Woensdag 16/10/2019

'Over tien jaar maakt iedere zender nieuws op deze manier'

De Vlaamse regionale zenders Kanaal 3 en TV Limburg begonnen anderhalf jaar geleden met een toen - en soms nog steeds - omstreden vorm van reportages maken: journalisten gingen niet meer op stap met een geluids- en cameraman, maar zorgden zelf voor klank en beeld. De kritiek klonk toen dat de beeldkwaliteit er te veel onder zou lijden, maar intussen tonen zelfs vermaarde zenders als de BBC interesse voor de éénmansaanpak. Morgen komt de moeder aller tv-zenders zelfs een kijkje nemen bij de regionale zenders.

Brussel

Van onze medewerker

Hans Van Goethem

In het najaar van 2002 koos Kanaal 3, de Oost-Vlaamse regionale zender voor de Denderstreek en het Waasland, voor een nieuwe aanpak. Het opmerkelijkste onderdeel was hun keuze voor de zogenaamde videojournalist, een reporter die alleen op pad gaat en instaat voor de hele reportage. Daarmee was Kanaal 3 een voortrekker in Europa.

Tegelijkertijd was TV Limburg stelselmatig bezig om de 'traditionele' reportageploegen om te turnen tot videojournalisten. Programmadirecteur en hoofdredacteur Philip Hilven nam het voortouw. "Eind jaren negentig kwamen de bewuste tv-cam-toestellen op de markt", zegt Hilven. "Dat zijn gebruikersvriendelijke, kleine camera's. Ik ben toen zelf beginnen filmen en monteren en ontdekte hoe plezierig dat was. Toen besefte ik dat dat de vorm van televisiemaken voor de toekomst was."

Kanaal 3 ging destijds voor zijn reorganisatie te rade bij Hilven. Bij de Oost-Vlaamse zender waren ze onmiddellijk te vinden voor zijn aanpak. "Het grote probleem van regionale zenders is de rekeningen doen kloppen", zegt Jan Smekens, hoofdredacteur en programmadirecteur bij Kanaal 3. "Cameraploegen 'oude stijl', bestaande uit twee of drie man, waren een heel dure methode. Nu er maar één iemand op pad moet, is dat veel goedkoper."

Regionale zenders blijven het evenwel financieel moeilijk hebben. "Dankzij de goedkopere éénmansaanpak zijn we wel onafhankelijker van politici die geld geven", zegt Smekens. "Een ander voordeel is dat je met videojournalisten meer nieuwsverhalen kunt sprokkelen. Vroeger hadden we bij Kanaal 3 twee reportageploegen voor vijf journalisten, dus moesten die journalisten vaak wachten. Nu kunnen ze allemaal tegelijkertijd op pad."

De grootste kritiek op de éénmansaanpak is en was dat de kwaliteit van de beelden eronder zou lijden. "Dat is onzin", vindt Hilven. "Die camera's zijn zodanig gemaakt dat een onbenul ermee overweg kan. Met een behoorlijke opleiding kan vrijwel elke journalist er goede beelden mee maken. Blijkbaar heeft men angst voor verandering. De afkeer voor videojournalistiek doet me denken aan de tijd toen men van pellicule wilde overstappen naar beeldband. Toen schreeuwde men ook uit dat de kwaliteit eronder zou lijden."

De éénmansaanpak lijkt eindelijk erkenning krijgen. "Al dertig tot veertig zenders uit de buurlanden, kwamen bij ons een kijkje nemen", vertelt Smekens. En daar komt de BBC nu bij. De Britse openbare omroep wil namelijk bekijken of het voor de regionale zenders, in totaal zo'n zestien, niet kan overschakelen naar het systeem. "Een erkenning", meent Hilven. "Bijna acht jaar ben ik uitgelachen om mijn inzet voor de videojournalistiek. Smekens is ervan overtuigd dat in de toekomst ook zowel regionale als nationale zenders gebruik zullen maken van al dan niet mengvormen van de aanpak. Hilven gaat nog een stapje verder. "Over tien jaar maakt iedere zender ter wereld op deze manier nieuws."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234