Zaterdag 23/01/2021

Over de herkenbaarheid van stijlvol ploeteren

In een tijd waarin het vrouwelijk publiek wordt bestookt met zelfhulpboeken die ervan uitgaan dat vrouwen hulpeloze grienende wezens zijn of hersenloze muurbloempjes, is het Britse boek Backwards in high heels een welgekomen antithese. door Cathérine Ongenae

Eigenlijk is het nog wat vroeg om met tips voor kerstcadeaus te strooien, maar Backwards in high heels, dat dit jaar verscheen in Groot-Brittannië, is nu eenmaal een fijn boek, dus waarom u de tijd niet geven om deze pagina nonchalant te laten rondslingeren met daarop een post-it ‘Onthouden’, of indien enkel duidelijkheid in de aard van een donderslag werkt bij uw geliefden: ‘Wil ik hebben’. Per slot van rekening duurt een bestelling bij Amazon toch even, en gezien het om een Engelstalig boek gaat, is het enkel via postorder of in Britse boekhandels te vinden.Waarom? Alleen de titel al. Die refereert naar het dansersduo Fred Astaire en Ginger Rogers. Zij deed dezelfde passen als hij, alleen voerde ze ze achterwaarts uit, én op hoge hakken. De ondertitel is zo mogelijk nog aantrekkelijker: The impossible art of being female. Dit mooi uitgegeven boek is bedoeld voor vrouwen, maar dan wel het soort wier leven niet staat of valt bij kledingtips van het Britse stilistenduo Trinny en Susannah, bij artikels in damesbladen als ‘Hoe geraak ik af van die energieverslindende vriendin’ of ‘Ken de tien erotische plekjes van uw partner’. Of aan boeken die zeggen dat het geluk in jezelf zit, en aan televisieprogramma’s waarin kandidaten een nieuw leven wordt beloofd middels een nieuw lichaam.

Filosofie en schoenen

Zoals de auteurs, schrijfster Tania Kindersley en beautyjournaliste Sarah Vine, het zelf stellen, bestaat de wereld van de lezende vrouw schijnbaar uit ofwel frivoliteit, schoenen en nagellak, of uit zware thema’s zoals feminisme en kunst. Terwijl, zo stellen ze, de essentie van vrouwelijkheid er net in bestaat om zonder verpinken over te schakelen van filosofie (toegepast op ons gevoelsleven, dat wel) naar mannen, kinderen en ja, schoenen en nagellak. De grens kan flinterdun zijn, dus waarom de Berlijnse muur tussen de twee kampen plaatsen, redeneren ze.Het is, zoals vaak, niet zozeer het onderwerp dat goed of slecht is, als wel de manier waarop het wordt aangepakt. De hoofdstukken in Backwards in high heels ogen traditioneel. Liefde, eten, seks, carrière, mannen, kleding en moederschap, het klinkt cliché. Politiek en filosofie is al andere koek, net als geld en verdriet. Al verwacht je net daarvan onheilspellende boodschappen waar je niet aan wil beginnen.Toch is het het lezen zelf waar je zo goed gezind van wordt. Want zelden vind je stompzinnige lijstjes die zeggen hoe het beter kan. Eerder het omgekeerde. Elk onderwerp wordt met warmte en empathie benaderd, zonder ooit belerend te willen zijn. Realisme en herkenbaarheid zijn troef. Geen onderwerp wordt uit de weg gegaan, en er wordt altijd stelling ingenomen. Waar kan met humor, waar nodig met ernst. Wat maakt dat je zowel leest over hoe je je tijdens discussies over goed en slecht kunt weren door het categorische imperatief van filosoof Emmanuel Kant als moreel instrument toe te passen (en de valkuilen erin te vermijden), als over hoe liefdesverdriet door te komen (rode wijn en chocolade blijven een belangrijke klassieker). Ook gaan Kindersley en Vine in tegen zogenaamde statistische waarheden als ‘Tachtig procent van de vrouwen zijn voortdurend op dieet’ (“Stop met ons van die ideeën te voederen”). Of lijsten ze alternatieve investeringsmogelijkheden op (antiek, bijvoorbeeld, eerste edities, zaken die je kunt cashen indien nodig). Elke uiteenzetting wordt bovendien gespekt met heerlijk droge, Britse humor, wat het allemaal verteerbaar maakt. Het ironisch sausje tovert een glimlach op je lippen, het idee dat we allemaal wel eens het gevoel hebben dat we aan het ploeteren zijn, relativeert veel. Backwards in high heels. The impossible art of being female is een ode aan de veerkracht van vrouwen (geen meisjes, vrouwen!) die hun (gevoels)leven niet uit de weg gaan, maar zich erdoorheen slaan mits een portie levenslust en een dosis humor. Die anti-agingcrèmes smeren ook al weten ze dat je de zwaartekracht niet kunt bevechten. Die als het enigszins kan, kiezen voor een vrolijke levenswandel, en als dat niet lukt, er in geloven dat die energie op termijn terugkomt. En in tussentijd moeten de snelklaarrecepten, de vriendinnen en een paar mentale EHBO-tips soelaas brengen. Zoals deze: omhels je innerlijke idioot. Je zult je beter voelen, en bovendien is dit net de reden waarom mensen van je houden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234