Vrijdag 25/06/2021

NieuwsGeneeskunde

Overgewicht heeft geen impact meer zodra covidpatiënt op intensieve zorg ligt

Een covidpatiënt krijgt verzorging op een intensieve zorgafdeling in Californië. Beeld AFP
Een covidpatiënt krijgt verzorging op een intensieve zorgafdeling in Californië.Beeld AFP

Mensen met overgewicht hebben weliswaar meer kans om corona te krijgen en daar ernstig ziek van te worden, maar eenmaal op intensieve zorg leveren de extra kilo’s geen slechtere prognose op.

Dat blijkt uit nog ongepubliceerd Nederlands onderzoek, waar De volkskrant over bericht. Voor het onderzoek werden de gegevens van ruim 2.600 covidpatiënten op 82 Nederlandse diensten intensieve zorg bekeken. Het gaat om patiënten die in de eerste helft van vorig jaar zijn opgenomen. De conclusie: eenmaal op intensieve zorg hebben covidpatiënten met obesitas geen grotere kans om te overlijden dan patiënten met een gezond gewicht.

Van alle Nederlandse covid-patiënten op intensieve zorg kampt circa 80 procent met (ernstig) overgewicht, zo blijkt uit de laatste cijfers van de stichting NICE. In België worden gelijkaardige cijfers gerapporteerd. Zo had liet het UZ Leuven na de eerste golf weten dat ongeveer driekwart van de coronapatiënten op intensieve zorg overgewicht had, of een BMI boven de 25. Waarom juist die groep er zo vaak belandt, is nog onbekend, maar endocrinoloog Guy T’Sjoen (UZ Gent) liet eerder in Humo al verstaan dat mensen met overgewicht vaak ook andere gezondheidsproblemen hebben “zoals een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of (aanleg tot) suikerziekte”.

Het Nederlandse onderzoek maakt duidelijk dat de patiënten met overgewicht bij binnenkomst niet zieker zijn dan de patiënten met een gezond gewicht. De uitkomst is van belang, schrijven ze, als er vanwege schaarste aan bedden ooit keuzes moeten worden gemaakt. BMI zou dan geen criterium moeten zijn. “Eenmaal op de intensieve zijn de kansen van alle groepen vergelijkbaar”, zegt onderzoeksleider Peter Pickkers, intensivist en hoogleraar intensive care geneeskunde in het Radboud-umc. Die sterftekans ligt rond de 25 à 30 procent.

Volgens professor Piet Depuydt (UZ Gent), coördinator intensieve zorg in het UZ Gent, is het onmogelijk om zo’n statistisch verhaal – waarbij gecorrigeerd is voor factoren zoals leeftijd en onderliggende ziekten – te gaan toetsen aan de indrukken op het terrein. “Het is wel niet geheel onverwacht”, verwijst hij naar de zogenaamde obesitas-paradox: ernstig zieke patiënten met obesitas hebben op intensieve zorg juist een lagere sterftekans dan patiënten met een gezond BMI.

Dat bleek ook toen de onderzoekers naar de gegevens van duizenden niet-covidpatiënten op intensieve zorg keken. “Daar zijn verschillende hypotheses voor”, aldus Depuydt. “Eén ervan is dat patiënten op intensieve zorg in een katabole toestand terechtkomen, waarbij ze eigen weefsel afbreken. Vetweefsel zou een extra buffer kunnen zijn”, aldus Depuydt.

“Sowieso is het netto resultaat nog steeds dat patiënten met overgewicht een hogere sterftekans hebben”, zegt Depuydt. “Want vooraleer ze op intensieve zorg belanden, hebben ze natuurlijk al een hele weg afgelegd.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234