Zaterdag 19/06/2021

Over Moby Dick, Free Willy en andere bekende walvissen

Er zijn tientallen verhalen waarin een walvis de hoofdrol speelt. Over de hele wereld bestaan er eeuwenoude mythes over walvissen en dolfijnen. Er moet dus altijd al een bijzondere band tussen de mens en de zeezoogdieren geweest zijn. In de Oudheid dacht men dat dolfijnen de geest van de overlevenden begeleidden naar het hiernamaals en de Grieken hebben een verhaal over een godenkind dat uit de zee werd gered door een dolfijn.

Waarschijnlijk hebben walvissen ook iets te maken met de mythe van de eenhoorn. Bij de mannelijke narwallen groeit een spitse, spiraalvormige tand door de bovenlip. Die tand kan makkelijk twee meter lang worden. Walvishandelaars uit het noorden die niet zo goed wisten wat ze met die tand moesten aanvangen, hebben waarschijnlijk de eenhoorn verzonnen. Zo konden ze de tanden van de narwallen voor veel geld verkopen. Goedgelovige mensen dachten dat ze de hoorn van de eenhoorn hadden gekocht.

Ook in de bijbel staat een verhaal waarin een walvis een belangrijke rol speelt. Jona kreeg een opdracht van God, maar hij had er geen zin in. Hij vluchtte weg per boot. Er stak een hevige storm op en de angstige bemanning gooide Jona overboord. Daarop kalmeerde de zee. God zond een walvis die Jona verzwolg. Drie dagen en drie nachten bracht Jona biddend in de buik van de walvis door. Uiteindelijk spuwde de walvis Jona op het strand uit. Jona begon onmiddellijk aan de opdracht die God hem gegeven had.

In 1851 schreef Herman Melville het bekende verhaal van Moby Dick. Het is nog altijd razend populair. Er werd een film van gemaakt en misschien heb je onlangs wel de theaterversie van Moby Dick gezien. Moby Dick is een witte potvis. Kapitein Achab is walvisvaarder. Op een van zijn tochten verliest hij een been door een forse knauw van de witte walvis. Achab is razend en trekt erop uit om Moby Dick koste wat het kost om te brengen. Maar voor kapitein Achab en een groot deel van zijn bemanning loopt het spannende avontuur slecht af.

Nog bekender dan Moby Dick is Willy. Er werden al drie Free Willy-films gemaakt en zo werd Willy de bekendste orka van het witte doek. Het verhaal gaat over de vriendschap tussen Willy en de jongen Jesse én over milieuvervuiling. In het echt is Willy helemaal niet zo vrij als de titel van de film laat vermoeden. Men heeft geprobeerd om Willy opnieuw in volle zee los te laten. Maar omdat hij te lang in gevangenschap heeft geleefd, weet de orka helemaal niet meer hoe hij moet jagen en aan eten moet komen. Willy is dus gedoemd om de rest van zijn dagen te slijten als toeristische attractie in een veel te klein bad.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234