Vrijdag 23/10/2020

Over beachvolley en de antiboerkiniclub

Nisrine Bindach is secretaris en Esma Uçan is ondervoorzitter van de islamitisch geïnspireerde studentenvereniging Mahara.

Om de vier jaar is het zover. 's Werelds meest spektakelrijke sporttoneel, de Olympische Spelen, trekt alle aandacht naar zich toe. Het is het moment waarop de sportfanaten zich tot de helden van de natie proberen te kronen. En voor de thuisblijvers zoals ons is het gewoonweg genieten van elke seconde bij het aanschouwen van de fysieke overgave van onze sportieve idolen.

Naast de Belgische trots gaat onze sympathie traditiegetrouw uit naar deelnemers die om het eergevoel van platgebombardeerde staten strijden en deelnemers die door hun deelname alleen al de stereotyperende, vooringenomen en bekrompen zielen van de wereld een spiegel voorhouden.

Het verbaast ons dus allerminst dat de foto van twee beachvolleyballers waarop links een gesluierde vrouw staat en rechts een vrouw in bikini, velen doet huiveren. Beelden zeggen immers meer dan duizend woorden. En wat deze foto ontegensprekelijk aantoont, is dat gelijkwaardigheid niets van doen heeft met kledingdracht.

Zo zijn wij beiden overtuigde moslima's, ondanks het feit dat wij de hoofddoekdracht niet delen. Dat heeft veel te maken met de vrijheid van religie die zélfs binnen het islamitische gedachtegoed de rode draad vormt. En ja, het heeft ook te maken met het feit dat onze ouders dat goed begrepen hebben door ons die keuzevrijheid ook daadwerkelijk te gunnen.

Het is daarom een beetje te makkelijk om het 'eigen grote gelijk' te putten uit het aanhalen van de meest ontspoorde theocratie als angstbeeld dat zogezegd uitgaat van elke vrouw met een hoofddoek (Darya Safai, Onrustwekkende boodschap, DM 10/8). Vrije gesluierde vrouwen zijn legio en elk tegenargument dat gebaseerd is op leugenachtige simplismen over 'dé sharia' maakt hun werkelijke onderdrukking net iets realistischer.

Ebbenhouten Spoor

Al sinds we ons kunnen herinneren, maakt de Vlaamse goegemeente een probleem van vrouwen die hun lichaam en haartooien niet aan het daglicht willen blootstellen. "Een gebrek aan integratie!", "Een symbool voor onderdrukking!", roept de antiboerkiniclub al sinds jaar en dag in koor.

Daarbij generen diezelfde 'vrijheidsstrijders' zich niet om enerzijds de verlichtingswaarden als basis en kern van onze samenleving te propageren en anderzijds in hun 'bevrijdingsoperatie' net die hooggeachte fundamentele mensenrechten te vertrappelen.

Dat Darya Safai's stuk oogverblindend veel bijval krijgt bij prominente N-VA'ers en liberalen met een identiteitscrisis, is geen toeval. Dit jaar nog ontving ze de 'Ebbenhouten Spoor', een prijs die de N-VA elk jaar uitreikt aan een 'verdienstelijke nieuwe Vlaming'. Algemeen secretaris van N-VA Louis Ide prees haar toen voor haar "succesvolle integratie in Vlaanderen". Voor iemand die het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen, de scheiding van kerk en staat en de vrijheid van religie(beleving) maar niets vindt, kunnen we die integratie helaas alleen maar beamen.

We hebben een diep respect voor de ontvoogdingsstrijd die Darya heeft moeten ondergaan, maar zijn juist daarom des te meer teleurgesteld in haar omdat ze bewuste hoofddoekdraagsters niet als medestanders ziet en hen triomfantelijk van hun vrije kledingkeuze wil ontdoen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234