Woensdag 16/10/2019

Doel 1 en 2

"Oudste kerncentrales sluiten lost stroomprobleem op"

Kristof Calvo (Groen). Beeld rv

Er bestaat wel een snel en goedkoop alternatief voor het openhouden van Doel 1 en 2, zegt Groen. Als de kerncentrales van het stroomnet worden gehaald, komt er meteen een hoogspanningslijn vrij, waarlangs we elektriciteit kunnen importeren uit Nederland.

Het parlement debatteert vandaag en morgen voor het eerst over de levensduurverlenging van Doel 1 en 2. Volgens de regeringspartijen moeten die kerncentrales tien jaar langer openblijven, tot 2025, om te voorkomen dat het licht uitgaat tijdens de komende winters.

Groen komt met een andere optie, zijnde: snel meer stroom importeren uit Nederland. Onze noorderburen hebben meer dan genoeg stroom op overschot. De moeilijkheid vandaag is dat overschot naar hier krijgen. Ons land heeft nu maar drie hoogspanningslijnen naar Nederland.

De verbinding met Nederland verbeteren kan, ook zonder nieuwe lijnen te bouwen. Maar dan moet Doel 1 dicht. Het zit zo: vanuit Antwerpen lopen er twee hoogspanningslijnen naar Nederland. De eerste wordt gebruikt voor import, maar de tweede niet. Die doet dienst als veiligheidslijn voor Doel 1. Als daar de elektriciteit uitvalt, moet de centrale een noodstroombron hebben. Stel dat Doel 1 gesloten wordt, dan kan deze veiligheidslijn volgens Groen in een paar dagen omgebouwd worden tot een 'importlijn' met een capaciteit van 1.000 megawatt. Ter vergelijking: de kerncentrales Doel 1 en 2 produceren samen 900 megawatt.

Zie het als een spitsstrook op een snelweg. Vandaag wordt een rijbaan op onze 'elektriciteitsautosnelweg' voorbehouden als pechstrook voor Doel 1. Wanneer je die vrijmaakt, kan er meer elektriciteit doorstromen. Bovendien, net zoals bij een spitsstrook: duur is de ingreep niet. Volgens Dominique Woitrin, een gewezen directeur van de federale energieregulator CREG die het voorstel expliciet steunt, kost de transformatie hoogstens 15 miljoen euro.

Addertjes onder het gras

Groen-fractieleider Kristof Calvo: "Je kunt het vandaag niet hardmaken dat er nood is om deze oudste kerncentrales langer open te houden."

Noch de CREG noch hoogspanningsnetbeheerder Elia maken fundamentele bezwaren. Er zitten wel twee adders onder het gras, klinkt het, waardoor het misschien toch niet om de ultrasnelle wonderoplossing gaat. Bij Elia waarschuwt men dat ons land dit niet zomaar op eigen houtje kan doen. Er moeten afspraken gemaakt worden met Nederland, iets wat niet van vandaag op morgen lukt.

Daarnaast maakt Doel 2 gebruik van dezelfde veiligheidslijn als Doel 1. Technisch gezien kan hier een andere veiligheidslijn worden gebruikt. Dat is in het verleden al gebeurd. Maar als dit voorgoed veranderd wordt, moeten ook de contracten tussen eigenaar Electrabel en Elia herzien worden. En opnieuw: zo'n zaken worden niet in een paar uur bij een tas koffie beklonken.

Energieminister Marie Christine Marghem (MR) wou gisteren niet reageren op het groene voorstel. De kans dat zij en de meerderheidspartijen hun kar plots nog draaien is microscopisch klein. De onderhandelingen met Electrabel over de voorwaarden van een heropstart zijn al opgestart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234