Dinsdag 21/03/2023

OverzichtOverlegcomité

Over nachtleven, onderwijs telewerk en mondmaskers: dit zijn de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité

null Beeld Ampere
Beeld Ampere

Het Overlegcomité van de federale en regionale regeringen in België heeft een aantal coronamaatregelen aangescherpt. Zo zal het mondmasker opnieuw overal binnen gedragen moeten worden, komen er CO2-meters in elke klas, en zal er vier dagen per week deels moeten worden thuisgewerkt. Daarnaast moet er extra aandacht gaan naar een versnelde uitrol van de boosterprik voor iedereen. We lijsten alle bevestigde maatregelen voor u op.

Redactie

“We hadden allemaal gehoopt een winter te hebben zonder corona“, zo begon premier Alexander De Croo (Open Vld) de persconferentie van het vervroegde Overlegcomité vanavond. “Maar we zijn geen eiland in Europa.” Overal stijgen de besmettingen, nu we weer meer binnen zitten door het koudere weer. De vaccins verhinderen dan wel de ergste rampen, maar toch blijft er risico op hospitalisatie en overlijden, aldus de premier nog.

Daarom zijn nieuwe maatregelen noodzakelijk. Maar: “De nadruk ligt op voorkomen en beschermen, niet op sluiten.” Alle maatregelen gaan komende zaterdag, 20 november, in, en gelden minstens tot 28 januari. Begin januari komt het Overlegcomité opnieuw bij elkaar om de maatregelen te evalueren.

1. Ventilatie: CO2-meter in de klas

Meer dan anderhalf jaar na het uitbreken van de pandemie is het dan toch beslist: in alle klaslokalen en ‘lokalen waar veel mensen samenkomen’ in het onderwijs zal er “versneld en veralgemeend” een CO2-meter moeten worden geïnstalleerd, om op die manier continu de kwaliteit van de lucht te kunnen meten. Dat zal ook in de bedrijven moeten gebeuren.

2. Mondmaskers vanaf 10 jaar

De mondmaskerplicht voor publieke binnenruimtes die nu nog geldt voor iedereen vanaf 12 jaar, wordt verlaagd naar 10 jaar. Het zal onder meer in de horeca, bij evenementen - zowel indoor als outdoor, ongeacht de grootte van het evenement - en in publiek toegankelijke ruimtes van de cultuursector moeten gedragen worden.

In het onderwijs blijven de regels voor de lagere scholen zoals ze zijn in Vlaanderen: vanaf het vijfde leerjaar moet het mondmasker gedragen worden in de lokalen waar veel leerlingen dicht bij elkaar zitten. De leeftijd van de leerlingen in kwestie speelt geen rol. In het middelbaar, waar veel leerlingen wel al gevaccineerd zijn, keert het mondmasker terug voor alle leerlingen en leerkrachten.

3. Horeca

In cafés en op restaurants blijft het Covid Safe Ticket van toepassing, maar moet voortaan dus ook het mondmasker gedragen worden bij elke verplaatsing. Aan tafel en bij het eten of drinken mag het mondmasker af. Dat is het zogenaamde Covid Safe Ticket Plus-systeem.

4. Discotheken: coronapas en sneltest of coronapas en mondmasker

Discotheken en nachtclubs zullen net als nu met het Covid Safe Ticket moeten blijven werken, maar moeten daarnaast kiezen. Ofwel werken ze zoals de gewone horeca met mondmasker, maar dan ook tijdens het dansen, aangezien dat een ‘verplaatsing’ is, ofwel organiseren ze een systeem met zelftests aan de ingang. Enkel wie aan de ingang negatief getest is én een geldige coronapas heeft, mag dan binnen.

5. Verplicht (deeltijds) thuiswerk

Thuiswerken wordt voor die functies waar dat mogelijk is vier dagen per week verplicht tot en met 12 december. Daarna zal dat slechts drie dagen per week gelden. De maatregel geldt zowel voor de privésector als voor de openbare besturen. Bedrijven zullen in een register moeten vastleggen hoeveel mensen er wanneer noodzakelijk zijn op de werkvloer. De achterliggende idee is dat op die manier het aantal contacten verminderd wordt, ook op het openbaar vervoer.

6. Evenementen: coronapas samen met mondmasker, limiet naar beneden

De toepassing van het Covid Safe Ticket samen met het mondmasker wordt uitgebreid naar evenementen, zowel privé als publiek, vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten. Denk daarbij aan theatervoorstellingen, concerten, culturele centra, musea, bioscopen, maa ook aan trouwfeesten. In tegenstelling tot bij discotheken mag hier niet gekozen worden voor het systeem van de coronapas in combinatie met een zelftest.

7. Vaccineren, vaccineren, vaccineren

Er zal een “nieuwe vaccinatiegolf” moeten komen, dit keer van de boosterprik. Vandaag kregen 900.000 mensen zo’n prik, vooral 65-plussers en mensen met een lager immuunsysteem. De komende weken moet duidelijk worden wanneer de algemene bevolking onder de 65 aan de beurt komt. “De regio's hebben zich geëngageerd alle energie in die campagne te steken”, aldus De Croo. Ook wordt uitgekeken naar het advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA over de vaccinatie van de 5- tot 11-jarigen.

8. De basisregels

Richtlijnen over hoeveel mensen we mogen zien, zoals vorig jaar, komen er tot slot niet, maar de overheden vragen wel degelijk de contacten zo veel mogelijk te beperken en om zo veel als mogelijk buiten af te spreken. Daarbij blijft het aangeraden voldoende afstand te houden, en een mondmasker te dragen.

“Het is alsof je met een sterke paraplu buitenkomt in een orkaan. Dan ga je misschien beter niet naar buiten”, zo verwoordde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) het. “Mensen moeten dat zelf wat afwegen. Maar het is wel duidelijk dat als je het nu nog niet doet, je liefst vanaf morgenvroeg al je contacten beperkt en afstand houdt. Er gaat geweldig veel virus rond.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234