Voetbal
Overal waar 'den Antwaarp' speelt, neemt politie extra maatregelen
Elk stadion waar Antwerp komend seizoen een balletje trapt, wordt een versterkte burcht. Door de reputatie van hun fans zullen het bijna allemaal risicowedstrijden zijn, klinkt het bij de Voetbalcel. Veiligheidsmaatregelen in het voetbal kosten nu al 6,3 miljoen euro per jaar en dat bedrag dreigt alleen maar op te lopen.
De oudste voetbalclub van het land speelt weer in eerste klasse, en dat boezemt de andere clubs angst in. Voorlopig vooral naast het veld. Clubs en politie vrezen dat de harde kern van The Great Old zich nu al verlekkert op confrontaties met andere supportersclans. "Door hun reputatie zal vrijwel elke match een risicowedstrijd zijn, die een verhoogde politiecapaciteit vraagt", zegt Cathy Van den Berghe van de Voetbalcel, die instaat voor de coördinatie van het veiligheidsbeleid bij voetbalwedstrijden. Mocht Antwerp play-off I halen, worden dat er nog meer. Maar ook als de sportieve prestaties zouden tegenvallen, vreest men bij de Voetbalcel de emoties van de fans.
Na de competitieopener, morgen in Antwerpen tegen Anderlecht, gaat het rode legioen van Deurne-Noord op bezoek bij AA Gent. Daar zullen uitzonderlijke maatregelen van kracht zijn. "De ticketverkoop verloopt enkel online en enkel voor accounts aangemaakt voor april 2017. Zo willen we vermijden dat Antwerp-supporters via nieuwe accounts toch bij onze fans zitten", klinkt het in Gent.
In het verleden bewezen sommige Antwerp-supporters al meesters te zijn in het omzeilen van de combiregeling, waarbij fans enkel met de bus naar het stadion mogen komen. "Ze verstoppen zich in kofferruimtes van de bussen of betalen minderjarigen uit de stad waar de uitmatch plaatsvindt om voor hen kaartjes voor het thuisvak aan te schaffen."
Naast politiebegeleiding voor de colonne Antwerp-bussen met maximaal duizend supporters - en het eventueel tijdelijk afsluiten van de R4 vlak bij het stadion - waarschuwt AA Gent dat de kleinste beschadiging aan hun Ghelamco Arena doorgerekend zal worden aan Antwerp. Buiten het stadion en in de binnenstad is er extra politie op de been. "Elke groep Antwerp-supporters zonder ticket zal gecontroleerd worden en er geldt een verbod op het dragen van kledij met het Antwerp-logo. Wie zich toch in Gent waagt, riskeert opgepakt te worden", klinkt het fors.
Vechtmeetings
Alle extra politie-inzet dreigt de factuur, die de laatste jaren telkens zo'n 6,3 miljoen euro bedroeg, te laten oplopen. "Maar alles hangt af van hoe het nieuwe seizoen verloopt", zegt Cathy Van den Berghe.
Waar het aantal confrontaties tussen supportersgroepen vlak voor of na een wedstrijd ook het afgelopen seizoen beperkt bleef, maakt de Voetbalcel zich zorgen over het stijgend aantal 'vechtmeetings'. "Dan spreken hooligans meer dan 24 uur voor of na een match af om ergens te velde of in een bos elkaar te lijf te gaan", klinkt het. "Zo omzeilen ze de voetbalwet die een tijdsbeperking heeft en kan hiervoor geen stadionverbod opgelegd worden."