Vrijdag 27/05/2022

Over het woonbeleid niets dan lof. Of toch bijna

GENT l Wonen is een van de belangrijkste verkiezingsthema's in Gent. De voorbije legislatuur ging er in de Arteveldestad behoorlijk wat aandacht naar het verbeteren van lamentabele woontoestanden. Over 'Zuurstof voor de Brugse Poort' en 'Bruggen naar Rabot', twee ingrijpende stadsontwikkelingsprojecten, is iedereen het eens: de ingrepen waren hoognodig. Al mag het volgens de oppositie de volgende legislatuur nog wat meer zijn.

Door Cathy Galle

"Hallucinant." Zo noemt CD&V-raadslid Matthieu Dierckx de foto's van woningen in de Biervlietstraat die hij als lid van de raad van bestuur van het Gentse Stadsontwikkelingsbedrijf (SOB) te zien kreeg. "We zagen huizen waar in plaats van vloeren gestampte aarde gebruikt werd. Taferelen die je in een stad als Gent echt niet verwacht", stelt Dierckx.

De Biervlietstraat ligt in het Rabot, een van de wijken in de negentiende-eeuwse gordel rond de Gentse binnenstad. De wijk staat bekend als de armste buurt van Gent, waar ook het hoogste aantal nationaliteiten samenwoont. Met het project 'Bruggen naar Rabot' wil de stad Gent letterlijk en figuurlijk bruggen slaan tussen de wijken Rabot, Blaisantvest en de rest van de stad. Aan de Biervlietstraat komt er een grote trambrug, daarnaast een fiets- en voetgangersbrug om de isolatie van de wijk tegen te gaan. In de buurt wordt ook de laatste hand gelegd aan het gloednieuwe gerechtsgebouw.

Voor het project onderzocht de Dienst Huisvesting een driehonderdtal woningen in de wijk. Zo'n 60 procent bleek zware problemen te hebben, meestal vocht, elektriciteitsproblemen of risico op CO-intoxicatie. De slechtste woningen werden door het SOB opgekocht om later te slopen.

Net als voor dat andere ingrijpende stadsvernieuwingsproject, Zuurstof voor de Brugse Poort, heeft de Gentse meerderheid altijd de steun gekregen van de oppositiepartijen CD&V en Groen! Wie de buurten kent, kan er ook moeilijk tegen zijn, vindt CD&V'er Dierckx. "Onze bezorgdheid was voornamelijk dat er geen sociale verdringing mocht zijn, dat de mensen die voor de projecten uit hun huizen moesten achteraf terug konden keren naar hun buurt. Maar uit de laatste statistieken van bevoegd schepen Karin Temmerman (sp.a) blijkt dat in de Brugse Poort inderdaad heel wat mensen terugkeren of zich in de nabije omgeving kunnen vestigen. Dus dat zit wel goed."

Het beleid van de huidige ploeg is moeilijk slecht te noemen en de huidige meerderheid heeft al laten verstaan dat ze de komende legislatuur Ledeberg en de omgeving van de Dampoort onder handen wil nemen. Ook al iets waar niemand tegen kan zijn. En dat er meer sociale woningen moeten komen in Gent, daar is ook iedereen het over eens.

Maar volgens Groen! mocht het allemaal wat meer zijn. "Uit studies blijkt dat er in Gent bijna 24.000 echt slechte woningen zijn, en niet minder dan 40 slechte bouwblokken", stelt Groen!-raadslid Tine Heyse. "Deze legislatuur is amper 0,7 procent van de slechtewoningenproblematiek opgelost. Nu weten wij ook wel dat het niet in een paar jaar opgelost kan zijn, maar aan dit tempo kan het nog lang duren."

Haar partij plakt er ook een termijn op, vier legislaturen, of 24 jaar. En het geld daarvoor moet vooral vanuit Vlaanderen komen. "Vera Dua pleit al geruime tijd voor de oprichting van een woonurgentiefonds. Enkel op die manier kunnen we verschillende sites tegelijkertijd aanpakken en kan het vooruitgaan." Heyse zegt wel te beseffen dat Gent niet de enige stad of gemeente is met een acute woonproblematiek. Toch vindt ze de Groen!-eis om meer geld uit Vlaanderen te vragen niet onrealistisch. "Ik zou het veeleer omdraaien. Het is niet meer realistisch om de woonproblematiek verder te verwaarlozen."

CD&V had liever gezien dat deelgemeente Ledeberg prioritair werd aangepakt. "Uit de woonbehoeftestudie die uitgevoerd werd, bleek dat de noden het hoogst waren in Ledeberg en delen van de Dampoortwijk, hoewel niemand zal ontkennen dat ingrepen in de Brugse Poort en het Rabot nodig waren. Alleen hadden wij het omgekeerd gedaan."

Voor de christendemocraten hoeft het dan weer niet zo snel snel te gaan als bij de collega's van Groen! "We vinden wel dat het Stadsontwikkelingsbedrijf ook een actievere rol moet spelen in kleine projecten", vindt Dierckx. "Wanneer bijvoorbeeld in een straat twee verkrotte woningen staan, moet daar ook ingegrepen worden. Met een stedenbouwkundige visie weliswaar. Zo moet, indien mogelijk uiteraard, de grond die vrijkomt tegen een lage prijs aangeboden wordt aan jonge gezinnen die in de stad willen komen wonen. Maar dan hebben we een echt grond- en pandenbeleid nodig."

Deze legislatuur is amper 0,7 procent van de problematiek van slechte woningen opgelost

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234