Woensdag 30/11/2022

Terrorisme

Oussama is Osama niet, beweert hij zelf toch

null Beeld youtube
Beeld youtube

Is de stem op de opname die na de aanslagen van 22 maart op een computer in een vuilbak in Schaarbeek werd gevonden, werkelijk die van Oussama Atar? Het Comité I is er sterker dan ooit van overtuigd dat hij het brein was. Zijn familie spreekt van een 'ideale bliksemafleider'.

Douglas De Coninck

Voor zijn naasten is het de geschiedenis die zich blijft herhalen voor Oussama Atar (32). Hij was 19 toen hij in 2003 naar Irak trok om humanitaire hulp te gaan verlenen aan zijn broeders tijdens de Amerikaanse invasie. Hij werd op 24 februari 2014 door de Amerikanen opgepakt in Ramadi, omdat hij reisde zonder papieren.

Zonder dat er ooit een andere aanklacht tegen hem werd geuit, zat Atar meer dan zeven jaar opgesloten in de folterkampen Bucca, Cropper en Abu Ghraib. De wieg van IS, waar ook de huidige nummer 1 Abu Bakr al-Baghdadi zat.

Na zijn terugkeer naar België in september 2012, stond Atar van meet af aan op de lijst van terreurverdachten van het OCAD, maar toen die na de aanslagen in Parijs werd geactualiseerd, werd Atar geschrapt. Omdat hij volgens een bron bij het OCAD drie jaar lang aandachtig was gevolgd, maar er geen enkele verdachte handeling werd gemeld.

Na de aanslagen van 22 maart veranderde alles. Op de net voor zijn vertrek naar Zaventem in een vuilbak in de Max Roosstraat in Schaarbeek gedropte pc van Ibrahim El Bakraoui trof de politie geluidsfragmenten aan die doen vermoeden dat Atar, een neef van de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, weleens het brein achter de aanslagen zou kunnen zijn. In een ervan richt Ibrahim zich tot Yassine Atar, de jongere broer van Oussama: "En nu heb ik maar één wens: dat je me achterna komt."

null Beeld RV
Beeld RV

Een ander fragment is de stem van iemand die zich bedient van de strijdnaam Abou Ahmad en die de terreurcel instructies gaf. De Franse inlichtingendiensten, mee gevoed door info uit de VS, zijn er al langer van overtuigd dat Oussama Atar en Abou Ahmad een en dezelfde persoon zijn. Zeker sinds de getuigenis van de Algerijnse IS-strijder Adel Haddadi. Hij had deel moeten uitmaken van de kamikazes in het Stade de France, maar haalde Parijs niet op tijd en werd opgepakt. Hij wees Atar vorig jaar tijdens een fotoherkenning bij de Franse politie aan als de man die hem en zijn groep in Raqqa instructies had gegeven.

Daar staat tegenover dat Hammadi in een eerdere getuigenis, toen er nog geen sprake was van Atar, zijn opdrachtgever omschreef als "ouder dan veertig".

Normaal stond gisteren de getuigenis van verbindingsofficier Sébastien Joris op het programma in de parlementaire commissie naar de aanslagen, maar de commissie vond het urgenter om eerst Guy Rapaille te horen, het hoofd van Comité I. Hij lijstte op vraag van de commissie achter gesloten deuren alle elementen tegen Atar op. Commissieleden spraken achteraf van 'nieuwe elementen'.

Oussama Atar ontkende eerder in een boodschap aan zijn moeder op Facebook al in alle toonaarden iets met de aanslagen te maken te hebben: "Ik ben Osama bin Laden niet."

"Nieuwe elementen"

Een bijkomend onderzoek naar een door de federale politie verijdelde aanslag tegen een EK-fanzone in Brussel door een andere tak van de familie, bleek achteraf van a tot z in scène gezet door de politie. De verdachten zijn onlangs vrijgelaten.

Oussama's broer Yassine, in voorarrest sinds de ontdekking van de boodschap op de pc, schreeuwt al maandenlang zijn onschuld uit. Sporen van explosieven op zijn handen zouden volgens een tegenexpertise afkomstig zijn van shampoo. Van Oussama zelf wordt verondersteld dat die zich in Syrië bevindt, maar zeker is dat niet. "Van Abu Ghraib tot nu, het is altijd hetzelfde", zegt een familielid. "Altijd weer is hij de ideale bliksemafleider."

Uitstel is geen afstel voor de getuigenissen van Joris en zijn hoofdcommissaris Peter De Buysscher. Die zijn nu ingepland op vrijdag 27 januari.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234