dus afgetrokken worden van het hogere overheidsbudget in 2018.

Ziekteverlof

Naast de overheidsdiensten moet ook de sociale zekerheid serieus inleveren. 2,6 miljard komt van besparingen in de gezondheidszorg. De overige besparingen in de sociale zekerheid bedragen 2,7 miljard. Daaronder vallen maatregelen zoals de effecten van de pensioenhervorming. Het vervroegd pensioen bij ambtenaren moet namelijk een besparing van 280 miljoen opleveren.

De overheid schuift ook een kostenpost van 350 miljoen door naar de bedrijven. Nu betalen ondernemingen enkel de eerste maand het loon uit van iemand die met ziekteverlof is, daarna valt de werknemer terug op een uitkering. De regering verlengt die periode met een extra maand.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234