Zaterdag 15/05/2021

"Over paar jaar melkt mobiele robot koeien in wei"

null Beeld AFP
Beeld AFP

Over enkele jaren hoeven melkkoeien niet meer in de stal te staan, maar worden ze gewoon in de wei gemolken door een mobiel robotje dat als een klein kalfje door het veld rijdt. Dat voorspelt beursorganisator Willem Bierema van AgroTechniek Holland. "In de akkerbouw worden nu ook al op kleine schaal drones en robots ingezet, dus waarom zou dat niet kunnen in de veehouderij?"

Morgen begint in het Nederlandse Biddinghuizen de tweejaarlijkse landbouwtechniekbeurs, en Bierema wil hier het grote publiek laten zien wat technisch allemaal mogelijk is. Daarnaast heeft hij speciale apparaten laten maken die uitbeelden hoe boeren in de toekomst te werk zullen gaan. Zo heeft een boer volgens de beursman straks ook weleens tijd om bijvoorbeeld op het strand te zitten, doordat hij via een app op de smartphone machines kan aansturen die thuis het vee en de akker verzorgen.

Grondstoffen
Op de beurs kunnen bezoekers ook zien dat de grondstoffen die nodig zijn om koeien te houden, gaan veranderen. Nu bestaat veevoer nog voor een groot deel uit Braziliaanse soja. Daar kan een einde aan gemaakt worden wanneer in Nederland het alternatief lupine wordt geteeld. Dat komt niet alleen de duurzaamheid van het boerenbedrijf ten goede, maar scheelt ook nog eens enorm in kosten.

Hogere eisen
In de ogen van Bierema heeft de landbouw afgelopen decennia een enorme schaalvergroting doorgemaakt. Veestapels zijn nu veel groter dan 50 jaar geleden. Tegelijkertijd is de maatschappij hogere eisen gaan stellen aan duurzaamheid en voedselveiligheid. Daardoor komt de agrarische sector er straks niet meer mee weg als nieuwe ontwikkelingen alleen grotere machines en nog grotere stallen betekenen. "Er zijn nu technieken uit de ruimtevaart en de Formule 1 beschikbaar, die zo op de boerderij kunnen worden toegepast", zegt Bierema. "Wat mij betreft is de discussie over megastallen een achterhoedegevecht. De stal van de toekomst is de wei."

Vraag
Voor het zover is, moet er nog wel veel gebeuren. Nu maakt nog maar 1 op de 100 boeren in Nederland gebruik van speciale robots of sensortechnieken. Als de industrie de voorgestelde machines wil gaan maken, zal de vraag naar deze apparaten dus nog wel iets moeten toenemen. AgroTechniek Holland is van mening dat in het stimuleren daarvan ook een belangrijke rol is weggelegd voor de overheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234