Maandag 27/09/2021

'Over particulieren heb je géén controle'

De sector van dierenhandelaars is niet te spreken over het amendement van Magda De Meyer (sp.a) dat de verkoop van honden en katten in winkels verbiedt. Niet alleen omdat het om hun broodwinning gaat, ook omdat het voorstel het probleem dat het wil oplossen volgens hen erger maakt.

Door Sofie Vanden Bossche

BRUSSEL l 'Dit is in het voordeel van particulieren die honden verkopen. Daar heb je pas geen controle over', klinkt het. Volgens cijfers van Volksgezondheid zou de wet 307 dierenwinkels treffen.

Deze week werd het amendement van Magda De Meyer op een wetsontwerp van MR-senatrice Christine Defraigne goedgekeurd door de Kamercommissie Volksgezondheid. Dat voorziet in een verbod op de verkoop van honden en katten in winkels. "Het amendement is in overeenstemming met de huidige dierenwelzijnswet en een advies van de Raad voor Dierenwelzijn, dat stelt dat de verkoop van honden en katten in dierenwinkels impulsaankopen en gedragsstoornissen bij de dieren stimuleert", legde De Meyer uit.

Volgens cijfers van de FOD Volksgezondheid, waar dierenwinkels zich moeten laten registreren, zijn er in ons land 307 handelszaken waar honden en katten verhandeld worden. Die zouden alle getroffen worden door de nieuwe wet.

Dierenhandelaars als Alwin Rijckmans van dierenspeciaalzaak De Pauw zijn vernietigend voor de nieuwe wet. "Ik heb mevrouw De Meyer nooit in mijn winkel gezien", zegt Rijckmans. "Mijn collega's ook niet. Ze heeft er nog niet over gepraat met het ministerie. Ik begrijp het probleem niet. Waarom zouden we onze honden verwaarlozen? Een hond die bang wegkruipt, krijgen we nooit verkocht. Ook krijgen we vaak controle. Als er nog problemen zijn, pas de regels aan. Zeggen dat iets niet mag, is makkelijk. Als je de winkels schrapt, laat je de markt over aan particulieren. Daar is helemaal geen controle over."

De Pauw heeft drie filialen, waaronder één aan de Antwerpse Vogeltjesmarkt. "Ik ben ook niet blij met de wildgroei aan dierenzaken daar", zegt Rijckmans. "In elk pandje worden daar op zaterdag en zondag hondjes verkocht. Dat ligt aan de wetgever. Iedereen weet het, maar er is geen controleur die zich geroepen voelt om zijn zondag op te geven om er te gaan kijken."

Al bij al maakt Rijckmans zich sterk dat de wet er nooit zal komen. "Zoals het er nu voorstaat, komt ze er nooit door. Ik had vandaag contact met het ministerie, daar hebben ze via de pers moeten vernemen waar mevrouw De Meyer mee bezig is. Als ze het niet nodig acht om met het ministerie en de sector rond de tafel te zitten, denk ik niet dat die achter haar voorstel staan."

Zelfs fokkers, die bevoordeeld worden door de wet omdat mensen die normaal in een winkel kopen nu bij hen terecht moeten, lijken de wet geen warm hart toe te dragen. "Als winkels geen honden meer mogen verkopen, is dat een licht voordeel voor mij", zegt fokker Erik Roelands uit Bazel. "En het klopt wel dat mensen in een winkel makkelijker impulsaankopen doen. Bij mij komen ze specifiek voor een hond, in een winkel misschien voor een vogeltje, maar komen ze thuis met een hond. Toch hoeft deze wet niet voor mij."

Roelands heeft vooral kritiek op het wetsontwerp omdat het volgens hem de wantoestanden alleen zal verergeren. "Wie beter wordt van zulke wetten, zijn particulieren. Over hen heb je pas geen controle. Kijk eens op internet, daar worden massa's dieren aangeboden. Ook zullen fokkers op termijn niet meer kunnen concurreren met hen. Zij moeten geen 40 à 50 procent belastingen en 21 procent btw betalen zoals ik. Ze kunnen veel lagere prijzen vragen."

Andibel, de Belgische beroepsfederatie van handelaars in vogels, gezelschapsdieren en toebehoren, is misnoegd. "We hebben vorig jaar al onze bemerkingen doorgespeeld, maar kregen geen gehoor", zegt Léonard Van Autgaerden van Andibel, die in de Raad voor Dierenwelzijn zetelt.

"Een van onze bemerkingen was dat meer dan 90 procent van de honden die in een asiel terechtkomen niet geregistreerd is en dus niet in een dierenwinkel werd gekocht. Geen onbelangrijk detail, aangezien het bewijst dat niet de impulsieve aankopen in een winkel het probleem zijn. Maar het werd niet weerhouden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234