Maandag 24/01/2022

Oudste regionale televisiezender wordt tien

AVS Oost-Vlaamse Televisie viert dit jaar zijn tweede lustrum. Op 29 oktober zal de oudste regionale televisiezender van Vlaanderen precies tien jaar op de kabel zitten. Maar om daar op te geraken, hebben de pioniers - een aantal gebeten videoamateurs uit Eeklo - wel zeven jaar moeten knokken. Voorzitter/stichter Bertram De Coninck is er dan ook van overtuigd dat AVS het pad heeft geëffend voor de nu negen regionale televisiestations in Vlaanderen. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Bij de voorstelling van het feestprogramma werd ook aangekondigd dat vanaf Pasen een aantal weekendprogramma's sneuvelen.

De regionale zender AVS schrapt schrapt op zaterdag en zondag niet alleen het nieuwsprogramma maar ook het weekendmagazine Uit Vrije Wil. "Uiteraard is dat een verlies", zo stelt voorzitter Bertram De Coninck, "maar het moet toch enigszins gerelativeerd worden. Het weekendmagazine wordt immers elk jaar na Pasen stopgezet. En mag ik er op wijzen dat AVS dit seizoen als eerste regionale zender ook op zaterdag en zondag een nieuwsuitzending bracht?"

Volgens De Coninck is het sowieso al bijzonder moeilijk om op zaterdag en zondag voldoende 'nieuws' te sprokkelen om met een volwaardig nieuwsprogramma uit te pakken. "Accidenten zijn er altijd maar het 'grote' nieuws blijft uit. En hoe beter het weer wordt, hoe minder kijkers." Het kijkonderzoek heeft trouwens een merkwaardig fenomeen blootgelegd. In het zendgebied van AVS blijkt op zaterdagavond slechts 54 procent van de respondenten naar de televisie te kijken. Ter vergelijking, in West-Vlaanderen is dat meer dan 70 procent. Ook al haalt het AVS-Nieuws op zaterdag eenzelfde marktaandeel als in de week, in absolute cijfers is dat slechts de helft, met name 82.700 in plaats van 165.200 kijkers.

De voorzitter heeft daar geen verklaring voor. Dat zou verder moeten onderzocht worden. Hij vermoedt dat het wel eens iets zou kunnen te maken hebben met het feit dat de 'grootstad' Gent in het zendgebied ligt. Daar hebben de mensen nu eenmaal meer culturele en ontspanningsmogelijkheden. Bertram De Coninck zegt dat AVS nauwlettend in het oog zal houden hoe de kijker op het schrappen van deze weekendprogramma's reageert en hoe het kijkgedrag evolueert. "Maar we stoppen niet met uitzenden", zo wil hij toch duidelijk stellen. Er is in het weekend nog Vlaanderen Regionaal met bijzondere nieuwsfeiten uit de verschillende Vlaamse regio's, en het nog altijd druk bekeken sportprogramma. Ook als er echt belangrijk nieuws is, dan zal het toch gebracht worden in een soort nieuwsflash. De nieuwsploegen blijven immers op pad.

Toch heeft de AVS-voorzitter toe dat het schrappen van het weekendmagazine en -nieuws ook ingegeven is door besparingsmaatregelen. "Wij moeten zeer zuinig met onze middelen omspringen." Daarmee legt De Coninck de vinger op de wonde. De regionale zenders blijken nog altijd niet in staat om elke dag een nieuwsprogramma te maken. Dat is in de eerste plaats een financiële kwestie. Het gaat dus blijkbaar niet zo goed met de regionale televisie in Vlaanderen? "Dat zou ik niet zo scherp durven stellen", reageert Bertram De Coninck. "Vroeger zaten we met een reclamedecreet dat het bijna niet toeliet om regionale televisie te maken. Enkel regionale reclame was toegelaten, ook al werd dat na verloop van tijd weliswaar met de voeten getreden. Maar met de nieuwe constructie die nu gemaakt is, de Regionale Televisie Maatschappij (RTVM), zien we toch dat het goed begint te lopen. Maar dat betekent daarom niet dat ook de stations meer inkomsten hebben."

AVS was de eerste regionale zender in Vlaanderen en voorzitter Bertram De Coninck heeft ook geen enkele moeite om toe te geven dat het er destijds heel amateuristisch aan toe ging. "De mensen die de eerste vijf jaar bij ons televisie maakten, hebben zelf moeten betalen om te mogen meedoen. De cameraman moest zelf zijn camera kopen of er was helemaal geen televisie. Zo simpel was dat. We hadden immers een decreet dat ons wel een vergunning gaf maar geen financiële middelen. Toch ben ik ben er vast van overtuigd dat het dankzij AVS is dat er in Vlaanderen regionale televisie gekomen is. We hebben zeven jaar moeten knokken om een decreet te krijgen, want de politieke wil ontbrak volkomen. Wij zonden uit in klinieken, wij legden gesloten circuits. En beetje bij beetje zijn we gegroeid. Uiteindelijk is het zover gekomen dat de politici uit de streek niet anders konden dan ons te verdedigen. Moesten wij uit de ether gegaan zijn, dan zou er nooit regionale televisie geweest zijn in Vlaanderen."

Eigenlijk had AVS oorspronkelijk niet de bedoeling om ook televisie te maken voor Gent. De pioniers zagen het veel kleinschaliger. Hun vzw heette immers niet voor niets Meetjeslandse Televisie. Bovendien had AVS zich gebaseerd op de structuren in Wallonië. Daar betalen de kabelmaatschappijen 150 frank per abonnee aan het station. In Zeeuws-Vlaanderen betaalt de kabelabonnee 10 gulden en daar legt de provincie nog eens zoveel bij. In Vlaanderen is dat niet denkbaar.

"Oké, wij leggen ons daarbij neer", zegt De Coninck, "maar dan moeten de politici ook niet met het verwijt komen dat alle regionale zenders in handen van één groep terechtkomen, met name Roularta. Rik Denolf is trouwens de enige die zijn nek heeft uitgestoken. Niet dat ik een groot verdediger ben van deze concentratie, maar niemand anders springt in de bres. Elk station zou meer willen doen, maar er zijn geen middelen. Er is geen enkele andere groep die opstaat en met middelen over de brug komt om een bredere programmatie op touw te zetten. De regionale stations zijn nu eenmaal niet bij machte om zelf de reclameregie te doen."

Toch is hij ervan overtuigd dat de adverteerder gelooft in het medium. Zelf werkt AVS met twee hoofdsponsors, een bank en een groot meubelbedrijf. "Zij zijn vol lof, ook al komen zij met een flink pak geld over de brug", stelt De Coninck. Hij heeft ook geen weet van ontevreden adverteerders. Alleen voor de kleine, lokale adverteerders stelt er zich een probleem. Voor hun zijn de zendgebieden nog te groot. "Een sanitair bedrijf uit Eeklo kan niet adverteren op de regionale televisie. Hij moet trouwens zijn klanten niet 70 km verder gaan halen in Brakel of in Zottegem." De AVS-voorzitter is echter voorstander van een gemengde financiering. Samen met ROB in Leuven vindt AVS dat een regionale zender ook voor een stuk op overheidssubsidies zou moeten kunnen rekenen. (LB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234