Zondag 26/01/2020

gevangenissen

Overbevolking in de gevangenis? Meer dan 200 cellen staan leeg

De gevangenis van Marche-en-Famenne. Benjamin Herman, de man die tijdens zijn penitentiair verlof het vuur opende in Luik, zat hier vast. Beeld Photo News

Meer dan 200 gevangeniscellen staan op dit moment leeg. Nochtans wordt de overbevolking van de gevangenissen steeds aangegrepen om gedetineerden stelselmatig vervroegd vrij te laten.

Justitieminister Koen Geens (CD&V) ligt de laatste weken fel onder vuur. Reden: zijn beslissing om gevangenen vroeger vrij te laten om zo de overbevolking tegen te gaan. Maar daarbij ging het al een paar keer mis. Zo werd begin deze maand een verpleegster vermoord door een man die in november vorig jaar tot drie jaar cel werd veroordeeld, maar in maart alweer op vrije voeten was. Vorige week nog reed een hardleerse recidivist een vrouw aan nadat hij vervroegd de cel uitkwam na ernstige verkeersinbreuken. En ook Benjamin Herman was op vrije voeten tijdens zijn dodelijke raid in Luik, al was hij niet vervroegd vrijgelaten uit de cel, maar op penitentiair verlof.

De reden waarom die gedetineerden vroeger en makkelijker vrijkomen? Een rondzendbrief van minister Geens waardoor gedetineerden vroeger kunnen vrijkomen om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan. Geens beloofde in 2015 immers om het aantal gevangenen "duurzaam onder de 10.000 te brengen".

Ondertussen blijkt het met die overbevolking steeds beter mee te vallen. Uit het antwoord van Geens op een parlementaire vraag van Kamerleden Carina Van Cauter (Open Vld) en Sophie De Wit (N-VA) gisteren in de Commissie Justitie blijkt dat die overbevolking in een jaar tijd fel gedaald is: van 17,1 procent in 2017 tot 11,3 procent in 2018. In totaal zaten er deze week 10.289 gedetineerden in de Belgische gevangenissen, terwijl er maar plaats was voor 9.243 gevangenen. 

Personeelsproblemen?

Vreemd genoeg staan er, ondanks die overbevolking, op dit moment tweehonderd cellen leeg. Het gaat om plaatsen in de gevangenissen van Brugge, Leuven, Beveren en Namen. Bovendien geeft de minister zelf aan dat er nog extra capaciteit kan worden voorzien in de gevangenis van Beveren.

Van Cauter vraagt zich af waarom er cellen leegstaan en toch gedetineerden naar huis worden gestuurd. "Heeft het met personeelsproblemen te maken? Kun je cipiers niet eenvoudigweg meer cellen laten bewaken, of zijn er afspraken gemaakt met de vakbond?" Van Cauter verwijst ook naar het engagement dat Geens maakte naar de vakbond om met het huidige personeel nooit meer dan 10.000 gedetineerden te moeten bewaken.

Geen plek in Franstalig België

In een reactie laat de woordvoerster van Geens weten dat die lege cellen zeker niet gelden voor Franstalig België. Daar zouden geen plaatsen beschikbaar zijn door renovatie. Daarmee verwijst ze naar Benjamin Herman, die penitentiair verlof kreeg in de gevangenis van Marche-en-Famenne. In die gevangenis was dus alvast geen plaats vrij. 

Bovendien wijst het Gevangeniswezen erop dat gevangenissen grote organisaties zijn waar je niet zomaar een gedetineerde plaatst. Woordvoerder Kathleen Van De Vijver: "Het opvullen van cellen gebeurt niet zomaar en is complexer dan zomaar te denken dat een cel onmiddellijk betekent dat er één gedetineerde kan zitten. Er moet gekeken worden naar de doelstelling van de cellen. Bijvoorbeeld voor regimes met minder toezicht of niet."

Voor Van Cauter geven de cijfers dan weer aan dat er absoluut geen risico mag genomen worden bij het verlenen van uitgaansvergunningen, penitentiaire verloven of vervroegde invrijheidstelling. "Hieruit blijkt toch dat je geen verhoogd risico mag nemen wanneer je daar niet toe gedwongen wordt", aldus Van Cauter. "Er zijn nog plaatsen, laten we dus extra voorzichtig zijn." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234